Schimbări majore la casele de schimb valutar. ANAF pândeşte economiile românilor în valută. Greşeala care te lasă lefter după sărbători

Casele de schimb valutar vor fi obligate să aplice noi măsuri standard de cunoaștere a clientelei pentru tranzacții de cel puțin 2.000 euro, în timp ce furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale vor avea această obligație la tranzacții cu valoare de cel puțin 1.000 euro, scrie Profit.ro.
Filip Stan
29 dec. 2024, 14:43
Schimbări majore la casele de schimb valutar. ANAF pândeşte economiile românilor în valută. Greşeala care te lasă lefter după sărbători

ANAF şi Oficiul de combatere a spălării banilor sunt cu ochii pe casele de schimnb valutar şi pe cele de amanet. Dacă în prezent, casele valutare, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale, agenții imobiliari au au obligația de a raporta către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, doar tranzacțiile cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, inclusiv operațiunile care au o legătură intre ele. Firmele menționate au obligația să transmită un raport pentru tranzacții suspecte exclusiv Oficiului dacă acestea cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că: a) bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni sau au legătură cu finanțarea terorismului; sau b) informațiile pe care entitatea raportoare le deține pot folosi pentru impunerea prevederilor legii.

Suma pe care să nu o scoţi de la bancomat dacă vrei să nu te caute ANAF. Poţi rămâne fără 70% din ea!

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de lege care urmează a fi aprobat de către Guvern și care vizează noi prevederi împotriva spălării banilor, cu noi obligații și pentru agenții imobiliari și cazinouri.

Legislația pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului va fi completată cu următoarele prevederi:

– Casele de schimb valutar au obligația de a aplica măsurile standard de cunoaștere a clientelei atunci când se efectuează tranzacții a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a minimum 2.000 euro, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele.

– Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale au obligația de a aplica măsurile standard de cunoaștere a clientelei atunci când se efectuează tranzacții a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a minimum 1.000 euro, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele.

De asemenea, legislația în vigoare va fi completată cu noi prevederi privind agențiile imobiliare și cazinourile:

– În cazul tranzacțiilor imobiliare, agentul imobiliar aplică măsurile de cunoaștere a clientelei atât pentru promitentul vânzător, cât și pentru promitentul cumpărător al imobilului.

– Furnizorii de servicii de jocuri de noroc tip cazinou au obligația să identifice toate tranzacțiile desfășurate de către clienți în cazinou și să facă asocierea între acestea și profilul clientului stabilit în urma aplicării măsurilor de cunoaștere a clientelei.

Impozitarea veniturilor din criptomonede 2025: Cum se calculează valoarea și termenul de plată. Precizări ANAF

Codul fiscal a trecut prin nenumărate modificări în ultimii ani, ceea ce a condus la o stare de confuzie în rândul contribuabililor. ANAF a precizat clar cine și cât trebuie să plătească la fisc în cazul în care obține venituri din tranzacții cu criptomonede.

ANAF a precizat că în Monitorul Oficial nr. 44 din 17 ianuarie 2019 a fost publicată Legea nr. 30/2019, care aprobă modificările aduse Codului fiscal prin Ordonanța de urgență nr. 25/2018. Aceasta introduce noi reglementări privind impozitarea veniturilor din transferul de monedă virtuală, incluzându-le în categoria „Venituri din alte surse”.

Ce presupune impozitarea veniturilor din criptomonede?

Conform articolului 114, alineatul (2), litera m) din Codul fiscal, persoanele fizice care obțin venituri din transferul de monedă virtuală au obligația de a le declara anual. Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale trebuie depusă până la data de 25 mai a anului următor celui în care au fost realizate veniturile.

Alocaţii 2025. Măsuri dure de austeritate, se taie şi banii copiilor

Impozitul aplicat acestor venituri este de 10% din câștigul net, calculat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și cel de achiziție, incluzând eventualele costuri directe ale tranzacției. Totuși, câștigurile care nu depășesc 200 de lei pe tranzacție și un total anual de 600 de lei sunt exceptate de la impozitare.

Ce termene trebuie respectate?

Termenul de plată al impozitului coincide cu cel pentru depunerea Declarației unice. Astfel, contribuabilii au timp să calculeze și să achite obligațiile fiscale până la 25 mai a fiecărui an.

Noile reglementări clarifică statutul fiscal al criptomonedelor în România, oferind un cadru legal pentru raportarea și impozitarea acestor venituri.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile și în România. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Se schimbă banii în România. Trecem de la Leu la bancnotele Euro. Germanii au anunțat acum
Playtech.ro
Boboteaza 2025: Când se pune busuiocul sub pernă și ce semnificații are acest obicei
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu schiurile pe pârtia de BMW?"
wowbiz.ro
Carmen Harra, previziuni șocante pentru 2025: „Apar extratereștri, tot felul de obiecte în aer”. Ce a mai prezis clarvăzătoarea | EXCLUSIV
Spynews
Daiana și Dani de la Mireasa, sezonul 7, imagini înduioșătoare alături de fiul lor. Au petrecut prima dată sărbătorile în noua formulă / FOTO
Spynews
Ce este cafeaua suedeză! Activează creierul și te scapă de oboseală
Evz.ro
Primele facturi pentru încălzire, uriașe. Cât au de plătit bucureștenii
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Vești proaste pentru proprietarii de apartamente, case și terenuri în 2025! Cu cât va crește impozitul și ce presupune sistemul e-Proprietatea
Cancan.ro
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Bucurie totală pentru Călin Georgescu. Anunțul fulger de la avocați: E unanim recunoscut!
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au ieșit la iveală abia acum
substantial.ro
Autoritățile americane avertizează asupra riscului atacurilor de tip imitație cu vehicule
MediaFlux
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai bună destinație de călătorie pentru familie. Este o țară chiar din apropierea Rusiei