Încă o lovitură pentru români la început de 2025. Chiar din noaptea de Revelion, de la miezul nopții, se scumpesc benzina și motorina. Ajustarea este realizată conform Codului Fiscal, care prevede alinierea accizelor cu rata anuală a inflației. Conform Ministerului Finanţelor, pentru 2025 nivelul accizei la benzină este de 2.528 de lei pentru 1.000 de litri și de 2.317 lei pentru 1.000 de litri la motorină.
Astfel, de la 1 ianuarie 2025 prețul benzinei se va majora cu 17 bani pe litru, iar cel al motorinei cu 16 bani.
Astfel, o persoană care are o mașină pe benzină cu un rezervor de 50 de litri va plăti mai mult cu 8,5 lei pentru un plin. În cazul motorinei, costul va crește cu 8 lei.
În 2024, acciza a fost ajustată în două etape (1 ianuarie și 1 iulie), ceea ce a dus la o scumpire cumulată de 72 bani / litru pentru benzină și 66 bani / litru pentru motorină. Accizele sunt calculate anual, ținând cont de rata inflației, dar creșterea mai mare din 2024 a fost determinată de includerea inflației pentru o perioadă mai lungă de timp.
Citește și: Statul a pus ochii pe banii românilor. Se pot cere până la 9.720 lei. Când încep verificările
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile pentru următoarele șase luni, începând cu 1 ianuarie 2025. Acestea aduc creșteri semnificative pentru posesorii de autovehicule.
Conform noii metodologii ASF, tarifele nu mai sunt calculate în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, ci de puterea acestuia. Majorarea tarifelor este una semnificativă: de la 5% la 30%.
Tarifele variază în funcție de zona în care este înregistrat vehiculul, fiind calculate separat pentru București-Ilfov și restul județelor din țară.
Practic, în Capitală, ultimele 6 luni, tariful pentru mașinile cu putere mică a crescut cu aproape 9%, iar în cazul celor cu putere mare, cu peste 30%.
În restul țării, cel mai mic tarif de referință este de 1.064 lei, pentru o mașină cu o putere de 50 de kilowați, deținută de o persoană cu vârsta între 51 și 60 de ani, ceea ce reprezintă o creștere de 9,1% față de tarifele anterioare.
Cel mai mare tarif de referință ajunge la 3.964 lei pentru o persoană sub 30 de ani care conduce un autovehicul cu o putere de peste 300 de kilowați.