Despăgubiri de până la 8.000 de lei pentru acești români. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de bani

În timpul călătoriilor, pierderea sau deteriorarea bagajelor reprezintă o problemă frecventă cu care se confruntă pasagerii. În astfel de cazuri, este important de știut că există posibilitatea de a solicita despăgubiri. Specialiștii Centrului European al Consumatorilor din România (ECC România) oferă câteva sfaturi esențiale pentru cei care se află într-o astfel de situație, pentru a putea beneficia de compensații.
Mircea Filipescu
21 dec. 2024, 11:05
Despăgubiri de până la 8.000 de lei pentru acești români. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de bani

Pasagerii care au întâmpinat probleme cu bagajele în timpul călătoriilor trebuie să urmeze câțiva pași importanți pentru a solicita compensații. În primul rând, dacă bagajul nu este livrat la destinație, este necesar să depui o reclamație imediat la aeroport, completând un raport de neregularitate a proprietății (PIR – Property Irregularity Report) la serviciul specializat din aeroport. Este esențial să păstrezi o copie a acestui document, care va conține un număr de înregistrare ce va fi important în procesul de despăgubire.

În al doilea rând, reclamația trebuie transmisă operatorului aerian în termen de maximum 7 zile de la incident, scrie Evz.Este important ca pasagerii să urmeze această procedură pentru a nu pierde dreptul de a solicita compensații.

Drepturile pasagerilor și valoarea despăgubirilor

Conform Convenției de la Montreal, operatorii de transport aerian sunt responsabili pentru pierderea, deteriorarea sau întârzierea bagajelor. Valoarea maximă a despăgubirilor care poate fi solicitată este de 1.288 DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a aproximativ 8.038 lei, sumă ce urmează să fie majorată în curând la 1.519 DST (9.480 lei).

În cazul întârzierilor, operatorii aerieni pot oferi despăgubiri pentru achiziționarea unor produse de strictă necesitate, cum ar fi articole de igienă personală sau îmbrăcăminte. Aceste cheltuieli trebuie să fie justificate cu documente adecvate, iar rambursarea se va face pe baza acestora.

În cazul pierderii bagajului, pasagerii trebuie să demonstreze valoarea obiectelor din bagaj prin documente justificative, cum ar fi facturi sau chitanțe. Dacă nu există documente care să ateste valoarea acestora, compensațiile vor fi acordate pe baza greutății bagajului, care de obicei este estimată la aproximativ 20 de euro pe kilogram.

Documentele necesare pentru cererea de despăgubire

Pentru a solicita compensații, pasagerii trebuie să transmită operatorului aerian o serie de documente esențiale, printre care se numără copia raportului PIR, biletele și tichetele de îmbarcare, precum și o listă a obiectelor pierdute însoțită de documente doveditoare, precum facturi sau chitanțe.

Dacă despăgubirile primite nu sunt satisfăcătoare, pasagerii pot încerca să rezolve disputa prin intermediul organismelor de Soluționare Alternativă a Litigiilor (SAL). În cazul în care soluționarea pe cale amiabilă nu este posibilă, pasagerii au dreptul să se adreseze instanței de judecată pentru evaluarea daunelor.

Citește și: Hidroelectrica schimbă zilele în care se transmite indexul. Cum se transmite corect consumul, pentru a nu plăti în plus

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai l-a dat afarǎ în direct pe candidatul la președinție, din emisiune! “Sunteți obraznic, nu vă permit așa ceva!”
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)