Previziunile specialiștilor pentru piața imobiliară în 2025 şi semnalul dat de BNR. Vor continua casele să se scumpească sau vor deveni mai accesibile?

Anul 2025 se prefigurează a fi unul de tranziție pentru piața imobiliară, iar predicțiile despre evoluția prețurilor locuințelor sunt variate. Majoritatea experților anticipează o creștere moderată a prețurilor, mai redusă decât în anii anteriori, însă piața rămâne influențată de factori economici și politici incerti.
Mircea Filipescu
30 dec. 2024, 13:48
Previziunile specialiștilor pentru piața imobiliară în 2025 şi semnalul dat de BNR. Vor continua casele să se scumpească sau vor deveni mai accesibile?

Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance, subliniază că piața creditelor a continuat să fie activă în 2024, susținută de creșterea veniturilor și un climat favorabil în ceea ce privește creditarea.

„Piața de creditare a rămas efervescentă pe tot parcursul anului 2024, atât pe creditele noi, unde a compensat scăderile de anul trecut, cât și pe refinanțări. Creșterea substanțială a veniturilor populației, în special în orașele mari, coroborată cu un nivel acceptabil al ofertei de creditare, a susținut o astfel de evoluție. BNR a dat un semnal pozitiv la jumătatea anului prin reducerea dobânzii-cheie într-o perioadă în care inflația confirmase un trend descendent. Spre finalul anului, apropierea de un 2025 plin de incertitudine (de exemplu, privind creșterea taxelor sau prețurilor), a determinat mulți cumpărători să accelereze finalizarea achizițiilor. Împreună, acești factori au generat un efect multiplicator asupra creșterii pieței.”, spune acesta, conform Hotnews.

Cu toate acestea, o parte a analiștilor financiari este mai sceptică în privința viitorului pieței imobiliare. CFA România a realizat un studiu conform căruia o parte importantă a specialiștilor în imobiliare consideră că prețurile vor stagna sau chiar vor scădea.

„Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 50% dintre participanți anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 32% anticipează o scădere a prețurilor. De asemenea, 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 27% că sunt corect evaluate.”, se arată în studiu.

Citește și: Singurii bugetari care scapă de măsurile de austeritate ale guvernului. DOCUMENT ordonanţa-trenuleţ

Piața rezidențială continuă să fie susținută de o cerere ridicată, însă aceasta este vulnerabilă la instabilitatea economică sau politică. Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro, a explicat că evoluția pieței va depinde în mare măsură de stabilitatea economică.

„Orice semn de instabilitate, fie el economic, politic sau social, poate scoate la iveală vulnerabilitățile pieței, determinând intrarea în pasivitate a cumpărătorilor. Dacă vom avea stabilitate economică, ne așteptăm ca prețurile să continue să crească în 2025, deși nu sunt excluse corecții la unele segmente. În orice caz, pentru a putea fi sustenabilă, creșterea ar trebui să se rezume la o singură cifră.”, spune acesta.

Creșterea prețurilor și deficitul de locuințe accesibile reprezintă o provocare majoră. Dan Niculae avertizează asupra contextului economic și politic care ar putea influența accesibilitatea locuințelor.

„Politica fiscală va suferi cu siguranță niște modificări, având în vedere nivelul deficitului bugetar. Inflația a depășit deja proiecțiile anterioare, iar în contextul unor creșteri de taxe, chiar și mai puțin agresive, ea poate să amenințe scăderea dobânzilor anul viitor. Instabilitatea politică a pus presiune pe lichiditatea din piață, pe finanțarea deficitului, pe bursă, dar și pe cursul valutar, forțând BNR să intervină, și nu vom ști, cel puțin până la primăvară, dacă am depășit aceste probleme sau din contră, ele vor reveni.”, mai explică managerul.

Totuși, există și vești pozitive, precum reducerea IRCC și integrarea completă în Schengen, care pot oferi sprijin pieței imobiliare.

„Pe plan pozitiv, IRCC va scădea din ianuarie la 5,66% (aferent trim. III), acesta fiind un efect al reducerii dobânzii-cheie de către BNR în vară. UE a confirmat că ne va acorda 7 ani în loc de 4 să revenim în țintele de deficit bugetar, ceea ce reduce din necesitatea unor politici fiscale foarte agresive. Am intrat pe deplin în Schengen, cu un efect potențial pozitiv asupra PIB. BCE a redus recent dobânda-cheie pentru a patra oară anul acesta, ceea ce oferă un context favorabil la nivel regional.”, susține specialistul.

Deficitul de locuințe și impactul asupra economiei

Lipsa locuințelor accesibile continuă să afecteze piața imobiliară. Datele Institutului Național de Statistică arată că în primele 9 luni ale anului 2024 s-au construit doar puțin peste 42.000 de locuințe, cu aproape 8.000 mai puține față de aceeași perioadă din 2023. Studiile ING subliniază impactul acestui deficit asupra economiei.

Deficitul de locuințe limitează mobilitatea (națională) a forței de muncă. Dacă tinerii și nou-veniții dintr-o regiune au probleme în a găsi un loc decent și ieftin pentru a trăi, ei vor alege să caute în altă parte, limitând potențialul de creștere al regiunii.

Guvernele europene, precum cel german și olandez, încearcă să contracareze acest deficit prin obiective ambițioase de construcție, însă provocările structurale și ciclice rămân obstacole majore.

Citește și: Mugur Isărescu, anunţ despre banii şi facturile românilor. Ce spune BNR despre credite

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI