Cârnații de casă sunt un preparat tradițional nelipsit de pe mesele de Crăciun, mai ales când sunt pregătiți în casă. De obicei, gospodinele îi fac imediat după tăierea porcului de Ignat. Dacă te gândești că procesul este complicat, vei fi surprins să afli că este destul de simplu, având nevoie doar de câțiva pași pentru a obține cârnați delicioși!
Cârnații de porc sunt un preparat tradițional de sărbători, fiind prezenți pe toate mesele festive de Crăciun. Deși în magazine se găsesc tot felul de cârnați pentru toate gusturile, multe gospodine preferă să-i prepare acasă, pentru un gust autentic și deosebit.
După sacrificarea porcului, cârnații sunt printre primele preparate gătite și conservate pe timpul iernii. Rețetele variază de la o regiune la alta, fiecare gospodină având propriile secrete pentru cârnații de casă.
Ingredientele de calitate și condimentele corecte fac diferența în gustul cârnaților. Dacă folosești prea multe condimente, aceștia își pot pierde din savoare și suculență. Iată cum se prepară cârnații de casă, conform rețetei tradiționale:
3 kg carne tocată de porc (fleică sau pulpă)
100 g usturoi
1 mână de sare mare
20 g boia
15-20 g piper
sare grunjoasă
bicarbonat de sodiu
puțin oțet pentru curățarea intestinelor
Înainte de a începe prepararea cârnaților, carnea tocată trebuie să conțină suficientă grăsime – raportul ideal fiind de 2/3 carne și 1/3 grăsime. Intestinele folosite trebuie să fie subțiri și bine curățate. Pentru aceasta, ține-le într-un amestec de apă caldă cu sare, bicarbonat și oțet, pentru a le dezinfecta și albi.
Apoi zdrobește cățeii de usturoi și pune-i în carnea tocată, adăugând și sarea. Amestecă bine și lasă să stea aproximativ 15 minute pentru ca sarea să se topească. Adaugă piperul și boiaua, amestecând până se omogenizează compoziția. Atenție, nu pune mai mult de 20 de grame de boia, altfel cârnații vor avea un gust amar!
După ce ai amestecat bine, gustă un pic pentru a verifica dacă sunt suficient de condimentati. După preferințe, mai adaugă sare sau piper. Apoi introdu carnea în intestine, având grijă să nu le umpli prea mult, pentru a evita ruperea acestora.
Cârnații se înșiră pe bețe lungi și se lasă la zvântat într-un loc răcoros timp de 24 de ore, fără a îngheța. Astfel, vei obține cârnați de casă cu un gust desăvârșit, perfect pentru mesele de sărbătoare.