Când se schimbă banii în România. Presa germană anunţă când trec România şi Bulgaria la euro

O analiză a publicației germane Merkur arată când ar putea trece România și Bulgaria la moneda euro. România ar urma să o adopte cu o întârziere de câțiva ani față de Bulgaria.
Filip Stan
04 ian. 2025, 07:11
Când se schimbă banii în România. Presa germană anunţă când trec România şi Bulgaria la euro

Analiza publicată de prestigioasa publicație germană Merkur aduce o perspectivă asupra momentului în care România și Bulgaria ar putea adopta moneda euro. Potrivit acestui material, vecinii de la sud de Dunăre ar putea trece la euro începând cu anul viitor, dacă bulgarii nu se vor răzgândi din nou și condițiile economice vor permite această tranziție.

De la 1 ianuarie 2025, România și Bulgaria au devenit membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, un pas care marchează eliminarea controalelor la frontierele terestre dintre aceste și celelalte state membre. Această integrare nu doar că simplifică fluxurile de persoane și mărfuri, dar și creează premise pentru o creștere economică mai dinamică în ambele țări.

ANAF a pus ochii pe românii care au conturi în bănci. Indiferent dacă ești client BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania, poți să ai probleme când vrei să retragi banii din bancomate

România și Bulgaria rămân în continuare printre destinațiile de călătorie mai puțin aglomerate din Uniunea Europeană. Totuși, acest lucru ar putea suferi schimbări semnificative în urma apartenenței la Schengen. Eliminarea birocrației suplimentare la frontiere facilitează accesul turiștilor și ar putea transforma destinații precum Nisipurile de Aur de la Marea Neagră sau peisajele pitorești ale Transilvaniei în opțiuni mult mai atractive pentru vizitatori, potrivit stiridiaspora.ro.

Adoptarea monedei euro în România și Bulgaria: un drum anevoios

Deși integrarea în spațiul Schengen reprezintă o etapă importantă, adoptarea monedei euro rămâne un obiectiv în curs de realizare pentru ambele țări. Bulgaria pare să fie mai aproape de acest deziderat, cu o dată preconizată pentru trecerea la euro pe 1 ianuarie 2026. Dimitar Radev, președintele Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), a declarat că infrastructura tehnică necesară pentru această tranziție este deja pregătită, dar succesul depinde de reducerea inflației la un nivel considerat acceptabil.

România, pe de altă parte, întâmpină mai multe provocări în acest sens. Conform datelor publicate de Euractiv, adoptarea euro ar putea fi luată serios în discuție abia în jurul anului 2029. Această diferență reflectă complexitatea reformelor economice și instituționale necesare pentru alinierea economiei românești la criteriile zonei euro.

Intrarea în Schengen aduce beneficii economice majore, mai ales dacă ne uităm la pierderile suferite de Bulgaria și România în trecut din cauza excluderii lor din acest spațiu. Potrivit unei analize realizate de Comitetul Economic și Social European (CESE) și raportate de agenția de presă dpa, Bulgaria a înregistrat pierderi de peste 834 de milioane de euro anual. Pentru România, costurile au fost chiar mai mari și au ajuns la 2,32 miliarde de euro pe an. La acestea se adaugă pierderile anuale de aproximativ 90 de milioane de euro pentru industria de transport, cauzate de întârzierile la granițe.
Aderarea la Schengen și adoptarea ulterioară a euro sunt pași esențiali pentru consolidarea statutului celor două țări în cadrul Uniunii Europene. Reducerea barierelor administrative și adoptarea unei monede comune vor stimula comerțul, turismul și investițiile. Cu toate acestea, succesul acestor demersuri depinde de capacitatea guvernelor de a implementa reformele necesare, de a controla inflația și de a promova stabilitatea economică.

Se schimbă banii. Românii vor putea plăti vacanţe „all inclusive” la Nisipurile de aur în euro

Se schimbă banii. Bulgarii ar putea adera la Zona Euro, din 2025. Jean-Francois Dauphin, şeful misiunii FMI în Bulgaria, şi-a exprimat încrederea că aderarea ţării la zona euro până în 2025 este un obiectiv realist, transmite Novinite.

Declaraţia vine după evaluarea performanţei economiei bulgare de către FMI, care se aşteaptă în acest an la un avans al PIB-ului de 2,7% şi o rată a inflaţiei de 3,5%.

Se schimbă banii pe ascuns. Cum să nu fii luat prin surprindere şi să rămâi cu conturile goale

De asemenea, Dauphin a declarat că adoptarea euro de către Bulgaria va atenua anumite riscuri cu care se confruntă economia ţării, oferind un cadru monetar stabil, care poate îmbunătăţi stabilitatea economică şi facilita comerţul cu zona euro.

Una din recomandările cheie ale FMI pentru strategia economică a Bulgariei pe termen lung include eliminarea pragului maxim de asigurare şi implementarea impozitării progresive. Aceste măsuri sunt menite să promoveze sustenabilitatea fiscală şi distribuţia echitabilă a resurselor în ţară, potrivit FMI.

Totuşi, Dauphin a atras atenţia asupra creşterii rapide a creditelor ipotecare, scoţând în evidenţă potenţialele riscuri asociate cu supraîncălzirea pieţei imobiliare.

Se schimbă banii! Avem noile monede care se vor afla şi în portofelele românilor, deja au fost aprobate de UE

Se schimbă banii la sud de Dunăre, Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgăreşti. Design-ul reproduce simbolurile care apar pe actualele monede bulgăreşti: Călăreţul de la Madara – pe monedele de 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; Sfântul Ivan Rilski – pe moneda de 1 euro; Sfântul Paisie de la Hilandar – pe moneda de 2 euro, transmite BTA.

Viceguvernatorul BNB, Andrey Gyurov, a subliniat că acesta este un alt pas în procesul de aderare a Bulgariei la zona euro. Odată cu obţinerea aprobării Consiliului UE, BNB va putea produce o cantitate de până la un milion de piese pentru fiecare denominare (1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de eurocenţi; 1 euro şi 2 euro). BNB a demarat deja un program test de producţie, care include mai multe etape. Etapa obţinerii de rondele pentru baterea de monede euro a fost depăşită şi aceste rondele au fost comandate. Acum că rondelele au ajuns la Monetăria BNB, poate demara producţia de monede, a explica Gyurov.

Se schimbă banii. Veste bună pentru sute de mii de români, plătesc direct cu euro la all inclusive

„După ce vor fi produse versiunile test, monedele euro trebuie să fie certificate de Banca Centrală Europeană. Obţinerea unui astfel de certificat va însemna că BNB poate demara producţia pentru restul monedelor euro”, a spus Gyurov.

După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.

Bulgaria este pe cale să adopte euro până în 2025, urmărind să devină a 21-a țară din zona euro. Cu toate acestea, potrivit ministrului de Finanțe Assen Vasiliev, mass-media falsă și partidele politice pro-ruse încearcă să prevină acest lucru, scrie Bloomberg.

„Siturile de știri false, atacurile coordonate și partidele politice cu legături foarte strânse cu Rusia încearcă să submineze încrederea în euro într-o campanie care a atins apogeul în timpul verii. Am văzut știri false, am văzut propagandă rusă. Rusia va să încerce să oprească în continuare integrarea europeană în ansamblu și să încerce să destabilizeze orice eforturi în această direcție din partea oricărei țări”, spune Vasylev.

După ce Bulgaria va primi aprobarea oficială de a se alătura zonei euro, aproximativ 800 de milioane de monede euro vor fi produse.

Bulgaria ar urma să treacă la moneda euro începând cu 1 ianuarie 2025, după ce a ratat termenul inițial de 1 ianuarie 2024.

La rândul ei, România a renunțat până să și mai avanseze un termen, după ce ratat țintele programate în 2014, 2015, 2019 și 2024.

Acum, oficialii spun pur și simplu că România va adopta moneda UE când ”e pregătită”, după cum a afirmat în mai multe rânduri Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR. Se schimbă banii. După integrarea în UE în anul 2007, prima bornă fixată pentru trecerea la euro era anul 2014. Odată cu apropierea lui, era tot mai clar că nu putem respecta acest termen și l-am decalat cu un an. După ce prima amânare a fost făcută, mai departe încălcarea termenelor a devenit parte a programelor de guvernare. Termenul 2015 a fost împins de Guvernul Ponta în 2019, iar în 2018 Guvernul Dăncilă l-a amânat pentru 2024. De subliniat că în 2018 Comisia Europeană publica un raport în care sublinia că România era țara cel mai puțin pregătită să adopte moneda unică dintre țările care încă nu făcuseră acest pas.

Euro este în prezent moneda a 20 de state membre ale UE, fiind utilizată zilnic de aproximativ 350 de milioane de oameni. Țara care a aderat cel mai recent la zona euro este Croația, care a introdus moneda comună la 1 ianuarie 2023. Statele membre din zona euro sunt Austria, Belgia, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.

Avantajele monedei euro

Potrivit Comisiei Europene, printre avantajele adoptării monedei euro se numără:

  • ușurința cu care prețurile pot fi comparate între țări, ceea ce stimulează concurența între întreprinderi, aducând astfel beneficii consumatorilor;

  • stabilitatea prețurilor;

  • întreprinderile pot să vândă și să cumpere în zona euro și să facă un comerț cu restul lumii mai ușor, mai ieftin și mai sigur;

  • o mai bună stabilitate economică și condiții propice pentru creștere economică;
  • piețe financiare mai bine integrate și, prin urmare, mai eficiente;

  • o mai mare influență în economia mondială.

Dezavantajele monedei unice

Printre dezavantajele introducerii monedei unice amintite de Comisia Europeană se numără:

  • Costuri de tranziție. Implică în primul rând cheltuielile pentru modificarea formularelor, listelor de prețuri, etichetelor, documentelor tipizate de birou, actelor bancare, bazelor de date, programelor software, caselor de marcat, automatelor bancare și contoarelor computerizate bancare etc.;

  • Piața de muncă din domeniul bancar. Adoptarea monedei euro va duce dispariția unor locuri de muncă, în special în domeniul bancar și al caselor de schimb valutar, motivată de pierderea de către bănci a veniturilor provenite din convertirea devizelor;

  • Șocurile economice, greu de contracarat. Cursul euro nu va mai putea fi reglat de Banca Națională a României. Astfel, șocuri economice nu mai pot fi contracarate prin ajustarea ratei dobânzilor, intervenția asupra ratei de schimb şi ajustarea fiscală.

  • Creșteri de prețuri. Experiența altor state arată că există riscul real să apară creșteri de prețuri prin efectul de rotunjire prin adaos la prețuri mai atractive sau de exploatare a confuziei consumatorilor. Creșterile de prețuri după adoptarea monedei euro au afectat, în principal, mărfurile și serviciile cel mai frecvent achiziționate.

Se schimbă banii. Ţara care trece la moneda euro înaintea României

DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
Au divorțat oficial! Despărțirea momentului în lumea vedetelor
Capital.ro
Se prăbușește planul lui Călin Georgescu. Mitică Dragomir l-a dat în sfârșit de gol
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Case de 1 Euro în Italia. Cum să-ți cumperi o vilă de vis în Toscana sau pe Coasta Amalfi cu un preț surprinzător
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Vești proaste pentru acești șoferi. Vor plăti foarte scump
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Elena Lasconi afirmă că nu are o întâlnire stabilită cu Nicușor Dan, dar este deschisă dialogului
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican