PENSII 2025. Aproape UN MILION de seniori nu iau un leu în plus la indexare. Veste proastă şi pentru ceilalţi 4 milioane

Conform legii, pensii se indexează în fieacre an cu rata inflaţiei, însă acum, pensiile și salariile celor care lucrează la stat s-ar putea să fie menținute la nivelul celor din decembrie 2024 din cauza deficitului bugetar. Chiar dacă se va respecta legea, 900.000 de pensionari nu vor primi bani în plus din ianuarie.
Filip Stan
04 ian. 2025, 12:55
PENSII 2025. Aproape UN MILION de seniori nu iau un leu în plus la indexare. Veste proastă şi pentru ceilalţi 4 milioane

PENSII 2025. majorarea pensiilor cu rata inflţiei şi 50% din majoratrea salariului brut s-a amânat, dar premierul Marcel Ciolacu a anunţat că aceasta ar putea avea lşoc în luna septembrie, fie şi doar pentru pensiile mici.

PENSII 2025. Indexarea este un proces prin care pensiile vor fi actualizate la rata inflației actuale, deşi situaţia economică poate opri această măsură prevăzută clar de lege. Măsura este luată prin noua lege a pensiilor pentru că evoluția prețurilor și a costurilor de trai este în creștere iar autoritățile au considerat în acest fel pensionarii ar putea face față cheltuielilor de zi cu zi.

Din nefericire, conform datelor, aproape 900.000 de pensionari vor rămâne cu aceleași pensii din decembrie 2024. Din păcate, sunt afectați pensionarii cu pensii mici. Dacă pentru unii, indexarea va însemna creșteri și de sute de lei. Dar, majoritatea celor pensionarilor care au pensia minimă, în special cei care sunt sub 1.281 lei vor primi 0 lei de la stat.

Chiar dacă Guvernul a decis ca pensiile mai mici să fie plătite la cuantumul de 1.281 lei, acestea vor rămâne la fel și în ianuarie 2025. Informația a fost dezvăluită chiar de surse din cadrul Casei de Pensii.

„Vor fii situații în care aplicând nouă valoare la numărul total de puncte să rezulte din calcul o pensie mai mică decât pensia minimă și persoanele respective să rămână în continuare în pensia minimă.

Și aici vorbim în special de pensionari mai tineri, care clar, neavând vechime mare în muncă, n-au nici număr mare de puncte acumulate, pensii de urmaș la fel.”, au declarat surse din cadrul Casei de Pensii pentru Newsweek.

Un număr de 925.000 de pensionari primesc pensia minimă sau indemnizația socială. Ei primesc, lunar, suma de 1.281 de lei. Pe baza contribuției, ei ar trebui să primească în medie, în jur de 700 de lei.

Dar, statul, le mai pune la pensie, în medie, 527 de lei pentru a ajunge la indemnizația socială de 1.281 de lei. Indexarea se aplică cu 12% se aplică pensiei de 700 de lei și va rezulta o pensie mai mică decât cea pe care o iau acum de 1.281 lei. Astfel, ei NU vor primi niciun ban la indexare.

Dacă la Marea Recalculare rămânerea în plată a pensiei cu valoarea cea mai mare a fost un avantaj pentru pensionari, se pare că măsura îi va afecta pe un termen lung de acum înainte.

Până nu se va depăși pragul pensiei minime de 1.281 lei, seniorii vor primi aceeași bani lună de lună.

Pensia minimă de 1.281 de lei se indexează cu 12,3% așa cum se întâmplă cu toate pensiile din România.

Graficul creșterilor la pensie din 2025

  • Pensie actuală: 1.281 lei Creștere de pensie de la 1 ianuarie 2025: 153 lei. Pensie finală de la 1 ianuarie: 1.434 lei
  • Pensie actuală: 2.000 lei Creștere de pensie de la 1 ianuarie 2025: 240 lei. Pensie finală de la 1 ianuarie: 2.240 lei
  • Pensie actuală: 3.000 lei Creștere de pensie de la 1 ianuarie 2025: 360 lei. Pensie finală de la 1 ianuarie: 3.360 lei
  • Pensie actuală: 4.000 lei Creștere de pensie de la 1 ianuarie 2025: 480 lei. Pensie finală de la 1 ianuarie: 4.480 lei
  • Pensie actuală: 5.000 lei Creștere de pensie de la 1 ianuarie 2025: 600 lei. Pensie finală de la 1 ianuarie: 5.600 lei

Coform datelor oficiale centralizate de Casa Națională de Pensii, 925.000 pensionari iau pensie minimă. Dintre aceştia, 832.693 erau pensionari din sistemul public, iar 93.172 pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.281 de lei, încasează lunar acest cuantum, denumit „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

PENSII 2025. Plăți întârziate la pensie în ianuarie

2.500.000 de pensionari primesc banii pe card iar restul de 2.500.000 vor primi prin poștaș, în funcție de cum au ales să facă plata.  Pensionarii care iau pensia prin poștă au parte de vești neplăcute. Având în vedere că bugetarii se vor întoarce la muncă abia de pe 8 ianuarie 2025, plățile pensiilor se vor decala.

Pensionarii care iau banii prin poștă îi vor primi după prima săptămână din ianuarie, pentru că poștașii merg la lucru pe 8 ianuarie, fiind bugetari.

Pensionarii care iau banii pe card, însă, au parte de o veste bună.  În ianuarie, ziua de 12 pică duminică, astfel că autoritățile trebuie să vireze pensia mult mai devreme.

În mod normal, banii intră pe card pe data de 12 ale fiecărei luni dar de această dată fiind vorba de o zi de duminică, autoritățile vor face viramentele vineri pe card, 10 ianuarie 2025.

Casele de pensii nu au momentan calendarul plăților deși documentele ar fi trebuit să fie trimise la sfârșitul lunii pentru ca vârstnicii să primească pensia la timp. Anul 2025 începe cu incertitudini pentru milioane de pensionari români, care ar putea să aștepte mai mult decât de obicei pentru a primi pensiile.

Casele de pensii nu au încă un calendar oficial al plăților, deși documentele necesare ar fi trebuit să fie pregătite și trimise până la sfârșitul lunii decembrie 2024. Ca atare, întârzierile ar putea ajunge până la 10 zile.

Problema pare să fie legată de un cumul de factori administrativi, inclusiv lipsa unor reglementări clare privind bugetul aferent anului 2025 și întârzieri în aprobarea procedurilor interne, informează Realitatea Plus.

Și o altă veste proastă este aceea că recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Sindicaliștii atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor.

Sindicaliştii din Casa Naţională de Pensii şi structurile teritoriale s-au întlnit, joi, cu conducerea Blocului Naţional Sindical şi au discutat despre volumul excesiv de muncă în urma recalculării pensiilor.

Sindicaliştii apreciază că situaţia va continua cel puţin un an, iar în acest moment personalul este subdinenţionat, iar plata orelor suplimentare nu este posibilă.

PENSII 2025. Primii „decreţei” încep să iasă la pensie, sistemul de pensii riscă să intre în colaps

PENSII 2025. În următorii 10 ani se vor pensiona aproape 1,6 milioane de persoane din generația „decrețeilor”, iar o bună parte dintre acestea pot ieși din câmpul muncii, anticipat, încă de anul viitor. Consecințele Decretului 770 din perioada comunistă sunt vizibile și astăzi, iar din 2025 încolo se concretizează și într-o presiune suplimentară asupra sistemului național de pensii publice.

De altfel, problema pensiilor în România e ca „o bombă cu ceas”, spun specialiștii, întrucât statul nu este pregătit nici din punct de vedere economic, nici social, pentru ce va urma.

În anul 1966, proaspătul secretar general al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu, emite Decretul 770 prin care interzice avortul și contracepția, în încercarea de a crește numărul populației României. Efectele s-au văzut imediat, mai ales în primii ani de la intrarea în vigoare, atunci când numărul nașterilor s-a dublat față de perioada de dinaintea decretului – doar în perioada 1967-1969, s-au născut circa 1,4 milioane de persoane.

Pensii 2025. Pensiile ar trebui să crească de două ori anul viitor. Formula de calcul care se aplică din ianuarie

Acum, pensionarea unei generații numeroase într-un timp relativ scurt se traduce printr-o creștere accelerată a cheltuielilor cu pensiile publice, o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii și inversarea raportului dintre salariați și pensionari. În următorii ani, am putea avea mai mulți pensionari decât angajați.

PENSII 2025. Țara noastră nu are, în acest moment, 1,6 milioane de oameni care să înlocuiască „decrețeii” în piața muncii, spun specialiștii, iar în lipsa unor soluții eficiente, statul român va avea o mare problemă în a plăti pensiile, inclusiv cele aflate în plată în prezent.

„Să nu uităm că în anul viitor statul are de plătit în plus la pensii undeva la nivel de 7 miliarde de euro, bani care nu există în momentul de față la bugetul de pensii, în condițiile în care numărul salariaților din economie și contribuțiilor lor sociale nu adună acești bani”, a declarat, pentru DigiEconomic, economistul Adrian Negrescu.

De altfel, deși importăm forță de muncă străină, care plătește taxe la bugetul de stat, există o barieră de limbă și, de regulă, străinii lucrează pe salariul minim. Scopul este ca România să atragă străini cu studii superioare, pe salarii mai mari, pentru a susține cheltuielile bugetare. În schimb, „nu vom putea înlocui prea ușor oamenii care pleacă din țară, pe poziții înalte”, crede Adrian Codirlaşu, președinte CFA România.

Din această perspectivă, statul va fi nevoit să se împrumute din ce în ce mai mult în viitor.

Pensii 2025. Raportul salariaţi – pensionari se va schimba radical

România se află într-o criză economică profundă și are nevoie de măsuri concrete. „Problema e că, atunci când se va pensiona această generație, cea mai numeroasă, vom ajunge ca un salariat să plătească pentru un pensionar, lucru care nu e sustenabil. Va fi o generație mare, deci va fi o presiune mare pe sistemul public”.

În prezent, raportul este de 0,8 pensionari la un salariat. „Când se vor pensiona decrețeii, vom ajunge 1-1 (un pensionar la un salariat n.r.), poate vom depăși puțin, atunci va fi o problemă. Ne putem pregăti, dar să dorim”, mai spune Codirlașu.

Într-un scenariu mai negativ, se va ajunge în situația în care un salariat va întreține, în medie, pensiile a 2,5 persoane, spune Adrian Negrescu.

Soluția pentru această criză ar putea fi reprezentată de creșterea salariilor și crearea de noi locuri de muncă, însă „se poate face acest lucru doar prin reducerea taxelor salariale”, crede Adrian Negrescu.

Mai mult de jumătate din banii pe care noi îi câștigăm în momentul de față se duc sub forma unor taxe și impozite către bugetul de stat. Muncim mai mult pentru stat decât pentru noi. Din această perspectivă, cred că noua coaliție majoritară trebuie să-și seteze ca principal obiectiv reducerea taxelor pe muncă, stimularea creării de locuri de muncă și stimularea natalității, un alt element extrem de important în conjunctura și în arhitectura salarială în perspectiva următorilor 10-15 ani”, explică economistul.

EXCLUSIV. Pensii 2025, avem formula exactă de indexare. Şeful Casei de Pensii a dezvăluit procentul cu care vor creşte TOATE pensiile de la 1 ianuarie

Asigurarea pensiilor decrețeilor „se va face pe datorie”, spune Adrian Codirlaşu, probabil prin majorare de fiscalitate pentru asigurări sociale și majorarea vârstei de pensionare, „tocmai pentru a mai ține acele generații” în câmpul muncii. „Probabil majorări de taxe, creșterea mai lentă a punctului de pensie, se merge și pe o majorare automată a vârstei de pensionare în funcție de durata de viață. Ce e important, contributorii la Pilonul 1 primesc mai puțin cumulat decât au contribuit cumulat, deci participarea la pensiile publice e o taxă, nu un beneficiu”, explică el.

Nu în ultimul rând, adaugă Negrescu, de ieșirea la pensie a generației „decrețeilor” se leagă mai multe elemente: numărul redus de salariați, digitalizarea, industrializarea, economia 5.0, transformarea industrială generată de robotizare și de inteligență artificială – toate acestea vor reduce și mai mult numărul locurilor de muncă din economie.

Altfel spus, crizele sunt multiple și ne vor afecta puternic la buzunar în viitor. Ca să ne facem o idee despre cum va arăta pensia noastră, trebuie să facem un calcul simplu: Gândiți-vă ce salariu primiți net în momentul de față, iar 30% din el reprezintă pensia oferită de stat atunci când veți ieși la pensie. De aceea este absolut esențial să ne punem bani deoparte, să ne facem pensii pe Pilonul 2, pe Pilonul 3, în așa fel încât să avem din ce să trăim atunci când vom ieși la pensie. Altfel, vom fi încă o generație de asistați sociali, niște oameni care vor sta cu mâna întinsă la Guvern”, conchide Adrian Negrescu.

Pe termen lung, președintele CFA România propune o altă soluție: un sistem de pensii finanțat. „Doar 4,75% din 25% merg către Pilonul 2, pe când la Pilonul public 20% din 25%, deci o mare pondere. Aici sunt problemele de sustenabilitate. Trebuie să ne propunem ca în următorii 10-15 ani măcar să ajungem la jumătate-jumătate, astfel încât datoria statului către sistemul public de pensii să se reducă. Dar acest lucru nu se poate face imediat, va dura poate 10-15-20 de ani”.

Amintim că, în decembrie, fonduri în valoare de 1,6 miliarde de lei din Fondul de Rezervă au fost alocate Ministerul Muncii pentru suplimentarea bugetului de pensii. Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, aprobat prin Legea bugetului de stat, a fost de 135,2 miliarde de lei, iar din această sumă 115 miliarde proveneau din veniturile estimate din contribuțiile de asigurări sociale, iar 20 de miliarde de lei au fost subvenție de la bugetul de stat. La rectificarea din septembrie, veniturile din contribuții au fost rectificate pozitiv cu 1 miliard de lei, dar din subvenția de la bugetul de stat s-au tăiat 2,5 miliarde.

„Decreţeii“, copiii născuţi din obligaţie patriotică în România comunistă

În 1966, în România comunistă era adoptat Decretul – Lege 770 prin care avorturile erau interzise. Impactul actului normativ asupra societăţii a fost covârşitor, din cauza cotelor alarmante ale natalităţii. Cifrele oficiale spun că în perioada celor 23 de ani în România s-au născut peste două milioane şi jumătate de copii, supranumiţi şi „decreţei”.

Sub comanda lui Nicolae Ceauşescu, autorităţile din România comunistă au încercat să declanşeze un plan de creştere a natalităţii. Astfel, în anul 1966, a fost adoptat Decretul – Lege 770 prin care practicarea avorturilor a fost total interzisă. Iată ce prevedea actul normativ:

„Având în vedere că întreruperea cursului sarcinii reprezintă un act cu grave consecinţe asupra sănătăţii femeii şi aduce mari prejudicii natalităţii şi sporului natural al populaţiei, Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează:

Art. 1 Întreruperea cursului sarcinii este interzisă

(…) Art. 7 Efectuarea întreruperii cursului sarcinii în alte condiţii decât cele prevăzute în acest decret constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului Penal” , se arăta în respectivul decret.

Politica de interzicere a avorturilor promovată de Nicolae Ceauşescu a făcut ca rata natalităţii să cunoască cifre alarmante. Astfel, potrivit statisticilor, între 1967 şi 1972, în România aveau să se nască peste două milioane de copii. Alte cifre vorbesc despre faptul că rata fertilităţii a crescut de la 1,9 copii/femeie, la 3,7 copii/femeie. Actul a fost desfiinţat imediat după Revoluţia din 1989, însă copiii născuţi în urma Decretului, cunoscuţi în cultura populară drept „decreţei”, sunt astăzi oameni mari care trăiesc cu amintirea copilăriei sub comunism, iar în curând aşteaptă poştaşul cu pensia.

DailyBusiness
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
”Îngerul” lui Călin Georgescu, prieten la cataramă cu Jean-Claude Van Damme. Dezvăluiri uluitoare despre bodyguardul fostului candidat la Cotroceni
Capital.ro
Călin Georgescu, demascat. Adevărul îi va deranja pe mulți români: Legături cu Securitatea
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Plan pentru instrucția tinerilor
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Cauza morții astrologului Ingrid Baciu. De ce a decedat vedeta B1 TV
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se prăbușește planul lui Călin Georgescu. Mitică Dragomir l-a dat în sfârșit de gol
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Antal Rogán, sancționat de SUA pentru corupție guvernamentală
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican