Raport BNR. Care este legătura dintre schimbările climatice, poluare şi banii românilor DOCUMENT

Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală de creştere de 93% faţă de septembrie 2023, reprezentând însă 2,9% din expunerea bancară faţă de firme, se arată în documentul "Tablou de monitorizare a riscurilor climatice asupra sectorului bancar din România 2024", elaborat de Banca Naţională a României.
Filip Stan
03 ian. 2025, 12:37
Raport BNR. Care este legătura dintre schimbările climatice, poluare şi banii românilor DOCUMENT

Potrivit raportului BNR, creditele verzi reprezentau 4,3% din fluxul anual de credite către companiile nefinanciare. Principala destinaţie a creditelor verzi este reprezentată de clădirile verzi, 54% din total.

Din perspectivă sectorială, cele mai multe credite verzi se îndreaptă spre sectorul imobiliar, 50% din total, fiind urmat de cel al utilităţilor (18%) şi cel al industriei prelucrătoare (10%).

În cazul populaţiei, creditele verzi au ajuns la aproximativ 10 miliarde lei în luna septembrie 2024, +50% faţă de septembrie 2023, şi reprezintă 5,7% din portofoliul bancar de credite acordate acestui segment.

BNR, anunţul începutului de an care dă fiori românilor

Valoarea emisiunilor de obligaţiuni verzi la nivel mondial a înregistrat o creştere de 6,5% la finalul lunii noiembrie 2024 faţă de întreg anul 2023, însă va rămâne sub maximul istoric înregistrat în anul 2021. În România, au fost consemnate şapte emisiuni de obligaţiuni verzi în anul 2024, cu o valoare totală de 8,1 miliarde euro, al căror emitent a fost Guvernul României.

În raport se menţionează că România a înregistrat în 2022 un nivel de 41% din valoarea emisiilor din anul 1990, cea mai mică valoare înregistrată în ultimii 24 ani, încadrându-se în ţinta de reducere cu cel puţin 55% a emisiilor faţă de valorile din 1990 asumată prin Acordul de la Paris. Creşterea investiţiilor relevante în domeniul decarbonării economiei este de natură să contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în anul 2050, având în vedere ritmul decelerat de reducere a emisiilor GES (gaze cu efect de seră – n.r.) din ultimii ani.

Productivitatea utilizării carbonului şi intensitatea carbonului bazată pe producţie continuă să plaseze România la un nivel favorabil comparativ cu ţările din regiune, fiind înregistrate evoluţii pozitive în cazul ambilor indicatori urmăriţi de OCDE în ceea ce priveşte decarbonarea economiei. Pentru România, productivitatea carbonului măsurată ca PIB real generat pentru fiecare unitate de CO2 emisă a fost de 8,41 dolari/ kg comparativ cu o medie regională de 5,3 dolari/kg.

BNR, anunţ despre banii românilor din bănci. Ce se întâmplă în următoarele 6 luni

Energia provenită din surse regenerabile se situează peste media regională sau media UE, însă ecartul s-a redus semnificativ în ultimii patru ani. Cel mai important tip de energie regenerabilă pentru România se menţine energia din surse hidrologice, care este însă influenţată de evenimentele climatice extreme de tip secetă, tot mai frecvente.

În ceea ce priveşte situaţia comerţului cu bunuri tehnologice care contribuie la controlul poluării şi gestionarea resurselor, esenţiale pentru o tranziţie către o economie verde, România se află sub media regiunii. Atât comerţul total, cât şi balanţa comercială au înregistrat evoluţii negative în perioada 2022-2023, spre deosebire de Ungaria şi Cehia care marchează creşteri semnificative. Şi în 2023 principalele sectoare de activitate după consumul de energie sunt industria si transporturile. Exporturile de combustibili fosili ca procent din total exporturi s-au diminuat atât în România, cât şi în restul ţărilor din regiune în anul 2023, după un salt semnificativ în urmă cu un an.

Noua versiune actualizată de scenarii climatice, publicate de Reţeaua pentru ecologizarea sistemului financiar (NGFS) în 31 octombrie 2024, indică în cazul României aceeaşi tendinţă de diminuare a PIB în fiecare dintre cele cinci scenarii analizate. Comparativ cu versiunea precedentă, amplitudinea deteriorării economiei este mai însemnată, depăşind -10% pentru trei din cinci scenarii în orizontul 2050.

Principalele riscuri fizice evaluate pentru România se referă la inundaţii, secetă şi temperaturi ridicate. În cazul inundaţiilor, au fost identificate 23 de judeţe cu risc mediu şi ridicat. Companiile nefinanciare din sectoarele vulnerabile la riscul de inundaţii au generat 12,7% din valoarea adăugată brută (VAB) la nivel agregat în 2023 şi deţin 13,2% din activele totale.

În ceea ce priveşte seceta, au fost identificate 31 de judeţe cu risc mediu şi ridicat. În aceste judeţe, companiile nefinanciare din sectoarele vulnerabile la acest risc au generat 2,3% din valoarea adăugată brută (VAB) la nivel agregat în 2023 şi deţin 5,2% din activele totale.

Analiza a identificat 30 de judeţe din România cu risc mediu şi ridicat la temperaturi ridicate. Contribuţia în economie a companiilor nefinanciare din sectoarele vulnerabile la acest risc este importantă. La finalul anului 2023, aceste firme produceau 10,4% din valoarea adăugată brută (VAB) la nivel agregat şi aveau 9,5% din activele totale.

Conform documentului, temperaturile medii anuale au continuat să crească în 2023, atât la nivel global, cât şi în România, fiind înregistrate
cu 1,7, respectiv 2,6 grade Celsius în plus faţă de media temperaturilor anilor 1951-1980. Anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat în România, conform mai multor staţii meteorologice de măsurare. În anul 2023, România a pierdut prin defrişări 25,1 kilohectare de păduri la nivel naţional, în judeţul Suceava fiind observate cele mai multe pierderi de păduri (15%).

Gradul de pregătire la schimbările climatice al României conform indicelui ND-GAIN, dezvoltat de Universitatea Notre Dame, a înregistrat o creştere modestă în 2022 faţă de anul anterior, în timp ce indicatorul de vulnerabilitate se menţine constant. Conform instituţiilor internaţionale, nu au fost înregistrate dezastre provocate de schimbările climatice în anul 2022 în România, în linie cu metodologia folosită, însă anul 2023 a fost marcat de intensificarea fenomenelor de tip furtuni.

Daunele economice suferite de statele Uniunii Europene s-au ridicat în anul 2023 la 43,9 miliarde euro, majoritatea dezastrelor înregistrate fiind de tipul inundaţiilor. În perioada 1980-2023, România a suferit pierderi economice totale în valoare de 19,6 miliarde euro (82 mii euro/km pătraţi comparativ cu o medie europeană de 193 mii euro/km pătraţi), din care doar 1% au fost acoperite prin asigurări.

Potrivit sursei citate, companiile nefinanciare relevante din punct de vedere climatic (brown) au o importanţă ridicată pentru economia României, similar anilor precedenţi. În anul 2023, aceste companii, deţinând 48% din active şi angajând 32,6% din totalul salariaţilor companiilor nefinanciare, au generat 40,6% din valoarea adăugată brută la nivel agregat. Performanţa financiară companiilor brown s-a deteriorat în anul 2023, comparativ cu anii anteriori, evoluţia fiind în concordanţă cu cea înregistrată la nivel agregat. Totuşi, profitabilitatea companiilor brown rămâne sub nivelul celei aferente ansamblului companiilor nefinanciare.

Gradul de îndatorare al companiilor brown, calculat ca pondere a datoriilor în activul total, s-a redus în 2023 cu 1 punct procentual faţă de anul 2022, ajungând la 59%. Lichiditatea generală s-a îmbunătăţit marginal, cu 1 punct procentual, până la 110,5%, valoare care se plasează sub cea înregistrată la nivel agregat (117,7%). În acelaşi timp, termenul de recuperare a creanţelor s-a majorat până la 113 zile (+11 zile faţă de anul 2022), cu 31 zile mai mult faţă de valoarea acestui indicator la nivelul tuturor companiilor nefinanciare.

2024-12-tabloudemonitorizareariscurilorclimaticeasuprasectoruluibancardinromânia-2024_documentpdf_545_1735643924

Expunerea bancară faţă de companiile brown a continuat să crească în perioada septembrie 2023 – septembrie 2024, într-un ritm moderat, relativ apropiat de cel la nivel agregat. Astfel, la finalul lunii septembrie 2024, expunerea faţă de aceste companii a ajuns la 104,5 miliarde lei (+6,2% faţă de septembrie 2023) şi reprezenta 51,7% din totalul stocului de credit acordat companiilor nefinanciare. Relativ la întreg portofoliul, proporţia acestor expuneri este cu 0,4 puncte procentuale mai mică faţă de ponderea înregistrată în luna corespunzătoare a anului anterior. În anul 2022, emisiile de CO2 finanţate de bănci au rămas relativ constante faţă de anul 2021 (aproximativ 820 mii de tone CO2), însă având în vedere că valoarea portofoliului corporativ a crescut, amprenta de carbon a acestuia s-a redus uşor de la 4,9 tone/milion lei în 2021 la 4 tone/milion lei în 2022.

Rata de neperformanţă a creditelor (rata NPL) acordate companiilor brown a înregistrat valoarea de 3,5% în luna septembrie 2024 (-0,2 puncte procentuale faţă de septembrie 2023), situându-se în continuare sub valoarea la nivel agregat de 3,8%. În schimb, probabilitatea de nerambursare a companiilor brown se situează cu 0,4 puncte procentuale peste cea înregistrată la nivel agregat la septembrie 2024.

DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
CTP l-a luat la țintă pe David Popovici, după ce sportivul și-a luat bolid de 120.000 de euro: „Sunt uluit de micimea marelui vis pe care l-a avut”
Capital.ro
Avertisment pentru cei cu carduri bancare! Pot rămâne fără bani în cont
Playtech.ro
Orașele din România în care taxele și impozitele scad până la 50%. Anunțul făcut de autorități
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Soldații nord-coreeni din regiunea Kursk îi scot în ger pe localnici din propriile case. „Probabil pentru a evita atacurile cu drone”
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
O greșeală care te lasă fără casă. Mulți români de la bloc sunt în pericol
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. România e obligată să aplice. Se inscripționează neapărat de la 1 ianuarie
StirileBZI
Ar putea crește prețul călătoriei cu mijloacele de transport în comun! Când ar putea intra în vigoare noile prețuri
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
substantial.ro
Departamentul Apărării al SUA ajunge la un acord istoric cu veteranii LGBTQ+
MediaFlux
IMPOZIT pe PENSII în 2025. ANUNȚUL Casei de Pensii privind PENSIA MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”