Cu toții mâncăm sarmale de Crăciun și vrem ca acest preparat să iasă fraged și gustos. Nelipsite de pe mesele de Sărbători, sarmalele sunt pregătite de gospodine din toată țara, însă acest procedeu necesită răbdare și atenție, iar rezultatul este pe măsură. În cazul în care doriți să obțineți sarmale fragede și suculente folosind cuptorul electric, ghidul acesta este perfect pentru dorințele dumneavoastră.
Pentru ca sarmalele să iasă delicioase, puteți începe procesul de gătire la o temperatură de 180-200°C, pentru aproximativ 30 de minute. Astfel, aromele se vor intensifica iar vasul se va încălzi uniform. Este de preferat să folosiți un vas termorezistent, precum ar fi unul din ceramică sau yena, care să păstreze umezeala șă si distribuie căldura uniform.
După scurgerea celor 30 de minute, temperatura trebuie redusă la 160-170°C, pentru a permite o coacere lentă. Tehnica asigură frăgezirea sarmalelor, iar durata de gătire va varia între 2 și 4 ore, fapt ce depinde de cantitatea sarmalelor și dimensiunea vasului.
Citește și : Care este cel mai bun lemn pentru afumat slănina. Trucuri banale pentru o aromă perfectă
După reducerea temperaturii, vasul trebuie acoperit cu un capac sau cu folie de aluminiu, pentru a reține umezeala. Trebuie verificat periodic nivelul lichidului din vas, iar un amestec de apă și bulion este ideal pentru a le da un gust bogat. În cazul în care scade prea mult, trebuie completat pentru că, în caz contrar, preparatul se va usca.
În final, după trecerea a aproximativ două ore, trebuie verificată textura frunzelor de varză și consistența umpluturii. În cazul în care frunza este moale iar carnea bine pătrunsă, sarmalele sunt gata de servit.
În primul rând, carnea aleasă este foarte importantă. Trebuie utilizată carne de porc cu un conținut moderat de grăsime, sau un amestec de porc și vită, deoarece grăsimea ajută la păstrarea suculenței.
Frunzele de varză murată trebuie să fie moi și bine fermentate, pentru a putea fi rulate ușor.
Condimentele alese sunt esențiale, iar gospodinele adaugă cimbru, foi de dafin și, uneori, chiar și afumătură pentru un gust autentic.
Lichidul folosit trebuie să fie apa combinată cu bulion, care îmbunătățește aroma sarmalelor și le asigură frăgezirea.