Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Vehiculul, echipat cu un motor electric de 40 kW și o baterie de 20 kWh, dezvoltă o putere de 41 CP și o autonomie de 155 km. Sistemul de propulsie folosește o cutie de viteze mecanică de la un model Dacia Papuc Diesel, iar viteza maximă atinsă este de 110 km/h.
„Modelul Dacia 1300 convertit la mașină electrică, având un motor de 40KW și o baterie de 20KWh. A rezultat o putere de 41 CP. Mașina atinge o viteză maximă de 110 km/h într-o singură treaptă. Are o cutie de viteze mecanică, care provine de la o Dacia Papuc Diesel. Mașina a fost omologată la RAR (totul a fost în regulă), ieșind cu o autonomie de 155 km. Conversia a costat 26.000 de euro + TVA”, scrie în descrierea făcută pe grupul Car Spotting, conform Adevărul.
Postarea a adunat mii de comentarii pe reţelele sociale: „O modalitate bună de cheltuit banii dacă ai o pasiune. Ațtii cheltuiesc pe tigări, țoale, păcănele etc. Respect!”, „Mai bine o lasă cu motorul original”, Nu vreau să dau hate moca, dar cât de prost poti fi să dai 26 k euro ca să scoti 40 de ponei si 155km de autonomie?”, „De ce vi se pare mult? 26k pentru ceva ce în esență e DIY, făcut din pasiune, nu e absolut deloc mult. Vi se pare puțin range de 155km? La o mașină care cel mai probabil va ieși în week-end la plimbare 20 km sau pe la vreo paradă? Hai, fiți serioși! Bucurați-vă pentru pasiunea omului și atât”.
Citeşte şi: Cât costă un plin la Dacia Spring. Numărul de kilometri pe care îl poți parcurge iarna fără oprire
Pe de altă parte, transformarea automobilelor clasice în modele electrice câștigă teren în România, iar un atelier auto din Pitești este lider în acest domeniu. Echipa, formată din trei ingineri auto și un fost polițist, a realizat proiecte impresionante, inclusiv o Dacie 1300 electrică, oferită ca premiu într-o campanie națională în 2023. Unul dintre ei a dezvăluit: „Am luat o Dacie veche de la un prieten, plină de rugină, ca să putem să lucrăm pe ea, în lipsa mașinii. Am făcut cutiile, am făcut cablajele. Am lucrat o lună și jumătate pe modelul acela, după care au venit cu Dacia. Am avut patru zile ca să o echipăm, să o montăm, să fie gata”.