Clipul cu harta Europei de pe Youtube, văzut de peste 960.000 de ori, este numit „Ce ar fi dacă Ungaria n-ar fi existat?” și a fost publicat de contul „Outer Side”, cu 81.000 de abonați. Creată în urmă cu aproape doi ani, pagina are un total de aproape 80 de milioane de vizionări, scrie publicația maghiară Blikk.
De curând, canalul Outer Side a publicat un material ce explorează cum ar arăta continentul dacă triburile maghiare ar fi ales o altă destinație în timpul migrației lor. Potrivit acestui canal, fără Ungaria nu ar exista paprika, cubul Rubik sau companii ca MOL și OTP Bank.
„Sunt doar câteva exemple superficiale, Ungaria are o contribuție mult mai amplă la nivel mondial”, notează jurnaliștii de la Blikk.
Un internaut a subliniat că fără oamenii de știință maghiari nu am avea computere, vitamina C și nici nu s-ar fi oprit invazia otomană în Europa, comentariul său primind peste 1.000 de aprecieri.
Scenariul prezentat de Outer Side este că Ungaria ar fi împărțită de Austria și de România: „Fără ei, nu ar exista dispute între România și Ungaria pentru Transilvania”, relatează vocea care comentează harta Europei fără Ungaria. „Austria și România ar câștiga granițe extinse, redefinind lumea. Dunărea ar curge neîntrerupt în zone vaste și ar deveni o rută mai puternică pentru comerț și strategii militare”, continuă vocea din videoclip.
De altfel, canalul Outer Side nu este la primul experiment de acest gen. Cu toate că sunt controversate, materialele sale au rolul de a stimula gândirea și dezbaterile.
Citește și Ungaria a fost ștearsă de pe hartă și înlocuită cu România! Cine a făcut asta
Teritoriul actual al Ungariei a fost, de-a lungul secolelor, un important punct de întâlnire pentru diverse popoare, inclusiv celți, romani, triburi germanice, huni, slavi apuseni și avari. Statul maghiar a fost fondat la sfârșitul secolului IX, după ce marele conducător Árpád a cucerit Bazinul Panonic.
Până în secolul al XII-lea, Ungaria a devenit o putere regională, atingând apogeul său cultural și politic în secolul al XV-lea. După bătălia de la Mohács din 1526, țara de la granița României a fost parțial ocupată de Imperiul Otoman (1541-1699).
La începutul secolului al XVIII-lea, Ungaria a intrat sub stăpânirea habsburgică și, ulterior, a evoluat într-un stat dual alături de Imperiul Austriac în cadrul Austro-Ungariei, o mare putere la începutul secolului XX.
După prăbușirea Austro-Ungariei în urma Primului Război Mondial, Tratatul de la Trianon a trasat granițele actuale ale Ungariei, iar țara a pierdut 71% din teritoriul său din statul dual. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ungaria s-a alăturat Puterilor Axei, suferind pierderi semnificative.
Vezi și România a depăşit Ungaria şi Grecia la salarii şi a egalat Polonia la PIB pe cap de locuitor
După război, Ungaria a devenit un stat satelit al Uniunii Sovietice, iar în perioada de după revoluția eșuată din 1956, a fost un membru relativ mai liberal, dar încă sub regim represiv, al Blocului Răsăritean. Căderea gardului de frontieră între Ungaria și Austria a accelerat prăbușirea Blocului Răsăritean și a Uniunii Sovietice.
La 23 octombrie 1989, Ungaria a devenit o republică parlamentară democratică, iar în 2004 a aderat la Uniunea Europeană. În 2007, țara a devenit parte din spațiul Schengen.