Salariul minim 2025: Cât plătesc firmele, ce salariu net primesc angajații „în mână”. Salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

De la 1 ianuarie 2025, a crescut cu 9,4% salariul minim pe economie brut, iar salariul net, pe care angajații îl primesc „în mână” s-a majorat cu aproape 9%, în România, inclusiv în firmele private.
Filip Stan
04 ian. 2025, 11:11
Salariul minim 2025: Cât plătesc firmele, ce salariu net primesc angajații „în mână”. Salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul minim brut este de 4050 lei lunar, în creștere cu 9,4% față de nivelul precedent, de 3700 de lei. Salariul minim orar este de 24,496 lei/oră pentru un program normal de lucru de 165,334 ore, în medie, pe lună, conform HG 1505/2024.

La un salariu minim brut de 4.050 lei pe lună, salariul net pe care un angajat îl primește „în mână” este de 2574 lei, cu aplicarea scutirii de taxe pe suma de 300 de lei din salariul minim (OUG 156/2024 – ordonanța-trenuleț).

Astfel, pe net, angajatul primește 211 lei mai mult la salariul minim, în creștere cu nici 9% față de nivelul precedent al salariului minim net, care a fost 2363 lei pe lună. De majorarea salariului de bază minim la 4050 lei beneficiază 1,82 milioane salariați.

Salariul net crește în funcție de deducerile personale, conform art. 77 din Codul Fiscal. În schimb, de la 1 ianuarie 2025, firmele suportă un cost salarial complet la salariul minim de 4134 lei, în creștere cu 357 de lei (9,4%) față de nivelul precedent. Aici intră salariul net, impozitul pe venit, contribuția la pensie (CAS), contribuția la sănătate (CASS) și contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM).

”Ordonanța trenuleț” îngheață salariile profesorilor și personalului auxiliar din educație pe 2025. Tichetele educaționale ar putea fi tăiate, la fel și primele didactice

Salariul minim în agricultură și îndustria alimentară și salariul minim în construcții, în 2025

De la 1 ianuarie 2025, salariul lunar brut în agricultură și industria alimentară crește de la 3.436 de lei la 4.050 de lei, adică la nivelul salariului minim pe economie (general). Măsura a fost dispusă prin ordonanța-trenuleț pentru ca salariile angajaților din acest sector să nu cadă sub nivelul minim legal.

În 2025, angajații din sectorul agro-alimentar vor beneficia de deducerea de 300 de lei la salariul minim, dar pierd scutirea de impozit și facilitatea de la contribuția la pensie (CAS) specifice acestui domeniu, pe care le-au avut în 2024.

Astfel, de la 1 ianuarie 2025, la un salariu brut de 4.050 lei pe lună, angajații din sectorul agro-alimentar primesc salariul minim net de 2574 lei (cu aplicarea scutirii de taxe pe suma de 300 de lei). Salariul lor net crește astfel cu 178 de lei (7,4%) față de nivelul pe care l-au avut în 2024, potrivit startupcafe.ro.

În sectorul construcțiilor salariul brut rămâne la 4582 lei, dar de la 1 ianuarie 2025 acești salariați pierd scutirea de impozit și facilitatea de la contribuția la pensie (CAS) specifice acestui domeniu, pe care le-au avut în 2024. De asemenea, angajații din costrucții nu beneficiază nici de deducerea de 300 de lei la salariul, pentru că la ei salariul minim brut este mai mare decât salariul minim brut pe economie (general).

Simulările de taxe în 2025 pentru toate formele: angajat, SRL, PFA-uri, drepturi de autor. Află ce dai la stat în acest an. CALCULATOR online de taxe

Prin urmare, de la 1 ianuarie 2025, în sectorul construcțiilor, la salariul de 4582 lei brut, angajatul primește „în mână” un salariu net de 2739 lei, iar firma suportă un cost salarial complet de 4685 lei pe lună. Se observă astfel că în sectorul construcțiilor firmele sunt nevoite să suporte costuri mai mari la salariul minim, comparativ cu angajatorii din celelalte domenii și au dispărut și facilitățile fiscale acordate până în 2024 pentru lucrători.

Din 2025, angajații din construcții plătiți cu salariul minim primesc un salariul net mai mic cu 457 de lei (-14,2%) decât salariul minim net pentru sectorul construcțiilor din anul 2024 (când se aplicau facilitățile fiscale pentru sectorul construcțiilor). În acest caz, pentru angajator, cheltuiala cu salariul minim rămâne la fel ca anul trecut, 4685 lei. Totuși, în cazul salariaților pe care i-au angajat anul trecut, în funcție de contractul de muncă și înțelegerile cu oamenii, firmele ar putea să acopere ele pierderea la salariul net, de 457 de lei, dacă își permit să crească și mai mult costurile pe care le au cu forța de muncă.

Firmele care încalcă obligația salariului minim riscă amenzi
Potrivit art. 260 din Codul Muncii, firmele și alți angajatori care încalcă obligația de a garanta angajaților măcar salariul minim pe economie riscă amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziţii legale, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

Aceeași sancțiune se aplică și în cazul salariaților din construcții și din sectorul agro-alimentar.

Salariul minim 2025- procedura în REVISAL
De regulă, se recomandă, ca angajatorii să facă majorarea salariilor minime din 2025 prin acte adiționale la contractele individuale de muncă.

Conform HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, angajatorii au obligația să transmită informațiile privind noile salarii pentru angajați în REVISAL, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, adică de la data de 1 ianuarie 2025.

În caz contrar, firmele riscă amenzi de la 5.000 la 8.000 lei. Datele în registru se completează şi se transmit on-line pe portalul Inspecţiei Muncii.

La încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru.

 

DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
Au divorțat oficial! Despărțirea momentului în lumea vedetelor
Capital.ro
Călin Georgescu, demascat. Adevărul îi va deranja pe mulți români: Legături cu Securitatea
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Case de 1 Euro în Italia. Cum să-ți cumperi o vilă de vis în Toscana sau pe Coasta Amalfi cu un preț surprinzător
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Decizie radicală luată de Chef Dumitrescu. Și-a schimbat viața total
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se prăbușește planul lui Călin Georgescu. Mitică Dragomir l-a dat în sfârșit de gol
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Daniel Funeriu promite 3,5% din PIB pentru apărare dacă devine președinte
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican