Confederația Patronală Concordia a reacţionat laplafonarea prețurilor, decisă de Guvern. „Cu două zile în urmă, trimiteam partidelor pro-europene o listă de priorități pe termen scurt a mediului de afaceri; una dintre solicitările urgente era să revenim la piețe funcționale și să renunțăm la plafonările din diferite domenii. Am avertizat în mai multe rânduri că acestea distorsionează piețele și nici la acest moment nu avem documente oficiale care să justifice, cu cifre, impactul lor. Însă Guvernul continuă această măsură “temporară” și prelungește până la 30 iunie 2025, fără consultări cu operatorii economici, plafonările pentru adaosul comercial la alimentele de bază, pentru comisioanele la toate tichetele și pentru prețurile polițelor RCA.
“Nici măcar nu am avut timp să mimăm un dialog, pentru că am aflat despre prelungirea aplicării OUG 67/2023 după ședința de Guvern de ieri și am avizat nefavorabil în CES plafonarea RCA cu câteva ore înainte. Guvernul nu doar că ignoră solicitarea noastră de renunțare la plafonări, dar nici nu vrea să existe un dialog pe această temă, preferând prelungirea unor măsuri nefuncționale sub pretextul protejării consumatorului final, în loc să adreseze direct cauzele problemelor din piețele respective. Guvernul a avut timp să prelungească plafonări, dar trenează și sunt întârziate măsuri absolut necesare de reducere a cheltuielilor bugetare când deficitul a depășit toate recordurile. Este de neînțeles“, a declarat Radu Burnete, directorul Concordia.
Confederația Patronală Concordia reprezintă peste 3.500 de companii cu capital românesc și străin din 17 industrii esențiale care produc mai mult de un sfert din PIB-ul României și angajează peste 350.000 de salariați.
Guvernul a stabilit, miercuri, în ultima şedinţă din mandat, că preţurile poliţelor RCA vor rămâne plafonate pentru încă 3 luni până la data de 31 martie 2025 iar lista alimentelor de bază va fi plafonată la adausul comercial până la data de 30 iunie 2025.
Mihai Constantin a subliniat că, în prezent, se află pe parcursul legislativ o serie de modificare ale legislaţiei naţionale privind asigurările RCA care propun corectarea dezechilibrelor existente.
”Sperăm că aceste propuneri legislative să treacă de forul legislativ Parlament pentru a nu mai fi necesară această plafonare din partea Executivului”, a arătat Mihai Constantin.
El a precizat că ”lista alimentelor de bază este plafonată la adausul comercial până la data de 30 iunie 2025”.
”Mecanismele de import pe bază de licenţă din Ucraina în această perioadă, care este bine reglementată, de asemenea, acest termen se prelungeşte până la data de 31 iulie 2025”, a mai anunţat Constantin. El a precizat că aceste prelungiri vor da răgaz Parlamentului nou instalat în curând şi Guvernului care va fi nou instalat în curând să reglementeze pe termen lung aceste procedure, pentru a nu mai fi nevoie de intervenţii.
”Decizia de prelungire a termenului de aplicare a acestei OUG a fost luată ca urmare a faptului că, în perioada de iarnă, cheltuielile cu utilităţile cresc, situaţie care determină o scădere a puterii de cumpărare a populaţiei, iar nevoia de a achiziţiona produse agricole şi alimentare la preţuri scăzute se menţine în ceea ce priveşte produsele incluse în anexa la OUG nr. 67/2023. Astfel, modificarea actului normativ a vizat asigurarea accesului populaţiei cu venituri mici la alimente de bază şi, implicit, protejarea consumatorului final”, au explicat reprezentanţii ministerului Agriculturii.