Pe lângă bradul de Crăciun, de câțiva ani încă o plantă și-a găsit loc în casele românilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Se spune că aduce bunăstare și prosperitate. Este vorba despre Crăciunița.
Crăciunița sau Steaua Crăciunului este o plantă a cărei frunze își schimbă culoarea în preajma Nașterii Domnului, devenind o podoabă din ce în ce mai utilizată în decorarea meselor de sărbători sau a locuințelor.
Povestea Crăciuniței a început undeva în Mexic. Se spune că într-un an, o fată săracă pe nume Pepita nu și-a permis niciun cadou pe care să i-l ofere pruncului Iisus la slujba de Crăciun. Așa că a cules câteva buruieni de pe marginea drumului, a făcut un buchet și apoi a intrat în biserică. A îngenuncheat și a pus buchetul lângă scena Nașterii Domnului. Dintr-odată, buchetul de buruieni a înflorit, florile sale devenind mari și roșii. Floarea a primit numele de „Flores de Noche Buena” (în română, Floarea Nopții Sfinte sau Crăciunița).
Forma florilor și a frunzelor de Crăciuniță seamănă cu o stea și din acest motiv este asociată cu Steaua de la Betleem, care i-a condus pe cei trei magi către Iisus. Frunzele roșii simbolizează sângele lui Hristos, iar cele albe – puritatea lui, potrivit Cancan.
„Se spune că bradul trebuie să fie în casă, iar Crăciuniţa este a doua. Bradul este magia sărbătorii, este simbolul sărbătorii. La mine este o tradiţie şi bradul se face astăzi, pe 24 decembrie. Nu se face bradul înainte. Măcar o crenguţă. Ceva pe uşă, ceva tot trebuie să fie. Floarea Crăciunului este o altă plantă şi este la modă acum. Se poate dărui cu toată dragostea. Vâscul este din tradiţia noastră şi aduce abundenţă.
Mai există o plantă care are nişte pomişoare roşii. La noi se pune această plantă tot pentru abundenţă şi noroc. Era planta care era mereu de Crăciun, pusă pe masă, pusă într-o vază. Era pentru prosperitate. De obicei, Crăciuniţa nu înfloreşte decât în perioada Crăciunului. Ştie Universul cum să le facă. Noi suntem mici şi neputincioşi”, a dezvăluit Lidia Fecioru.
Citește și 8 plante de apartament care purifica aerul din casa
În preajma sărbătorilor, românii plasează în diferite locuri din casă florile ce vestesc iarna. Cum ar fi Crăciunița, Tisa sau Vâscul, plantele pe care le găsești în orice locuință în care se respectă tradițiile. Totuși, de multe ori, aranjamentele ornamentale ascund și pericole.
Potrivit cercetătorilor Băncii de Resurse Vegetale Genetoce (BRGV), Crăciunița este foarte toxică, motiv pentru care ar trebui țină departe de copii sau de animale.
„Vorbim despre o plantă cunoscută şi apreciată, chiar în această perioadă ea se află la loc de cinste pentru că este un simbol al Crăciunului. Înfloreşte acum, în perioada aceasta a Crăciunului şi din acest motiv a primit şi denumirea populară de Crăciuniţă.
Această plantă decorativă care arată foarte frumos, cu frunze de la verde până la roşu foarte aprins, în degrade, este apreciată din punct de vedere ornamental, însă trebuie să avem mare grijă pentru că, pe cât este de frumoasă, pe atât de toxică este.
Trebuie să avem grijă atunci când o îngrijim, în special când îi rupem frunzele, lăstarii, trebuie să ne spălăm bine pe mâini cu săpun, pentru că sucul acela dacă rămâne pe mâini şi ducem mâna la ochi, la gură, putem să avem iritaţii destul de dure sau foarte grav, putem să facem toxiinfecţie alimentară.
Mare atenţie şi la copii în perioada aceasta, mai ales cei care sunt mici, lăsaţi nesupravegheaţi şi care au tendinţa de a duce la gură tot ceea ce prind. Ar fi un mare pericol ca aceste plante să fie lăsate în preajma copiilor. Sunt frumoase, ornamentale, dar sunt toxice”, a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru, potrivit Observator.ro.
De asemenea, există și alte plante periculoase, cum ar fi Cetina de tisă, o plantă care poate provoca și moartea.