Amenzi până la 2.500 lei pentru cei care aruncă bradul la voia întâmplării. Metode să „despodobeşti” legal bradul

Au trecut Sărbătorile de Iarnă și mulți au ales să despodobească brazii de Crăciun imediat după Revelion. Cu toate acestea, tradiția spune că bradul de Crăciun ar trebui păstrat în casa până la Bobotează.
Filip Stan
03 ian. 2025, 15:24
Amenzi până la 2.500 lei pentru cei care aruncă bradul la voia întâmplării. Metode să

Că l-am păstrat sau nu până pe data de după 7 ianuarie, când este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul, trebuie să luăm în calcul faptul că bradul nu trebuie aruncat oriunde.

Dacă am ales un brad natural mai mare, trebuie să ne obișnuim cu ideea că, în timp, acesta se va usca și vor începe să-i cadă acele, motiv pentru care tindem să ne descotorosim de el cât mai devreme.

Dacă am optat pentru un brad artificial, lucrurile se simplifică: îl putem păstra într-un loc sigur, până la următorul Crăciun, când îl putem împobodi din nou.

Veste proastă atât pentru locuitorii de bloc, cât şi pentru cei de la case. Taxă majorată cu 25% din ianuarie 2025

Un brad natural nu poate fi păstrat pentru o perioadă mai lungă de timp, dar renunțarea la el trebuie să fie făcută într-un mod responsabil. Există amenzi usturătoare pentru cei care aruncă brazii de Crăciun la voia întâmplării, deși bunul simț și educația ne spun că brazii nu se aruncă oriunde în spațiile publice, ci trebuie duși la ghenă, unde vor fi preluați de persoanele responsabile pentru ridicarea gunoiului.

De asemenea, există orașe care au amenajat centre speciale unde brazii sunt aruncați pentru a fi preluați ulterior de echipele de salubrizare. Mai mult decât atât, există și oraşe în care pomii de Crăciun pot fi reciclaţi.

Ce trebuie să reținem, indiferent de orașul în care ne aflăm: românii care aruncă brazii la voia întâmplării riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei.

În Sectorul 1 cetăţenii care locuiesc la bloc sunt îndrumaţi de autoritatea locală să adune brazii în zona ghenelor de gunoi şi să anunţe operatorul de salubrizare la numărul de telefon 021.9460 sau la adresa de e-mail [email protected]. Pentru locuitorii din zonele de case, colectarea se face, în fiecare sâmbătă şi duminică, cu o programare, în prealabil, la aceleaşi date de contact.

În Sectorul 2 operatorul de salubritate va colecta, gratuit şi separat, în ianuarie şi februarie, brazii de Crăciun, în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri, inclusiv în programul de noapte.

De asemenea, cetăţenii pot aduce brazii, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8,00-16,00, la cele două centre deschise în sector pentru preluarea gratuită a deşeurilor: Centrul Obor de pe strada Heliade Rădulescu nr. 33 şi Centrul Baicului, situat pe strada Baicului nr. 69. Brazii colectaţi gratuit vor fi transformaţi în îngrăşământ sau peleţi.

Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 ridică gratuit brazii naturali din această zonă administrativ-teritorială, iar oamenii sunt îndrumaţi de autoritatea locală să îi depoziteze în zona ghenelor de gunoi sau la pubelele stradale din apropierea blocurilor, de unde vor fi ridicaţi zilnic de echipele de salubritate.

Cetăţenii care doresc să facă sesizări sau au nelămuriri cu privire la strângerea brazilor de sărbători pot apela numerele de telefon 0720.777.511, 0720.777.512, 0720.777.513, 0720.777.514 şi 0720.777.515.

În Sectorul 4 cetăţenii pot lăsa brazii lângă ghenele de gunoi, de unde, ulterior, vor fi ridicaţi de echipele de la salubrizare.

În Sectorul 5 autoritatea locală, prin societatea Salubrizare Sector 5, colectează separat brazii de Crăciun, de sâmbătă până pe 16 ianuarie. Brazii vor fi preluaţi din dreptul porţii, pentru locuinţele individuale şi din spatele blocurilor, pentru asociaţiile de proprietari. Programul de colectare se desfăşoară în regim 24/24, cu treceri multiple pe fiecare zonă, până la finalul campaniei.

Brazii colectaţi se vor toca şi se vor depune la compost, urmând ca materialul rezultat să fie folosit pentru reamenajarea parcurilor din Sectorul 5.

Cetăţenii din Sectorul 6 sunt îndrumaţi să lase brazii la ghena din faţa blocului sau să îi scoată în faţa porţii ori să îi ducă la cele 12 puncte fixe de colectare selectivă a deşeurilor, care au un program zilnic, între orele 8,00-18,00.

Centrele de colectare a deşeurilor unde pot fi duşi brazi sunt situate în: Militari – Centrul 5, strada Fabricii cu strada Apeductului, Centrul 9, strada Liniei cu strada Timonierului, Centrul 10, strada Performanţei 45, Centrul 12, strada Apusului 27, aproape de bulevardul Uverturii; Crângaşi şi Giuleşti: Centrul 4, strada Giuleşti vis-a-vis de Institutul Pasteur, Centrul 8, Piaţa Crângaşi; în Drumul Taberei: Centrul 1, strada Valea Ialomiţei cu strada Poarta Sărutului, Centrul 2, strada Pasărea în Văzduh cu strada Pupăza cu Moţ, Centrul 3, strada 1 Mai 57-59, Centrul 6, strada Valea Argeşului – capăt troleibuz, Centrul 7, bulevardul Timişoara 35, Centrul 11, bulevardul Drumul Taberei cu strada Târgu Neamţ.

Brazii vor fi colectaţi de angajaţi ai Salubrizare Sector 6 şi Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6, tocaţi, iar compostul va fi folosit pentru plante.

Când se despodobeşte bradul de Crăciun. Ce spune tradiţia şi care este ultima modă

Când se despodobește bradul de Crăciun. Este o întrebare la care mulți oameni caută răspsunsul în aceste zile. Fiecare alege când să facă acest lucru. Unii îl împodobesc chiar la început de decembrie și îl dau jos la jumătatea lunii ianuarie. Alții, preferă să păstreze tradiția.

Atunci când ne referim la un brad natural, acesta nu rezistă mai mult de 2 săptămâni, motiv pentru care pasionații de sărbători îl cumpără în perioada 22 – 24 decembrie și îl împodobesc în seara de Ajun, în data de 24.

Tradițiile creștine spun că bradul de Crăciun se ține în casă până în data de 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul. Tot pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Crăciunul.

Amenzile nu mai sunt suficiente! Asociaţia de locatari/proprietari poate interzice animalele de companie în bloc

Totuşi, cei care au un brad natural aleg să îl despodobească mai devreme, întrucât pomul de Crăciun începe să se usuce şi să le umple casa de ace.

Oamenii care au optat pentru un brad artificial îl pot păstra într-un loc sigur, până la următorul Crăciun, când îl pot împobodi din nou. Situația se schimbă dacă au ales un brad natural tăiat, care nu poate fi păstrat pentru o perioadă mai lungă.

Dacă acesta are rădăcini, puteți opta pentru a-l replanta, dacă aveți grădină, însă dacă stați la bloc și vreți să-l aruncați, trebuie să știți că acest lucru trebuie făcut într-un mod responsabil.

Mulți oameni și-au scos din casă pomul de Crăciun până acum – sau cel puțin se gândesc la asta. Dar a apărut o nouă modă. Decoratorii de interior recomanda ca Pomul de Crăciun să fie păstrat și decorat pentru diverse alte ocazii: „Există întotdeauna ceva de sărbătorit”, scrie Wall Street Journal.

Portia Gorman face parte dintr-un grup de decoratori care împodobesc crengile copacilor artificiali pentru diferite sărbători pe tot parcursul anului. Următoarea pentru ea este Ziua Îndrăgostiților.

Decoratorii spun că văzând copacii primesc dopamină pe tot parcursul sezonului. „Există întotdeauna ceva de sărbătorit”, spune și Cynthia Chamble. În urmă cu aproximativ cinci ani, Chamble a început să-și decoreze bradul pentru trei sărbători pe an. Pensionara din Brooklyn, New York, spune că văzându-și constant pomul de 5 metri o face să se simtă ca și cum ar fi într-o pădure. Ea cheltuiește aproximativ 600 de dolari pe an pentru decorarea copacilor, inclusiv flori artificiale și panglici.

Corey Davey, un designer de interior din Dallas, spune că există o dorință crescută pentru un sentiment de confort acasă și acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii își păstrează copacii pe tot parcursul anului.

Dorința de a menține sentimentul de bucurie care poate fi asociat cu sărbătorile este un alt factor motivator, spune Karol Ward, terapeut din New York. „Copacul este o modalitate de a exprima aerul jucăuș și de a stimula starea de spirit”, spune ea.

Amendă de 3.300 de lei dacă bradul transportat cu maşina acoperă numărul de înmatriculare

Amendă 3.300 de lei pentru șoferii care transportă brazi. Mulți români transportă brazi cu mașina în această perioadă, însă nu mulți știu cum ar trebui să facă acest lucru într-un mod corect.

Există câteva reguli care vor scăpa orice șofer de o amendă nedorită, mai ales în perioada apropiată sărbătorilor de iarnă.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care șoferii sunt amendați este acoperirea plăcuței de înmatriculare cu crengile bradului. Conform legii, este ilegal ca aceasta să fie ascunsă de orice obiect transportat, inclusiv bradul.

Dacă crengile pomului obstrucționează numărul de înmatriculare, șoferul riscă o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă (între 165 și 3.300 de lei) și reținerea certificatului de înmatriculare.

Pentru transportul bradului pe acoperiș, asigură-te că mașina are șine sau un portbagaj special pentru a fixa bradul în siguranță. De asemenea, este necesar să folosești frânghii pentru a-l lega bine, astfel încât să nu se miște în timpul mersului.

Este important să știi că amenzile pentru încălcarea regulilor de transport al bradului au crescu semnificativ începând cu 1 ianuarie 2025. Deoarece amenzile sunt legate de salariul minim brut pe economie, acestea vor crește cu peste 20%. De exemplu, valoarea minimă a unei amenzi va depăși 400 de lei, iar sancțiunile maxime vor ajunge la sume de peste 20.000 de lei.

Conform noii reglementări, un punct de amendă va fi echivalent cu 5% din salariul minim brut. Dacă în prezent valoarea unui punct de amendă este de 165 de lei, în 2025 acest lucru va însemna o creștere semnificativă a amenzilor, punând șoferii români într-o situație mai delicată.

DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
CTP l-a luat la țintă pe David Popovici, după ce sportivul și-a luat bolid de 120.000 de euro: „Sunt uluit de micimea marelui vis pe care l-a avut”
Capital.ro
Avertisment pentru cei cu carduri bancare! Pot rămâne fără bani în cont
Playtech.ro
Orașele din România în care taxele și impozitele scad până la 50%. Anunțul făcut de autorități
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Soldații nord-coreeni din regiunea Kursk îi scot în ger pe localnici din propriile case. „Probabil pentru a evita atacurile cu drone”
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
Un mare actor român, moarte bizară. Multe semne de întrebare peste ani
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. România e obligată să aplice. Se inscripționează neapărat de la 1 ianuarie
StirileBZI
Ar putea crește prețul călătoriei cu mijloacele de transport în comun! Când ar putea intra în vigoare noile prețuri
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
substantial.ro
Scandalul de corupție „Gorila” lovește democrația în Slovacia
MediaFlux
IMPOZIT pe PENSII în 2025. ANUNȚUL Casei de Pensii privind PENSIA MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”