La prepararea cozonacilor moldovenești, Mirela Vaida începe mereu cu produse de cea mai bună calitate: făină cernută de mai multe ori, ouă proaspete de țară, unt gras și lapte integral. În bucătăria prezentatoarei TV, mirodeniile au un rol cheie – cozonacul este parfumat cu esență de vanilie, coajă rasă de lămâie și portocală, iar pentru un plus de savoare, adaugă un strop de rom autentic. Umplutura este punctul forte al rețetei de Crăciun, Mirela folosind nucă măcinată, cacao, stafide hidratate în rom și zahăr brun.
Citește și Cozonacul se ține sau nu în frigider? Cât ar trebui să reziste, de fapt, proaspăt
2 kg de făină albă
sare,
zahăr,
drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț, un pic de unt gras şi smântână grasă,
o lămâie dată pe răzătoare,
esenţe,
7-8 ouă,
lapte cald,
apă minerală
rahat tăiat cubuleţe dat prin zahăr pudră,
1 kg de miez de nucă,
zahăr,
cacao,
lapte,
stafide
esenţe de rom, lămâie și portocală
Vedeta începe prin a presăra sarea peste făină și adaugă zahărul într-un loc special pregătit. Drojdia dizolvată în lapte cald este amestecată cu atenție. Mirela Vaida preferă să se bazeze pe intuiție, pregătind rețetele „din ochi”.
După care adaugă untul gras, tăiat cubulețe, pe care îl combină cu făină și lapte. Mai pune câteva linguri generoase de smântână, apoi încorporează ouăle, specificând că în rețeta tradițională moldovenească se folosesc multe ouă. În continuare, a spart pe rând șase sau șapte gălbenușuri, continuând să amestece, după care a mai turnat lapte pentru a omogeniza compoziția.
Rețeta artistei include lămâie rasă și arome de rom, portocală și lămâie, asigurându-se că toate ingredientele sunt bine amestecate. Secretul aluatului mai pufos constă în puțină apă minerală, iar după ce compoziția este gata, începe să frământe coca. După ce aluatul este frământat, se lasă la dospit 60 de minute, acoperindu-l cu grijă.
„Luăm miezul de nucă, punem zahăr şi cacao şi amestecăm. Turnăm câte un pic de lapte şi trebuie să iasă o pastă grosuţă. Nu foarte lichidă, pentru că trebuie să se aşeze bine pe foaia de cozonac. Învârtim, până se omogenizează foarte bine. Adăugăm puţină esenţă de rom, de lămâie şi de portocală şi învârtim. O să îl lăsăm aşa, să se omogenizeze. Luăm o bucată de unt şi ungem tăvile, ca să nu se lipească cozonacul.
După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi.
Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute”, a explicat Mirela Vaida.