De la 1 ianuarie 2025, furnizorii de energie electrică și gaze naturale sunt obligați să emită facturile exclusiv prin sistemul național de facturare electronică, RO e-Factura. Doar că această masură va fi implementată în condițiile în care peste 16 milioane de români, în special în mediul rural, nu au acces la Spațiul Privat Virtual de la ANAF.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția că această măsură riscă să lase milioane de cetățeni în întuneric și frig, scrie dcnews.ro. Acest lucru se poate întâmpla pentru că, potrivit ANAF, doar 1,6 milioane de persoane fizice dintr-un total de peste 18 milioane de cetățeni sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV). Restul de peste 16 milioane de români, în special cei din mediul rural, vârstnicii și persoanele fără acces la internet, riscă să nu primească facturile oficiale, fiind astfel expuși deconectării pentru neplata serviciilor esențiale.
Citește și: Vestea momentului pentru români: se închide ENGIE! Ce se întâmplă cu facturile clienților pe luna decembrie
FACIAS atrage atenția că, potrivit Codului Fiscal și Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 120/2021, de la 1 ianuarie 2025, factura electronică transmisă prin SPV va fi singurul document recunoscut ca factură oficială. În absența unei campanii naționale de informare și educare, această schimbare legislativă va avea consecințe grave asupra celor mai vulnerabili membri ai societății.
Citește și: Haos cu facturile a 4 milioane de români. Hackerii au cerut Electrica milioane de euro răscumpărare
FACIAS subliniază că impunerea unei astfel de măsuri fără o pregătire adecvată a populației reprezintă un abuz din partea statului și o încălcare flagrantă a drepturilor cetățenilor și cere autorităților să demareze de urgență campanii de informare pentru populație, să asigure suport tehnic pentru cei care nu au acces la mijloace electronice și să colaboreze cu furnizorii de servicii pentru a găsi soluții alternative de transmitere a facturilor.