Salarii mai mari cu 20% de la 1 ianuarie 2025, atât la stat, cât şi la privat, s-a dat lege! Majorarea vine la pachet cu creşteri de preţuri în toate domeniile

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie din România va crește de la 3.700 de lei brut la 4.050 de lei brut.
Filip Stan
30 dec. 2024, 12:10
Salarii mai mari cu 20% de la 1 ianuarie 2025, atât la stat, cât şi la privat, s-a dat lege! Majorarea vine la pachet cu creşteri de preţuri în toate domeniile

Salarii 2025. S-a publicat în Monitorul Oficial hotărârea prin care de la 1 ianuarie 2025 salariul minim brut crește de la 3.700 de lei la 4.050 de lei.

„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 4.050 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, reprezentând 24,496 lei/oră”, prevede Hotărârea nr. 1.506 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial.

Singurii bugetari care scapă de măsurile de austeritate ale guvernului. DOCUMENT ordonanţa-trenuleţ

La un salariu brut de 4.050 de lei, angajatul ar primi în mână 2.574 de lei, dacă s-ar menține facilitatea celor 300 de lei netaxați, așa cum este în prezent. În total, costul suportat de angajator ar fi de 4.134 lei.

Dacă nu s-ar menține această facilitate, atunci salariul net ar fi de 2.430 de lei, o creștere de doar 67 de lei.  În România, sunt încadrați în prezent la salariul minim pe economie circa 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 15,5 % din numărul total de angajați activi. De la anul, numărul va crește la peste 1,8 milioane salariați, conform Ministerului Muncii.

Această măsură vine în contextul unui cadru legislativ menit să sprijine salariații aflați la baza ierarhiei salariale, în special pe cei care câștigă salariul minim de cel puțin doi ani.

Conform unei reglementări în vigoare de la 1 ianuarie 2024, angajații care sunt remunerați cu salariul minim pe economie timp de minimum 24 de luni vor beneficia de o majorare suplimentară de până la 20%. Această prevedere se aplică atât celor care lucrează cu normă întreagă, cât și celor care au contracte de muncă part-time.

Pentru a se califica pentru această creștere, angajații trebuie să fi fost angajați pe baza unui contract cu salariul minim pe economie cel târziu la 1 ianuarie 2023.

Măsura a fost deja implementată și în anul 2024, beneficiind peste 406.000 de salariați. Această inițiativă a fost apreciată ca un pas important pentru susținerea nivelului de trai al muncitorilor din România.

O nouă lovitură pentru profesorii din România. Guvernul le îngheață salariile și le ia înapoi prima didactică de 1500 de lei

Specialistul în resurse umane Sorina Faier a explicat că astfel de ajustări sunt esențiale într-un context economic marcat de creșterea costului vieții și de efectele inflației asupra puterii de cumpărare.

„Costul vieții crește constant, iar inflația afectează puterea de cumpărare a angajaților. Este esențial ca legislația muncii să se adapteze acestor schimbări. Una dintre modificările semnificative este obligația angajatorilor de a majora salariile angajaților plătiți cu salariul minim după o perioadă de doi ani,” a declarat Faier.

Măsurile de majorare a salariului minim au fost gândite nu doar ca o responsabilitate legală, ci și ca o formă de respect pentru angajați. Faier subliniază că aceste creșteri salariale au beneficii și pentru angajatori, prin crearea unui mediu de lucru mai motivant și prin reducerea fluctuației de personal.

„Această practică nu doar că ajută la păstrarea talentelor, ci oferă și un stimulent pentru angajați de a se implica mai activ în activitățile organizației,” a explicat ea.

INS: Managerii estimează o creştere a preţurilor în toate domeniile de activitate ale economiei, până în februarie

Managerii estimează o creştere a preţurilor în toate domeniile de activitate ale economiei, o relativă stabilitate a activităţii economice în comerţul cu amănuntul şi servicii şi scăderea moderată a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi construcţii, până în februarie, arată Institutului Naţional de Statistică (INS).

”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negative”, arată datele INS.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2024, managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8%.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +19%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -19%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +24%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +35%).

Servicii

Conform estimărilor din luna decembrie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Managerii din sectorul servicii prevăd relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%).

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Șocant! Aaron Boupendza a murit! Fostul atacant al Rapidului a căzut de la etajul 11 al unui bloc din China
Capital.ro
Doliu în fotbal. Un celebru jucător s-a stins mult prea devreme. Vestea, un șoc pentru toți cei care îl cunoșteau
Playtech.ro
Fotbalist de la Rapid, mort după ce a căzut de la etaj! Ar fi fost împins, este doliu în fotbal
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
wowbiz.ro
Vlad Pascu, în doliu! Vestea fulgerătoare a dimineții. A fost găsit mort în casă
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Vară timpurie, cu temperaturi care testează limitele umane: Valuri de caniculă
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul celor doi medici rezidenți din Iași care au murit la câteva zile distanță. Rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Friptura de miel la cuptor cu vin si usturoi verde. Reteta traditionala pentru masa de Paste
MediaFlux
Curtea de Apel, decizie în scandalul dintre Elena Lasconi și USR! Instanța anunță dacă partidul îl poate susține pe Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți