Băsescu: Criza nu s-a rezolvat, dar s-a depăşit un moment critic

Preşedintele spune că summitul de la Bruxelles reprezintă doar o depăşire a unui moment critic în Uniunea Europeană, nicidecum un pas spre rezolvarea crizei.
Romania TV
27 oct. 2011, 19:23
Băsescu: Criza nu s-a rezolvat, dar s-a depăşit un moment critic

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul unei „Ediţii speciale” la TVR, că în urma summitului de la Bruxelles nu s-a rezolvat criza, ci s-a depăşit un moment critic.

„Nu putem spune că s-a rezolvat criza. Este depăşirea unui moment critic. Această restructurare a datoriilor permite Greciei să-şi continue programele de realizare a echilibrelor macroeconomice de care are nevoie. S-a depăşit un moment extrem de riscant”, a declarat Băsescu.

„Soluţia pentru Grecia a fost găsită datorită băncilor, care au acceptat o implicare a sectorului privat mult mai mare decât s-ar fi gândit acum o lună”, a mai spus şeful statului.

Vezi şi alte declaraţii făcute de Traian Băsescu la TVR:

După ce suntem convinşi că fluxurile de capital se vor menţine către România, nu avem de ce să ne temem că ţara va intra într-un derapaj.

Sunt un politician realist. Nu mai pot decât să concluzionez că nu ne putem pune nădejde în dorinţa Parlamentului de a continua procesele de reformă. La alegeri nu sunt atât de sigur că românii vor alege demagogii în defavoarea politicenilor care duc la reformarea ţării. Eu am încredere şi în Guvern şi în coaliţie. Despre remaniere mai discutăm după plecarea FMI.
Reacţia Parlamentului la modernizare este pasivă. După mine, Senatul în ansamblul lui, cu tot cu preşedinte, s-a compromis. Să refuzi să adopţi legea pentru procesul de promovare la Înalta Curte este descalificant. Nu înţeleg cum se poate compromite în aşa hal când nouă ni se cere un mecanism de promovare a judecătorilor la Înalta Curte.

Noi dăm doar datele negative, dar nimeni nu spune că România este a doua ţară din UE ca nivel de investiţii. 7% din PIB este alocat investiţiilor, de regulă toate în construcţii. Toţi spun că ANAF trebuie să facă mai mult, dar cea mai mare parte a evaziunii este între cetăţean şi vânzător, care nu dă bon fiscal. Nu e numai responsabilitatea statului, şi cetăţenii au responsabilităţi.

Nu sunt de acord să facem experienţe pe spinarea altora. Responsabilitatea de a duce bugetul în perioadă de criză este a Guvernului. Cei care vor să mărească de cinci ori venitul minim al salariatului lor să o facă, dar pentru bugetari vor rămâne la fel ca acum, pentru că nu ne putem juca cu bugetul de stat. Responsabilitatea noastră este să privim cu realism la situaţie.
Pe medie, avem una dintre cele mai scăzute fiscalităţi din UE. La noi contribuţiile de sănătate sunt infinit mai mici decât în vechea Europă, impozitul pe venit, impozitele pe locuinţe sunt mai mici.

Din ce ştiu de la Guvern, nu au cum să indexeze pensiile începând cu 1 ianuarie. Reducerile de personal vor continua în primul rând în administraţie. Legislaţia existentă face ca în fiecare lună numărul de salariaţi la stat să se reducă cu aproximativ 5.000. Din ianuarie până acum nu a existat lun cu reducere de personal mai mică de 5.000 de persoane fără concedieri.

Eu sunt de acord şi cu FMI şi cu UE care insistă pentru privatizări. Sunt un adept al privatizărilor, dar nu un adept al datului gratis, de aceea opţiunea mea a fost management privat, care întâi să facă societatea privatizabilă, pentru ca apoi să poată fin vândută. Dacă putem să privatizăm pe valori corecte, sunt un adept al privatizării. Cu experienţa Petrom, spun că încercăm să vinde dacă obţinem preţul corect.

Este o falsă impresie că împrumutând mai mult poţi cheltui mai mult, pentru că dobânda te ajunge din urmă. Dacă am ţine-o înainte pentru că avem voie să facem deficit 3%, în 2015 am ajunge să împrumutăm cât valoarea unui buget de stat. Anul acesta împrumuturile pentru acoperirea deficitelor şi plata datoriilor pe care le aveam ajung la 13,2 miliarde de euro. Din acest cerc vicios se poate ieşi doare prin excedente la buget, altfel creditele se rostogolesc. Peste un număr de ani am putea ajunge unde e Grecia. Începând cu 2009 datoria creşte accelerat, pentru că în 2008 s-au cheltuit ultimii bani din privatizări.

Toate structurile au stabilit că nu se va merge pe reducere de pensii sau de salarii, pentru că trebuie menţinut un nivel minimal al consumului. Dacă vor fi reduceri, vor fi în zone care pot suporta acest lucru.
Austeritatea ne afectează pe toţi, însă nici nu se mai poate merge înainte cu creşterea datoriei statelor. Nici România nu poate merge pe ideea că are 31,8% din PIB datorie publică şi se mai poate împrumuta.

Băncile vor încerca să-şi recupereze o parte din pierdere, de aceea una dintre măsuri este capitalizarea băncilor. Nu sunt semnale că s-ar fi produs o retragere masivă de capital.

Nimeni nu are o evaluare şi nu poate fi controlat cât de mari ar fi fost dimensiunile dezastrului dacă Grecia ar fi fost lăsată să intre în încetare de plăţi. Instinctul îmi spune că nu era bine să încercăm să vedem cum era cu Grecia în faliment.

Este clar că nu este o soluţie morală, dar ce este moral în faţa unei crize? S-ar fi produs un dezastru al zonei euro şi implicit al întregii Uniuni. România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă dacă s-ar produce derapajul Greciei.

Datoriile imediate pe care le trebuia să le plătească Grecia vor fi reeşalonate pentru o perioadă de timp, de data aceasta nu la dobânda percepută Greciei, ci la dobânda zonei euro.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda