Care sunt cele două cuvinte din limba română pe care românii le folosesc greșit? Colindele, acele cântece care aduc magia Sărbătorilor, sunt pline de semnificații spirituale și religioase, vorbind despre nașterea pruncului Iisus Hristos. Ele reprezintă o incantație care aduce în casele noastre o stare de binecuvântare. Însă, în această perioadă de bucurie, românii folosesc urarea „Crăciun fericit”, fără să știe că este pleonasm, de fapt!
„Primele colinde de Crăciun au fost rostite de îngerii care au vestit păstorilor din Betleem naşterea Mântuitorului. De aceea, colindatul începe în Ajunul Crăciunului. Colindele de Crăciun sunt un fel de învăţătură populară despre Naşterea Domnului. Se cântă de Prunc, de Maica Sa, de peşteră, de iesle, de Stea, de magi. Se pot face apoi urări în preajma Anului Nou, cum ar fi Sorcova şi Pluguşorul. Există însă şi colinde de Bobotează sau de Paşti“, a precizat părintele Eugen Tănăsescu pentru Adevărul.
Cum răsplătim colindătorii, mai ales atunci când banii sunt limitați și colindătorii sunt mulți? „Cu dragoste mai întâi şi cu ce poate fiecare. Toată lumea se gândeşte la bani pentru că acesta este principalul defect al capitalismului: te face să cuantifici totul în bani. Adevăraţii colindători primesc, însă, de toate. Prin lumea satului se mai oferă colindătorilor produse alimentare: cârnaţi, vin, cozonaci, fructe. Cei mai tineri însă preferă banii, pentru că visează la tehnologie, care se procură cu bani“, a explicat preotul-blogger.
Referitor la răspunsul corect pentru colindători, părintele Tănăsescu recomandă „Crăciun binecuvântat!“, „Nașterea Domnului cu folos sufletesc!“, „Mântuitorul se naște!“. „Nu trebuie să spunem «Crăciun fericit», deoarece este un pleonasm! Cum pot fi altfel Sărbătorile decât fericite? Eu colind așa: «Crăciun binecuvântat, cu Hristos încununat, cu colinde presărat, în dragoste îmbelșugat!»“.
Colindele tradiționale românești sunt un adevărat tezaur cultural ce trebuie păstrat cu grijă: „Avem datoria morală de a transmite copiilor noștri colindele autentice. Dacă nu o facem, Crăciunul va deveni tot mai mercantil și mai superficial. Când aud refrene de genul «Doar un Crăciun cu tine», mă întristez. Mă deranjează desacralizarea colindului și transformarea lui într-o manea de Crăciun“, a încheiat părintele Eugen Tănăsescu.