Daniel David, ministru Educației: ”Educația este considerată prioritate națională, prin angajamentul coaliției, prin angajamentul primului-ministru”

Ministrul Educației, Daniel David, a oferit duminică seara detalii despre prioritățile sale pentru primele trei luni de mandat. Acesta a subliniat că măsurile sale se vor concentra în principal pe buna funcționare a sistemului educațional, ținând cont de dezechilibrul bugetar existent.
Mircea Filipescu
30 dec. 2024, 11:55
Daniel David, ministru Educației: ”Educația este considerată prioritate națională, prin angajamentul coaliției, prin angajamentul primului-ministru”

„Apoi, mi-ar plăcea ca să reușesc să încep să implementez unele lucruri din programul de guvernare, iar dacă mă gândesc la învățământul preuniversitar, cu siguranță trebuie să lansăm și să definitivăm planurile-cadru”, a declarat ministrul Daniel David.

Acesta a explicat, la Digi 24, că pentru învățământul superior, o prioritate va fi stabilirea unor indicatori pentru salarizare, însă a ținut să sublinieze că acest lucru nu se va limita doar la salarii, ci va include și bonusuri, „dincolo de un salariu pe care eu îl consider că trebuie să fie decent, pe măsura rolului social pe care îl are un profesor în zona învățământului superior”.

De asemenea, ministrul a precizat că își dorește lansarea criteriilor pentru posturile de profesor și conferențiar, dar și inițierea unei mici reforme pentru ca universitățile să definească clar misiunea lor, astfel încât să poată fi susținute mai eficient.

În ceea ce privește cercetarea, Daniel David a declarat că în prezent se află într-o etapă de evaluare a unităților de cercetare-dezvoltare, care vor fi ulterior reorganizate în funcție de rezultatele evaluării.

„Suntem în faza în care evaluăm toate unitățile de cercetare-dezvoltare care vor fi după aceea sigur reorganizate în funcție de rezultatul evaluării”, a spus acesta.

Citește și: ANALIZĂ Florin Cîțu și Cristian Ghinea, autorii de facto ai „ordonanței trenuleț”. De ce modificările fiscale ce intră în vigoare la 1 ianuarie 2025 nu sunt altceva decât ce au scris cei doi în planul PNRR trimis Comisiei Europene

Ministrul a abordat și tema alfabetizării științifice, menționând lansarea unei platforme care să contracareze pseudo-știința, având în vedere contextul actual de manipulare și fake news.

„Având în vedere contextul general, internațional, de manipulare, fake news și atacuri la democrație, mi-ar plăcea să punem în practică platforma pentru alfabetizarea științifică”, a adăugat Daniel David.

Referitor la resursele financiare, acesta a explicat că, la momentul acceptării funcției, a discutat cu liderii coaliției despre bugetul anticipat și este optimist privind creșterea alocărilor pentru educație.

„Am vrut să unim cele două ministere, Educația și Cercetarea, pentru a putea avea o abordare integrată, așa cum este normal, și am vrut ca educația să fie considerată prioritate națională și este considerată, prin angajamentul coaliției, prin angajamentul primului-ministru”, a afirmat ministrul.

Întrebat dacă i s-a promis un procent de 6% din PIB pentru educație, Daniel David a răspuns: „Nu, n-am avut aşa ceva”, dar a precizat că, în prezent, se alocă aproximativ 15% din bugetul general consolidat pentru educație, atât pentru învățământul superior, cât și pentru cel preuniversitar, iar cercetării îi sunt destinați aproximativ 1% din PIB.

Ministrul Educației a abordat și impactul Ordonanței Trenuleț asupra educației, subliniind că deși nu se vor face reduceri salariale, unele majorări promise anterior nu vor fi implementate.

Citește și: O nouă lovitură pentru profesorii din România. Guvernul le îngheață salariile și le ia înapoi prima didactică de 1500 de lei

„Sunt câteva modificări, altfel spus, chiar dacă nu e vorba de a tăia din salarii sau a tăia lucruri, nu mai cresc, deşi au fost aceste promisiuni şi ca urmare a grevei care a avut loc în sistem”, a spus ministrul.

Acesta a subliniat că premierul este conștient de aceste promisiuni și că, în funcție de cum va evolua economia, acestea vor deveni „prioritățile priorității”.

Referitor la prima de carieră didactică acordată personalului din învățământ, Daniel David a spus că aceasta va fi finanțată din fonduri europene.

„Ştiu că ministrul Fondurilor europene este deja în discuţie cu comisarul european pentru a putea demara un astfel de program din fondurile care revin în România”, a explicat ministrul.

În final, Daniel David a recunoscut nemulțumirile studenților legate de reducerea beneficiilor, inclusiv transportul gratuit și fondul pentru burse.

„Eu zic că educaţia a fost tratată, oarecum, ca prioritate naţională, în discuţiile pe care le-am avut”, a afirmat ministrul, adăugând că, deși nu toate cerințele studenților pot fi îndeplinite deocamdată, „sunt unele lucruri care au cât s-a putut zona educaţiei şi cercetării, cu siguranţă nu reprezintă zona de mare pierdere”.

Citește și: Tinerii care pot salva România, ţara care alocă în jur de 3,1% din PIB pentru educaţie, unul dintre cele mai mici niveluri din UE

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
Playtech.ro
Românii scutiți de taxe și impozite. Cum profiți de facilități fiscale și te încadrezi la excepții
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Scenariu apocaliptic pentru destinația de vis a românilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște: În Lunea Albă finii trebuie să își viziteze nașii
Cancan.ro
BREAKING! A murit Daniela, femeia lovită de soț. Bărbatul nu își regretă fapta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Tragedia care zguduie Vinerea mare. Un accident grav a luat vieți. Flăcările au mistuit totul
MediaFlux
Papa Francisc a murit! Avea 88 de ani. Doliu la Vatican și în lume
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație