În perioada sărbătorilor de iarnă, bradul de Crăciun este un simbol central al atmosferei pe care dorim să o creăm în casa noastră. Cu toate acestea, după trecerea Nașterii Domnului, mulți oameni se întreabă dacă trebuie să mai aștepte sau dacă trebuie să înceapă să despodobească bradul de Crăciun.
În acest sens, există două tipuri de oameni: cei care doresc să prelungească farmecul sărbătorilor, așa că îl păstrează în casele lor, precum și cei care se grăbesc să strângă decorațiunile imediat după Crăciun.
Bradul trebuie despodobit și scos din casă pe 6 ianuarie, conform tradiției legate de cele „12 zile de Crăciun”. Acestea încep oficial pe 25 decembrie și se încheie pe 6 ianuarie, e Ziua Epifaniei, cunoscută și drept Ziua celor Trei Regi sau Boboteaza.
Citește și : Cu ce se stropesc pomii iarna ca să rămână sănătoși până la primăvară. Sfaturi utile pentru o livadă bogată
În tradiția creștină, ziua de 6 ianuarie marchează momentul în care cei trei magi au ajuns și au adus daruri pruncului Iisus, iar în unele țări precum Spania și Mexic, Epifania este celebrată cu festivități grandioase, similare cu cele de Crăciun.
Tradiția spune că este mare ghinion ca bradul de Crăciun să fie despodobit înainte de 6 ianuarie, credință care are rădăcini adânci în obiceiurile populare. Este, practic, o modalitate de a prelungi spiritul festiv până la finalul ciclului sărbătorilor de iarnă.
Citește și : Ceaiuri care ajută digestia după masa copioasă de Crăciun. Te scapă de disconfort gastric
Crăciunul este despre bucurie, iar această bucurie merită să fie savurată cât mai mult timp. De aceea păstrarea bradului și decorațiunilor festive până de Bobotează este o modalitate de a prelungi magia sărbătorilor și a face trecerea către noul an una specială.