Previziunile specialiștilor pentru piața imobiliară în 2025 şi semnalul dat de BNR. Vor continua casele să se scumpească sau vor deveni mai accesibile?

Anul 2025 se prefigurează a fi unul de tranziție pentru piața imobiliară, iar predicțiile despre evoluția prețurilor locuințelor sunt variate. Majoritatea experților anticipează o creștere moderată a prețurilor, mai redusă decât în anii anteriori, însă piața rămâne influențată de factori economici și politici incerti.
Mircea Filipescu
30 dec. 2024, 13:48
Previziunile specialiștilor pentru piața imobiliară în 2025 şi semnalul dat de BNR. Vor continua casele să se scumpească sau vor deveni mai accesibile?

Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance, subliniază că piața creditelor a continuat să fie activă în 2024, susținută de creșterea veniturilor și un climat favorabil în ceea ce privește creditarea.

„Piața de creditare a rămas efervescentă pe tot parcursul anului 2024, atât pe creditele noi, unde a compensat scăderile de anul trecut, cât și pe refinanțări. Creșterea substanțială a veniturilor populației, în special în orașele mari, coroborată cu un nivel acceptabil al ofertei de creditare, a susținut o astfel de evoluție. BNR a dat un semnal pozitiv la jumătatea anului prin reducerea dobânzii-cheie într-o perioadă în care inflația confirmase un trend descendent. Spre finalul anului, apropierea de un 2025 plin de incertitudine (de exemplu, privind creșterea taxelor sau prețurilor), a determinat mulți cumpărători să accelereze finalizarea achizițiilor. Împreună, acești factori au generat un efect multiplicator asupra creșterii pieței.”, spune acesta, conform Hotnews.

Cu toate acestea, o parte a analiștilor financiari este mai sceptică în privința viitorului pieței imobiliare. CFA România a realizat un studiu conform căruia o parte importantă a specialiștilor în imobiliare consideră că prețurile vor stagna sau chiar vor scădea.

„Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 50% dintre participanți anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 32% anticipează o scădere a prețurilor. De asemenea, 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 27% că sunt corect evaluate.”, se arată în studiu.

Citește și: Singurii bugetari care scapă de măsurile de austeritate ale guvernului. DOCUMENT ordonanţa-trenuleţ

Piața rezidențială continuă să fie susținută de o cerere ridicată, însă aceasta este vulnerabilă la instabilitatea economică sau politică. Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro, a explicat că evoluția pieței va depinde în mare măsură de stabilitatea economică.

„Orice semn de instabilitate, fie el economic, politic sau social, poate scoate la iveală vulnerabilitățile pieței, determinând intrarea în pasivitate a cumpărătorilor. Dacă vom avea stabilitate economică, ne așteptăm ca prețurile să continue să crească în 2025, deși nu sunt excluse corecții la unele segmente. În orice caz, pentru a putea fi sustenabilă, creșterea ar trebui să se rezume la o singură cifră.”, spune acesta.

Creșterea prețurilor și deficitul de locuințe accesibile reprezintă o provocare majoră. Dan Niculae avertizează asupra contextului economic și politic care ar putea influența accesibilitatea locuințelor.

„Politica fiscală va suferi cu siguranță niște modificări, având în vedere nivelul deficitului bugetar. Inflația a depășit deja proiecțiile anterioare, iar în contextul unor creșteri de taxe, chiar și mai puțin agresive, ea poate să amenințe scăderea dobânzilor anul viitor. Instabilitatea politică a pus presiune pe lichiditatea din piață, pe finanțarea deficitului, pe bursă, dar și pe cursul valutar, forțând BNR să intervină, și nu vom ști, cel puțin până la primăvară, dacă am depășit aceste probleme sau din contră, ele vor reveni.”, mai explică managerul.

Totuși, există și vești pozitive, precum reducerea IRCC și integrarea completă în Schengen, care pot oferi sprijin pieței imobiliare.

„Pe plan pozitiv, IRCC va scădea din ianuarie la 5,66% (aferent trim. III), acesta fiind un efect al reducerii dobânzii-cheie de către BNR în vară. UE a confirmat că ne va acorda 7 ani în loc de 4 să revenim în țintele de deficit bugetar, ceea ce reduce din necesitatea unor politici fiscale foarte agresive. Am intrat pe deplin în Schengen, cu un efect potențial pozitiv asupra PIB. BCE a redus recent dobânda-cheie pentru a patra oară anul acesta, ceea ce oferă un context favorabil la nivel regional.”, susține specialistul.

Deficitul de locuințe și impactul asupra economiei

Lipsa locuințelor accesibile continuă să afecteze piața imobiliară. Datele Institutului Național de Statistică arată că în primele 9 luni ale anului 2024 s-au construit doar puțin peste 42.000 de locuințe, cu aproape 8.000 mai puține față de aceeași perioadă din 2023. Studiile ING subliniază impactul acestui deficit asupra economiei.

Deficitul de locuințe limitează mobilitatea (națională) a forței de muncă. Dacă tinerii și nou-veniții dintr-o regiune au probleme în a găsi un loc decent și ieftin pentru a trăi, ei vor alege să caute în altă parte, limitând potențialul de creștere al regiunii.

Guvernele europene, precum cel german și olandez, încearcă să contracareze acest deficit prin obiective ambițioase de construcție, însă provocările structurale și ciclice rămân obstacole majore.

Citește și: Mugur Isărescu, anunţ despre banii şi facturile românilor. Ce spune BNR despre credite

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Anunț oficial pentru toți șoferii cu permis categoria B. Regulă nouă de condus începând cu prima zi a anului. E obligatorie pentru toată lumea
Capital.ro
Dai din nou examen auto. Șoferii care sunt obligați prin lege, deși au permis. Nu există alternativă
Playtech.ro
Calendar Comper 2025: Când au loc probele la română și la matematică
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un clip șocant arată cum un soldat ucrainean și unul rus se luptă cu cuțitele până la moarte: „Mi-ai tăiat tot corpul. Lasă-mă să-mi trag puțin sufletul”
wowbiz.ro
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Horoscop sâmbătă, 4 ianuarie 2025: Leii au zile deosebite, cu momente de tandrețe
Spynews
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Evz.ro
De ce s-a retras Crin Antonescu. Scenarii explozive, informații din culise
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Un bărbat din Timișoara a murit în holul blocului în care locuia, imediat după ce a fost externat din spital. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul serii despre arestarea lui Călin Georgescu: Au schimbat Trump cu Georgescu
StirileBZI
Taxă nouă, de 540 lei, de la 1 ianuarie 2024! Zeci de mii de șoferi români o achită obligatoriu!
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
substantial.ro
Nicușor Dan critică suspendarea candidaturii lui Crin Antonescu
MediaFlux
Începe VÂNĂTOAREA ANAF! Poți să te trezești cu POPRIRI peste noapte!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Imagini spectaculoase: ce s-a făcut cu 11 milioane de euro în Cazinoul din Constanța