Crăciunul este sărbătorit diferit în ţările lumii, dar peste tot există câteva „straturi”: reuniunea familială, sărbătoarea comunitară (colindele), cea public-edilitară (târgurile, spectacolele dedicate, împodobirea localităţilor) şi, peste toate, Vestea Minunată, sărbătoarea creştină a Naşterii Domnului.
Ziua Crăciunului este marcată în România nu doar prin celebrarea nașterii lui Hristos, ci și prin obiceiuri menite să aducă prosperitate și sănătate pentru anul ce urmează.
Bancnota sub fața de masă
În prima zi de Crăciun se spune că este bine să pui o bancnotă sub fața de masă. Această practică simbolizează stabilitatea financiară și prosperitatea. Mulți cred că acest gest simplu poate influența pozitiv veniturile familiei pe tot parcursul anului.
De asemenea, este important ca masa de Crăciun să fie aranjată cu grijă, iar pe aceasta să fie așezate alimente care simbolizează belșugul, precum pâinea întreagă sau colacul.
Împodobirea bradului
Un alt obicei specific Căciunului este împodobirea bradului, care se pare că îşi trage originile de la popoarele germanice. Tradiţia s-a răspândit în restul Europei şi apoi în toată lumea după Primul Război Mondial. Între podoabele bradului, bomboanele de pom, globurile şi ghirlandele au devenit clasice. În vârful pomului se pune un înger sau o stea, pentru a aminti îngerii, respectiv steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi.
Tradiția românească spune că în brad se pun și mere roșii. Merele simbolizează sănătatea și puterea.
Nu da cu mătura în casă de Crăciun
În ziua de Crăciun nu trebuie să dai cu mătură. Se crede că această acțiune „alungă norocul” din gospodărie. Pe lângă evitarea măturatului, ridicarea mesei de sărbătoare înainte ca toți membrii familiei să termine de mâncat este un alt gest care, conform tradiției, poate aduce despărțirea familiei.
Aprinderea unei lumânări
Lumânarea aprinsă în ziua de Crăciun simbolizează lumina divină. Se crede că aceasta protejează casa și familia de rele dacă arde până la capăt. Ritualul este un gest simplu, dar încărcat de semnificație religioasă și spirituală, potrivit libertatea.ro.
Familia reunită la masa de Crăciun
În unele zone din România există și superstiția potrivit căreia de la masa de Crăciun nu trebuie să lipsească niciun membru al familiei. Se spune că, dacă o rudă lipsește de la masă, această persoană va fi departe de familie și în lunile următoare.