Mesajul lui Zelenski de Anul Nou: „Ştim că pacea nu ne va fi oferită cadou” / Putin: „Vom merge doar înainte”

Marţi, în discursul său de Anul Nou, preşedintele rus, Vladimir Putin, nu a menţionat în mod explicit războiul din Ucraina, dar i-a lăudat pe soldaţii ruşi pentru "curajul şi bravura" lor. În schimb, omologul său din Ucraina a vorbit despre negoiceri
Filip Stan
01 ian. 2025, 08:13
Mesajul lui Zelenski de Anul Nou:
Putin a anunţat că Rusia este gata să ajungă la o înţelegere cu Ucraina. Motivul şocant pentru care cele două ţări nu pot negocia pacea

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat marţi noapte, că Ucraina ar trebui să bată în 2025 pe „câmpul de luptă”, dar şi la „masa negocierilor” pentru a pune capăt la aproape trei ani de invazie rusă, scrie AFP.

„În fiecare zi a anului care vine, va trebui să luptăm pentru o Ucraină suficient de puternică. Pentru că doar o astfel de Ucraină va fi respectată şi ascultată. Atât pe câmpul de luptă, cât şi la masa negocierilor”, a declarat Zelenski în discursul către naţiune de Anul Nou.

Zelenski: „Fie ca 2025 să fie anul nostru. Anul Ucrainei”

Anul 2024 a fost dificil pentru Kiev, ţara pierzând de şapte ori mai mult teritoriu în faţa Rusiei decât în 2023, potrivit unei analize AFP. Iar 2025 este marcat de temerile privind o reducere a sprijinului militar şi politic al Statelor Unite odată cu revenirea lui Donald Trump la preşedinţie.

„Fie ca 2025 să fie anul nostru. Anul Ucrainei. Ştim că pacea nu ne va fi oferită cadou, dar vom face totul pentru a opri Rusia şi a pune capăt războiului”, a adăugat preşedintele ucrainean Volodimit Zelenski  în discursul său difuzat pe reţelele sociale.

Anul Nou 2025 începe cu bombardamente adevărate. O dronă ucraineană a doborât un elicopter rusesc, iar Franţa aruncă bombe în Siria

Administraţia preşedintelui american în exerciţiu Joe Biden a dezvăluit luni un ajutor militar şi bugetar de aproape şase miliarde de dolari pentru Ucraina, într-o cursă pentru sprijinirea Kievului înainte ca Donald Trump să preia mandatul în ianuarie.

Donald Trump a declarat că va pune capăt conflictului în „24 de ore” odată ajuns la putere, stârnind temeri că Ucraina va fi forţată să-şi abandoneze teritoriile controlate de Rusia în schimbul păcii.

„Nu mă îndoiesc că noul preşedinte american este dornic şi capabil să obţină pacea şi să pună capăt agresiunii lui Putin”, a spus Zelenski în discursul său.

Marţi, în discursul său de Anul Nou, preşedintele rus, Vladimir Putin, nu a menţionat în mod explicit războiul din Ucraina, dar i-a lăudat pe soldaţii ruşi pentru „curajul şi bravura” lor.

Putin împlineşte 25 de ani de când este la putere. În mesajul de Anul Nou, a făcut doar o vagă referire la conflictul din Ucraina preferând să sublinieze succesele Rusiei

Vladimir Putin împlineşte marţi un sfert de secol de când se află la putere, iar în mesajul său de Anul Nou a preferat să salute succesele Rusiei din această perioadă amintind doar vag de agresiunea pe scară largă pe care a pornit-o împotriva Ucrainei în urmă cu aproape trei ani, deşi se aştepta să dureze doar câteva zile.

„Dragi prieteni, în câteva minute anul 2025 va veni peste noi, încheind primul sfert al secolului XXI. Această perioadă a fost marcată în Rusia de multe evenimente, în special istorice şi de mare anvergură”, spune Putin în alocuţiunea sa.

„Mai sunt încă multe de făcut, dar putem fi mândri de ceea ce s-a realizat. Este atuul nostru comun pentru dezvoltarea viitoare”, a afirmat el în tradiţionalul său discurs către naţiune, în care a făcut doar o referire trecătoare la conflictul din Ucraina.

Salutând o ţară „independentă, liberă şi puternică”, Putin spune că Rusia „a putut să facă faţă celor mai dificile provocări”.

„Suntem siguri că totul va merge bine, că vom merge doar înainte”, a insistat el, în acest scurt discurs difuzat în timp ce Extremul Orient rus a intrat deja în noul an, scrie AFP.

Putin, pe atunci prim-ministru, i-a succedat preşedintelui rus Boris Elţîn la 31 decembrie 1999, când Elţîn, bolnav şi discreditat, a demisionat, spre surprinderea generală. De atunci, omul forte de la Kremlin se mândreşte cu faptul că a transformat din nou Rusia într-o mare putere, capabilă să concureze cu Occidentul, şi că a redat onoarea ruşilor după umilinţa destrămării imperiului sovietic.

În timp ce ţara se scufundă în asaltul său mortal asupra Ucrainei început în urmă cu aproape trei ani, Putin i-a salutat pe soldaţii desfăşuraţi pe linia frontului – aceasta fiind singura referire din discursul său la cel mai grav conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. „În acest sfârşit de an, gândurile şi speranţele rudelor şi prietenilor, a milioane de oameni din întreaga Rusie, sunt alături de luptătorii şi comandanţii noştri”, a spus el.

Putin nu a menţionat nici dificultăţile economice ale Rusiei, afectată de o inflaţie ridicată şi de o creştere economică care dă semne de încetinire, toate probleme alimentate de conflictul din Ucraina şi de sancţiunile occidentale.

Putin a subliniat, de asemenea, că în 2025 se vor împlini 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste – un element central în discursul rusesc privind măreţia naţională, Kremlinul considerând URSS drept principalul artizan al victoriei aliaţilor din 1945.

Liderul rus a vorbit 3 minute şi 35 de secunde, unul dintre cele mai scurte discursuri de Anul Nou din timpul preşedinţiei sale, notează agenţia TASS.

La 31 decembrie 1999, Elţîn a demisionat în mod neaşteptat şi, în conformitate cu Constituţia Rusiei, Putin a devenit preşedinte interimar al Federaţiei Ruse. La preluarea acestui rol, Putin a mers într-o vizită programată anterior la trupele ruse din Cecenia. Primul decret prezidenţial pe care Putin l-a semnat la 31 decembrie 1999 s-a intitulat „Cu privire la garanţiile pentru fostul preşedinte al Federaţiei Ruse şi membrii familiei sale”. Acesta a asigurat că „acuzaţiile de corupţie împotriva preşedintelui demisionar şi a rudelor sale” nu vor fi urmărite în justiţie. Demersul viza în special scandalul de luare de mită Mabetex în care au fost implicaţi membrii familiei lui Elţîn.

Rusia respinge planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. Lavrov: „O încetare a focului este un drum spre nicăieri”

Putin şi-a preluat primul mandat oficial la 7 mai 2000. La 30 august 2000, o anchetă penală în care Putin însuşi, în calitate de membru al conducerii oraşului Sankt Petersburg, era unul dintre suspecţi, a fost abandonată. Domnia lui Putin a continuat nestingherită, făcând loc de-a lungul anilor ambiţiilor sale imperialiste şi zdrobind opoziţia şi disidenţa. În martie 2024, după ce a modificat Constituţia pentru a obţine practic o preşedinţie pe viaţă, Putin a fost ales pentru al cincilea mandat de preşedinte, cu un scor record, demn de liderii autocraţi din ţările africane – peste 88 la sută din voturi.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI