Conform autorităților, bacteriile ar fi fost detectate într-un lot de alimente fabricate de compania italiană Salumi Marzari, în fabrica sa din Pescara, Italia. Măsura vizează mezelurile cu numărul de lot 48-2024, datate 25 noiembrie 2024, care au fost vândute sub denumirile „Angioletti”, „Diavoletti”, „Bastone Vastese” și „Salsicce Secche”, toate produse pentru o singură dată și ambalate în porții de aproximativ 250 de grame. Acestea au un termen de valabilitate de șase luni de la data ambalării.
Deși retragerea acestor produse contaminate a fost anunțată pe 21 decembrie 2024, detaliile au fost publicate oficial pe 24 decembrie pe portalul Ministerului Sănătății, dedicat informării despre siguranța alimentelor. Măsura a fost luată pentru precauție, având în vedere prezența bacteriei Listeria monocytogenes în produsele respective.
Citește și Ingredientul care strică tot gustul bun al cârnaților de casă. 99% dintre gospodine exagerează cu el
Listerioza este o infecție cauzată de bacteria Listeria, în special Listeria monocytogenes, ce poate fi întâlnită în sol, apă, alimente crude, carne, produse lactate nepasteurizate și alte produse contaminate, inclusiv mezeluri și cârnați. Această bacterie are capacitatea de a supraviețui la temperaturi scăzute și într-o gamă variată de medii. Simptomele pot apărea într-un interval cuprins între 3 și 70 de zile de la expunerea la bacteria Listeria. Printre semnele comune ale listeriozei se numără:
Listerioza afectează atât oamenii, cât și animalele, iar în trecut au existat cazuri în care produse alimentare au fost retrase din comerț în România din cauza riscului de contaminare. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) se ocupă de gestionarea acestor probleme.