Pe 18 decembrie 2024, în ultima ședință a mandatului, Executivul a adoptat planul de modernizare pentru uzina Cugir. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că investiția va fi susținută de la bugetul de stat și va viza, în principal, creșterea și diversificarea producției de muniție conform standardelor NATO. Proiectul are o durată estimată de trei ani, urmând ca fabrica să fie finalizată în 36 de luni.
„Este vorba despre modernizarea uzinei mecanice Cugir, în scopul creşterii capacităţii de producţie şi a diversificării gamei de fabricaţie a muniţiei de tip NATO. Investiţia este în valoare de aproximativ 410 milioane de lei, va fi finanţată de la bugetul de stat, iar durata de realizare a proiectului este estimată la 36 de luni, 3 ani”, a explicat reprezentantul Executivului.
Guvernul subliniază că industria de apărare reprezintă un sector strategic important pentru economia națională. Modernizarea liniei de producție a uzinei mecanice Cugir va contribui la sporirea eficienței, la standardizarea calității și va aduce beneficii importante pentru flexibilizarea procesului de fabricație.
„Sectorul industriei de apărare constituie un segment de importanţă strategică a economiei noastre şi este menit să susţină efortul de pregătire pentru apărarea ţării, astfel încât să facă faţă propriilor nevoi şi să onoreze obligaţiile asumate în calitate de membru NATO al ţării noastre”, a punctat Mihai Constantin.
În paralel, Executivul pregătește și alte proiecte de investiții cu impact major. Un alt proiect de importanță națională este cel al Centralei Electrice Mintia din județul Hunedoara, care se află în discuții cu un investitor privat. De asemenea, Transgaz va implementa o nouă conductă de transport gaze naturale, conectată la conducta BRUA, estimată la peste 300 de milioane de lei, pentru a asigura alimentarea centralei.
„Centrala Mintia, proiectată cu turbine cu gaz în ciclu combinat, echipată cu două turbine pe gaz, va avea o putere instalată de 1.770 MW. Acest proiect de investiţii va contribui la creşterea siguranţei în alimentarea cu energie electrică, la asigurarea echilibrării sistemului energetic naţional şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Costurile aferente construirii şi punerii în funcţiune vor fi finanţate de societatea privată şi este într-un cuantum de 1.4 miliarde de euro”, a mai transmis Constantin.