Piftia nu are cum să lipsească de pe mesele românilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Acest preparat cu o istorie veche de sute de ani este apreciat de români și este consumat în special de Crăciun și de Revelion. Nutriționista Mihaela Bilic a dezvăluit cum se prepară corect piftia de porc.
„Piftia – multă gelatină cu puţine calorii. E sezonul pentru răcituri sau piftie, preparate dietetice ce conţin carne fiartă (de porc sau pasăre), multă apă şi gelatina. Gelatina e o proteină prezenta în oase şi cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multă apă decât greutatea ei. Din cauza asta trebuie să folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinări de pui sau curcan), doar aşa preparatul final va fi ferm şi bine închegat”, a precizat medicul nutriționist.
Mihaela Bilic recomandă să fie puse la fiert și șoricul de porc, dar și piele de pui, pentru că ambele au proprietăși gelifiante.
„Colagenul din pielea de pui şi şoriciul de porc are şi el proprietăţi gelificante aşa că puneţi la fiert în oală cu piftie şi urechi, „adidaşi” sau gheare, chiar dacă apoi nu le consumaţi, zeama lor se va întări perfect. Nu va rămâne decât să puneţi şi bucăţele de carne slabă, afumată sau nu, astfel încât amestecul final să conţină de toate şi să aibă gust. Şi nu uitaţi să îndepărtaţi grăsimea de deasupra înainte să o serviţi!”, a mai spus Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Citește și: Cel mai bun pește pentru masa de Crăciun. 4 rețete pentru toate gusturile, sunt curcubeu pe cerul gurii