Decizie de ultim moment anunţată de Simona Bucura-Oprescu. Mesaj de la Ministerul Muncii pentru toţi angajaţii DOCUMENT

Uniunea Europeană trebuie să pună accent şi pe finanţarea iniţiativelor pentru creşterea competenţelor angajaţilor, altfel pierde din competitivitate, deoarece resursa umană este cea mai valoroasă, şi este nevoie şi de sprijin pentru a dezvolta abilităţi moderne, precum competenţele lingvistice, digitale şi cele verzi, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu,
Filip Stan
31 dec. 2024, 10:54
Decizie de ultim moment anunţată de Simona Bucura-Oprescu. Mesaj de la Ministerul Muncii pentru toţi angajaţii DOCUMENT

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, anunta chiar inainte de finalul anului 2024 o noua Hotarare de Guvern extrem de importanta pentru Romania, deoarece in contextul crizei fortei de munca la nivel national si al necesitatii de a gasi solutii pentru acoperirea deficitului de personal calificat.

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca principalele aspecte ale Hotararii privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2025. Criza fortei de munca la nivel national este o realitate, iar gasirea unor solutii pentru acoperirea deficitului de forta de munca reprezinta una din prioritatile Guvernului Romaniei la acest moment.

In contextul emigratiei si al tendintelor demografice negative, imigrarea legala poate fi o solutie pentru a compensa deficitul de forta de munca de pe piata interna, pentru a acoperi lipsurile din anumite calificari si pentru a sustine cresterea economica.

Anunţul ministrului Finanţelor despre un posibil ajutor acordat pensionarilor cu pensii mici: „Stabilitatea este primordială”

Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, instituie, ca regula generala pentru angajatori, obligatia de a obtine un aviz de angajare pentru a putea incadra in munca un strain.

NF_contingent_2025

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca, raportat la dispozitiile articolului 4 din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, una din conditiile generale pentru eliberarea avizului de angajare de catre Inspectoratul General pentru Imigrari este aceea ca sa nu fi fost epuizat contingentul anual de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca, stabilit potrivit prevederilor articolului 29 alineatul (1) din acelasi act normativ.

Hotararea de Guvern mentioneaza ca Romania se confrunta cu un deficit de forta de munca cu care pe piata fortei,  existand diverse sectoare de activitate care au inregistrat un deficit de forta de munca, fiind necesara implementarea proiectelor cuprinse in Planul National de Redresare si Rezilienta, precum si a celor cu finantare din fonduri structurale europene aferente actualei programari bugetare.

Simona Bucura-Oprescu vorbeste si despre necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in sectoarele de activitate sau meserii care nu poate fi acoperita de lucratorii romani sau cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spatiului Economic European sau ai Elvetiei, existand posibilitatea suplimentarii contingentului anual de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca, in baza unui memoriu justificativ.

HG_contingent_2025

Masura adoptata are drept scop compensarea lipsei de personal calificat si asigurarea unei cresteri economice sustinute, printr-o abordare care sa faciliteze accesul pe piata muncii pentru lucratorii straini in mod legal si transparent.

Simona Bucura-Oprescu confirma ca hotararea ofera, astfel, un cadru clar pentru angajatori, care pot solicita avize de angajare sau detasare pana la atingerea pragului anual stabilit, iar contingentul poate fi suplimentat atunci cand cererea o depaseste pe cea initial prognozata.

Guvernul Romaniei urmareste sa pastreze un echilibru intre protejarea intereselor fortei de munca nationale si atragerea de specialisti care sa raspunda cerintelor pietei, in contextul in care tot mai multe sectoare economice au nevoie urgenta de personal.

Prin adoptarea acestei Hotarari, se doreste evitarea muncii fara forme legale in randul cetatenilor straini si mentinerea unei concurente loiale in domeniul ocuparii fortei de munca.

Conform unui comunicat al MMSS, ministrul a subliniat importanţa îmbunătăţirii competenţelor angajaţilor în contextul schimbărilor tot mai accelerate de pe piaţa muncii, creşterea rolului reţelei EURES, precum şi necesitatea de dezvoltare a capacităţii serviciilor publice de ocupare pentru a oferi servicii adaptate cerinţelor actuale ale celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă în raport cu nevoile reale ale angajatorilor.

„Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) este o instituţie cheie pentru formarea profesională şi integrarea pe piaţa muncii. Vrem să creştem capacitatea administrativă a ANOFM şi să dezvoltăm infrastructura fiecărui serviciu de ocupare local pentru a asigura cele mai bune servicii pentru cetăţeni şi pentru angajatori. Ne dorim o colaborare strânsă între angajatori, sistemul educaţional şi ANOFM, astfel încât să anticipăm corect nevoile pieţei muncii. ANOFM a implementat în acest an un mecanism inovator, ReCONECT, prin care punem la un loc absolvenţii diferitelor forme de învăţământ, serviciul public de ocupare şi angajatorii şi, astfel, putem adapta oferta de #formare profesională la cerinţele angajatorilor. De asemenea, dezvoltarea economiei sociale reprezintă o prioritate. România are o tradiţie bogată în meşteşuguri şi dorim să susţinem continuarea şi dezvoltarea acestei tradiţii. Utilizând fonduri europene, putem investi în economia circulară şi în revitalizarea meşteşugurilor, încurajând dezvoltarea acestor competenţe. Pe de altă parte, consider că este nevoie ca Uniunea Europeană să pună accent şi pe finanţarea iniţiativelor pentru creşterea competenţelor angajaţilor, altfel pierde din competitivitate, deoarece resursa umană este cea mai valoroasă. Avem nevoie de sprijin pentru a dezvolta abilităţi moderne, precum competenţele lingvistice, digitale şi cele verzi. Obiectivul nostru principal este să creştem gradul de ocupare şi să le oferim românilor oportunităţi profesionale care le aduc satisfacţie şi venituri mai bune”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, citată în comunicat.

Preşedintele ANOFM, Florin Cotoşman, a subliniat că această Conferinţă oferă prilejul de a fi discutate provocările digitalizării, împărtăşite bune practici şi întărite relaţiile profesionale dintre instituţiile participante.

EXCLUSIV. Simona Bucura Oprescu, detalii despre pensiile şi salariile românilor în contextul politic tulbure: „Vechile guverne au profitat, noi avem lege care garantează majorările”

„Avem prilejul de a cunoaşte mai bine situaţia de pe pieţele muncii din ţările membre ale Centrului, precum şi provocările cu care se confruntă serviciile noastre publice în prezent. De asemenea, salutăm aderarea Republicii Moldova la CPESSEC, un pas important pentru consolidarea cooperării regionale. Digitalizarea creează noi oportunităţi, dar aduce şi provocări legate de securitatea datelor şi impactul asupra locurilor de muncă. Este vital să adaptăm serviciile de ocupare la cerinţele moderne şi să investim în formarea continuă a lucrătorilor pentru a răspunde cerinţelor pieţei”, a spus Florin Cotoşman.

În grupurile de discuţii din cadrul Conferinţei, atât la nivel managerial, cât şi la nivel de experţi, sunt abordate subiecte importante pentru piaţa muncii precum digitalizarea serviciilor de ocupare şi facilitarea tranziţiei tinerilor de la şcoală la piaţa muncii.

Simona Bucura Oprescu: „Primă de stabilitate pe doi ani pentru tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată”

Cu un deficit enorm de angajați pe piața muncii, autoritățile vor să folosească fondurile europene pentru a-i convinge pe tineri să lucreze.  Sunt prevăzute prime pentru absolvenții care își păstrează mai mult de un an primul loc de muncă, dar și subvenții pentru angajatorii dispuși să investească în programe de calificare. Potrivit datelor oficiale, șomajul în rândul tinerilor cu vârsta până în 24 de ani a atins un nivel alarmant, de aproape 27%. Cel mai rău este în mediul rural, unde, în lipsa unor investiții, aproape 30% dintre absolvenții cu vârste între 15 și 24 de ani trăiesc din indemnizația de șomaj. Mulți dintre ei spun că nu se simt pregătiți să lucreze și amână momentul, în timp ce alții nu au suficientă experiență.

„Primă de stabilitate pe doi ani pentru tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată, pe perioadă nedeterminată, iar valoarea primei este de 1.000 de lei în primele 12 luni și de 1.250 de lei în următoarele 12 luni”., a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Măsura este inclusă în noul program de guvernare al coaliției, dar fără să fie menționate termene de implementare sau rezultate așteptate. Oricum, pentru a putea fi pusă în practică, este nevoie de un proiect de lege și de surse de finanțare. Pentru moment, Ministerul Muncii nu știe dacă vor fi bani din bugetul de stat sau din fonduri europene.

Sunt promise subvenții și pentru angajatori – o sumă de 2.250 de lei, acordată timp de un an, pentru fiecare tânăr cu vârsta sub 30 de ani, angajat pentru prima dată pe piața muncii – cu condiția ca acesta să rămână să lucreze cel puțin 18 luni. Aceeași sumă se acordă și companiilor care angajează persoane care au în întreținere cel puțin 3 copii și nu au mai avut de multă vreme un loc de muncă.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai