Toba de casă se află în topul preferințelor culinare ale multor români. Gospodinele din Moldova o prepară cu ingrediente din porc, cum ar fi carnea, șoriciul, limba, urechile și usturoiul. Ce reguli are Gina Bradea pentru ca toba să iasă delicioasă.
2 adidași (picioare de porc)
2 urechi de porc
500 g ficat
2 rinichi
1 inimă
1 limbă de porc
1-2 bucăți splină
500 g burtă (carne cu grăsime) sau un rasol
proximativ 300 g carne macră rămasă de la fasonat
1 morcov
1 ceapă
1 rădăcină de țelină (pătrunjel sau păstârnac)
sare, piper, ardei iute, dafin, ienibahar
usturoi (opțional)
stomac de porc sau mațe groase de vită
Pregătirea începe cu o seară înainte, când urechile, adidașii și rasolul se pârlesc bine, pentru a îndepărta părul. Acestea se spală în mai multe ape, iar copitele de la adidași se îndepărtează. Se presară sare pe ele și se lasă la rece până a doua zi.
Intestinul de vită sau stomacul se spală cu apă rece și caldă, apoi se pune într-un vas cu apă rece și oțet sau felii de lămâie, pentru a-l curăța de mirosul specific. Se lasă la rece până a doua zi, pentru a se albi și să dispară mirosul.
După ce se spălă bine toate ingredientele (urechile, rasolul și adidașii), se adaugă și carnea macră, apoi se pun toate la fiert în apă cu sare. Separat, se pun la fiert ficatul, splina, rinichii (curățați și tăiați în jumătate), inima și limba. Limba se opărește 15 minute, după care se curăță bine și se pune la fiert împreună cu restul ingredientelor. Organele se fierb separat pentru a evita ca zeama să devină tulbure din cauza sângelui lăsat de acestea.
Când începe să fiarbă, se lasă focul mic și se adună spuma, apoi se adaugă frunzele de dafin, boabele de piper, ienibahar și un ardei iute (opțional). Boabele de piper și ardeiul iute vor da un gust deosebit preparatului, însă atenție la tăierea cărnii și a organelor, deoarece trebuie îndepărtate.
La țară, ardeii iuti uscați se pun pe o sfoară și se atârnă în curte sau într-o anexă, pentru a fi folosiți când se pun în fierturi. Gina Bradea usucă ardeii la soare, apoi îi trece prin robot și îi face praf, păstrând doar o cantitate mică pentru tobă și alte preparate de Crăciun.
Fierbe toate ingredientele până când carnea se desprinde de pe oase și organele sunt bine fierte (se probează cu o furculiță). După ce s-au fiert, lasă-le să se răcească, scrie Gina Bradea pe blogul său.
Vezi și Șoriciul e prea tare? Cum să-l faci fraged cu un truc simplu pe care puține gospodine îl știu
După ce toate ingredientele s-au răcit suficient pentru a putea fi tăiate, urmează etapa de preparare propriu-zisă. Trebuie să ai la îndemână muștar, usturoi și puțină sare pentru a gusta și verifica dacă totul este perfect. Este important ca toba să fie delicioasă, iar pentru un plus de savoare, un pahar de vin roșu, tulburel, va face ca totul să se potrivească de minune.
Carnea se taie în bucăți de dimensiuni potrivite, nici prea mici, pentru a arăta frumos la tăiere, dar nici prea mari. După ce se face degustarea, se adaugă sare, piper și, dacă preferi, ardei iute pentru a-i da un gust mai picant. Apoi se umple stomacul cu această combinație gustoasă.
Zeama rămasă de la fiertul ingredientelor se gustă și se ajustează cu sare și piper, iar dacă vrei, poți adăuga usturoi pisat pentru un plus de aromă. Usturoiul se adaugă în zeama în care au fiert ingredientele, se strecoară bine și se pune în tobă, fără bucăți de usturoi. Aceasta este opțional, pentru că sunt și persoane care preferă toba fără usturoi.
După ce toba este completată cu zeamă, se coase la capăt. Trebuie să fie bine închisă pentru a nu se desface la fiert. Pentru siguranță, se înțeapă în mai multe locuri cu o scobitoare, apoi se pune în zeama rece, completată cu apă, până când toba este bine acoperită.
Se fierbe toba la foc mic, având grijă să o înțepi din când în când ca să nu pocnească. După ce este gata, se scoate din zeamă și se pune între două blaturi de lemn, la care se adaugă greutăți pentru a o presa. Lasă toba să se răcească până a doua zi.