Cum să fim fericiți în 2025. Recomandările făcute de oamenii de știință

Unii oameni se nasc mai fericiți decât alții, iar cu toții ne putem schimba obiceiurile pentru a atrage mai multă bucurie în viața noastră.
Filip Stan
02 ian. 2025, 10:47
Cum să fim fericiți în 2025. Recomandările făcute de oamenii de știință

Unii oameni se nasc mai fericiți decât alții, iar indiferent dacă sunt genul de oameni care cântă sub duș și dansează în ploaie sau dacă au o dispoziție mai proastă, fericirea nu este doar ceva care li se întâmplă. Pentru un 2025 inedit, oamenii de știință vin cu o serie de sfaturi esențiale de care ar trebui să ținem cont.

Sfaturile cercetătorilor pentru a fi mai fericiți în 2025

Potrivit oamenilor de știință, prietenia vine cu beneficii pentru toate vârstele, însă, atunci când suntem adulți, aceasta poate deveni o sursă esențială de fericire. Cu toate că persoanele mai în vârstă renunță la rețelele de socializare pentru a petrece mai mult timp cu cei apropiați, studiile arată că deschiderea către noi prietenii este binevenită, pentru că acestea oferă beneficii diferite față de relațiile cu familia, care pot implica obligații. Astfel, prieteniile, fiind relații voluntare, tind să fie mai distractive și mai puțin tensionate. Cu toate că adulții pot întâmpina obstacole în a cunoaște persoane noi, abilitățile sociale pot face acest lucru mai ușor.

Compasiunea ne ajută să creăm conexiuni puternice atunci când prietenii au nevoie de ajutor. Susținerea entuziastă a unei vești bune a unui prieten și punerea de întrebări despre aceasta reprezintă bază unei bune prietenii. Un răspuns prea pasiv la vestea bună a acelui prieten sau subestimarea succesului amicului respectiv riscă să deterioreze relația.

Cu toate că poate părea clișeic, atuci când facem ceva pentru altcineva ne simțim mai bine decât dacă ne răsfățăm singuri. Studiile arată că voluntariatul poate avea efecte pozitive și asupra unor afecțiuni precum durerea cronică sau depresia.

Recunoștința este una dintre cele mai importante componente pentru a fi fericiți. Cercetările arată că dacă facem o listă cu lucruri bune care ni s-au întâmplat, ne putem îmbunătăți starea de bine, indiferent că este vorba despre un eveniment major sau unul mai mic.

Entuziasmul este, de asemenea, aducător de fericire. Atunci când anticipăm constant activități sau evenimente plăcute putem deveni mai optimiști.

Citește și: Care e cel mai bun oraș din România pentru tineri. E pe locul 1 la capitolele fericire și accesibilitate

Relaxarea ne ajută să nu ne facem așteptări și să apreciem mai mult lucrurile frumoase. Iris Mauss, psiholog la Universitatea California din Berkeley, a arătat, de asemenea, că dorința și urmărirea fericirii pot crește sentimentele de singurătate și de deconectare. Ea recomandă adoptarea unei atitudini mai stoice și o mai mare acceptare a suișurilor și coborâșurilor vieții.

În timpul zilelor reci și întunecate de iarnă, o cafea poate oferi creierului și corpului un impuls de energie esențial. Consumul de cofeină ne face să ne simțim mai alertați, deoarece este absorbită rapid în sânge, unde concurează cu adenozina. Cercetările arată că există multiple beneficii pentru sănătate asociate cofeinei, inclusiv reducerea riscului pentru mai multe tipuri de cancer, boli cardiovasculare și diabet de tip 2, dar și îmbunătățirea performanței fizice și prevenirea depresiei. Totuși, momentul în care consumăm cofeină este important, deoarece poate dura până să acționeze și poate rămâne în sistem mult timp.

Citește și: Cum îți afectează numărul casei fericirea și calitatea vieții. Perfecționiștii trăiesc în numărul 3, în timp ce cifra 9 este aducătoare de probleme

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai