Despăgubiri de până la 8.000 de lei pentru acești români. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de bani

În timpul călătoriilor, pierderea sau deteriorarea bagajelor reprezintă o problemă frecventă cu care se confruntă pasagerii. În astfel de cazuri, este important de știut că există posibilitatea de a solicita despăgubiri. Specialiștii Centrului European al Consumatorilor din România (ECC România) oferă câteva sfaturi esențiale pentru cei care se află într-o astfel de situație, pentru a putea beneficia de compensații.
Mircea Filipescu
21 dec. 2024, 11:05
Despăgubiri de până la 8.000 de lei pentru acești români. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de bani

Pasagerii care au întâmpinat probleme cu bagajele în timpul călătoriilor trebuie să urmeze câțiva pași importanți pentru a solicita compensații. În primul rând, dacă bagajul nu este livrat la destinație, este necesar să depui o reclamație imediat la aeroport, completând un raport de neregularitate a proprietății (PIR – Property Irregularity Report) la serviciul specializat din aeroport. Este esențial să păstrezi o copie a acestui document, care va conține un număr de înregistrare ce va fi important în procesul de despăgubire.

În al doilea rând, reclamația trebuie transmisă operatorului aerian în termen de maximum 7 zile de la incident, scrie Evz.Este important ca pasagerii să urmeze această procedură pentru a nu pierde dreptul de a solicita compensații.

Drepturile pasagerilor și valoarea despăgubirilor

Conform Convenției de la Montreal, operatorii de transport aerian sunt responsabili pentru pierderea, deteriorarea sau întârzierea bagajelor. Valoarea maximă a despăgubirilor care poate fi solicitată este de 1.288 DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a aproximativ 8.038 lei, sumă ce urmează să fie majorată în curând la 1.519 DST (9.480 lei).

În cazul întârzierilor, operatorii aerieni pot oferi despăgubiri pentru achiziționarea unor produse de strictă necesitate, cum ar fi articole de igienă personală sau îmbrăcăminte. Aceste cheltuieli trebuie să fie justificate cu documente adecvate, iar rambursarea se va face pe baza acestora.

În cazul pierderii bagajului, pasagerii trebuie să demonstreze valoarea obiectelor din bagaj prin documente justificative, cum ar fi facturi sau chitanțe. Dacă nu există documente care să ateste valoarea acestora, compensațiile vor fi acordate pe baza greutății bagajului, care de obicei este estimată la aproximativ 20 de euro pe kilogram.

Documentele necesare pentru cererea de despăgubire

Pentru a solicita compensații, pasagerii trebuie să transmită operatorului aerian o serie de documente esențiale, printre care se numără copia raportului PIR, biletele și tichetele de îmbarcare, precum și o listă a obiectelor pierdute însoțită de documente doveditoare, precum facturi sau chitanțe.

Dacă despăgubirile primite nu sunt satisfăcătoare, pasagerii pot încerca să rezolve disputa prin intermediul organismelor de Soluționare Alternativă a Litigiilor (SAL). În cazul în care soluționarea pe cale amiabilă nu este posibilă, pasagerii au dreptul să se adreseze instanței de judecată pentru evaluarea daunelor.

Citește și: Hidroelectrica schimbă zilele în care se transmite indexul. Cum se transmite corect consumul, pentru a nu plăti în plus

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată înainte de Revelion. Obiceiurile care pot atrage ghinionul în noul an
Capital.ro
Călin Georgescu a aflat decizia. Anunț oficial de la Curtea de Apel. NU s-a schimbat
Playtech.ro
Pe ce raft al frigiderului trebuie pusă salata de boeuf ca să nu se strice repede. Locul în care se păstrează cel mai bine
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Care sunt cele mai bune mașini ale anului 2024. Finalistele unui top realizat de o prestigioasă publicație
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Zodii protejate de Fecioara Maria. Viața li se schimbă
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
Mesajul sfâșietor transmis de un pasager, înainte de tragedia aviatică din Coreea de Sud. Ce ar fi dus la moartea a 179 de persoane
Cancan.ro
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia pe care o așteaptă toată România. Avocata lui Călin Georgescu a făcut marele anunț
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Siria propune parteneriate strategice cu Ucraina pe fondul schimbărilor politice din Damasc
MediaFlux
DECIZIE FINALĂ privind ANULAREA ALEGERILOR! RĂSTURNARE pentru CĂLIN GEORGESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costa masa de Revelion pe vremea când se construia Casa Poporului