Ajunul Crăciunului înseamnă colindatul, împărțitul pomenilor și diverse ritualuri menite să atragă norocul, belșugul și sănătatea în anul ce vine. La data de 24 decembrie, în calendarul creștin ortodox se face prăznuirea Sfintei Cuvioase Mucenițe Eugenia.
Ziua de dinaintea Crăciunului este o zi specială în care se fac pomeni simbolice, dar cu respectarea tradiției postului. Potrivit superstițiilor românești, în această zi se împart: covrigi, colaci, mere și gutui, nuci, plăcinte și prăjituri de post, turte tradiționale (pregătite din aluat simplu și coapte în gospodărie), dar și bomboane sau alte dulciuri de post.
Data de 24 decembrie marchează cea mai aspră zi din Postul Crăciunului din punct de vedere alimentar. Creștinii nu mănâncă nimic până la ora 15:00 sau până la apariția pe cer a Luceafărului de seară, care amintește de steaua care le-a vestit magilor Nașterea Domnului Iisus Hristos.
În continuare, credincioșii trebuie să se abțină de la gândurile necurate, faptele rele, bârfă, certuri sau pofte. Se spune că în Ajunul Crăciunului este bine să se meargă cu , deoarece Nașterea Domnului este vestită încă din cele mai vechi timpuri prin colinde.
Aceasta poate avea forme siferite în funcție de zona țării, însă trebuie să aibă de fiecare dată o icoană cu Fecioara Maria în centru.
În ultima zi a Postului Crăciunului, preoții merg din casă în casă cu icoana Nașterii Domnului pentru a vesti măritul praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria. Se spune că data de 24 decembrie marchează cel mai bun moment pentru împodobirea bradului de Crăciun.
Pe lângă tradiții și obiceiuri, românii au și o serie de superstiții în Ajunul Crăciunului. Aceștia consumă mere pe data de 24 decembrie pentru a fi sănătoși tot anul. De asemenea, se spune că cei care se sărută sub vâsc în noaptea de Ajun vor avea noroc în dragoste. Tot în această zi se pune usturoi la ferestre sau la tocul ușii pentru alungarea spiritelor rele. În plus, lumânările aprinse în noaptea de Ajun este bine să fie lăsate să se stingă singure.
Rugăciune către Sfânta Eugenia
Sfântă Cuvioasă Fecioară şi Muceniţă Eugenia, mireasă cu totul frumoasă a lui Hristos Dătătorul frumuseţilor, Făcătorul de bine şi Mirele sufletelor, fiind tu înfrumuseţată cu ostenelile pustniceşti şi strălucind luminat cu luptele muceniceşti, întocmai cu îngerii petrecând pe pământ, cu ei dănţuieşti acum în casa Părintelui Ceresc!
Te rugăm, luminată Fecioară şi Muceniţă, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi, cei aflaţi în nevoile acestei vieţi trecătoare, să ne dăruiască harul Lui cel de viaţă dătător; cere pentru noi credinţă curată, viaţă luminată de har, răbdare în încercări, bărbăţie în luptele împotriva patimilor, tărie nestrămutată, bucuria împlinirii poruncilor dumnezeieşti, dragoste nefăţarnică, iubire de vrăjmaşi, smerenie şi blândeţe, iertare de păcate şi răspuns bun la Înfricoşătoarea Judecată, ca să moştenim şi noi Lumina cea neînserată şi să proslăvim numele cel sfânt al Domnului, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.