Cod rutier 2025. Amendă de 2.500 de lei pentru cei care merg pe trotineta electrică fără cască

În prezent, se estimează că trotinetele electrice reprezintă mijlocul cu care se fac circa 44.000 de deplasări pe zi, o creştere uriaşă în comparaţie cu aproape zero în urmă cu cinci ani.
Filip Stan
04 ian. 2025, 09:28
Cod rutier 2025. Amendă de 2.500 de lei pentru cei care merg pe trotineta electrică fără cască
Circulaţia cu trotineta electrică, interzisă pe trotuar. Noi reguli pentru trotinetişti

Cod rutier 2025. Orice persoană care conduce o trotinetă electrică pe trotuar sau fără cască în Barcelona riscă o amendă de până la 500 de euro începând cu 1 februarie, relatează The Guardian.

Amenzile fac parte din măsurile municipale de combatere a comportamentului antisocial legat de creşterea rapidă a utilizării acestui tip de vehicul.

Într-un peisaj urban majoritar plat, cu peste 250 km de piste pentru biciclete, 2.500 de ore de soare şi doar 55 de zile ploioase pe an, trotinetele electrice se potrivesc perfect. Conform cifrelor Consiliului municipal, numărul persoanelor care utilizează acest tip de vehicule a crecut de la pandemie de patru ori mai rapid decât al celor care aleg să meargă cu bicicleta.

Taxe locale 2025. La cât a ajuns impozitul pentru un apartament cu 2 camere lângă Bucureşti

Cod rutier 2025. În prezent, se estimează că trotinetele electrice reprezintă mijlocul cu care se fac circa 44.000 de deplasări pe zi, o creştere uriaşă în comparaţie cu aproape zero în urmă cu cinci ani. Femeile reprezintă 31% dintre utilizatorii de trotinete, comparativ cu 19% în cazul bicicliştilor.

Cu toate acestea, trotinetele electrice au adus atât beneficii, cât şi probleme. Cu o viteză maximă de 40 de km/h, trotinetele electrice sunt mult mai rapide dar, în caz de accident, mai periculoase decât bicicletele. De asemenea, ele au devenit vehiculul preferat al numeroşilor hoţi de genţi şi de telefoane mobile din Barcelona.

Conform noului regulament, viteza trotinetelor este limitată la 25 km/h. Adrià Gomila, responsabil cu mobilitatea în Barcelona, afirmă că, în cazul în care viteza lor depăşeşte 25 km/h, acestea ar trebui să fie clasificate drept motorete şi vor necesita permis.

În timp ce sistemul de închiriere de biciclete din Barcelona a avut un succes enorm, oraşul a interzis închirierea trotinetelor în 2023, în acelaşi an în care Parisul a luat o măsură similară. La apogeu, în capitala Franţei, existau 15.000 de trotinete de închiriat.

Trotinetele electrice sunt interzise în transportul public de când una a luat foc într-un tren în 2023.

AMENZI 2025. Capcanele majorării salariului minim. Şoferii scot din portofel 700 de lei pentru banala centură de siguranţă

Cele mai recente restricţii urmează încercărilor anterioare de limitare a vehiculelor de tip Segway şi a ricşelor în urma plângerilor locuitorilor. Ricşele au dispărut acum complet.

Cod rutier 2025. Barcelona are, de asemenea, mai multe motociclete pe cap de locuitor – 270.000 – decât orice alt oraş european şi timp de decenii nu a reuşit să rezolve problema parcării motocicletelor pe trotuare. Noul regulament evită problema, afirmând că parcarea pe trotuare este preferabilă parcării pe stradă.

Legislație în România: de la ce vârstă pot fi folosite trotinetele electrice, cât costă asigurarea și care sunt regulile de circulație

Noile reglementări vizează acoperirea despăgubirilor pentru victimele accidentelor de circulație și introducerea obligativității de a încheia polițe de asigurare RCA pentru trotinetele electrice.

Citește și: Iohannis muşcă mâna care l-a hrănit cu voturi. Preşedintele a promulgat legea care face ca poliţia locală să poată amenda conducătorii de trotinete electrice

Cod rutier 2025: De la ce vârstă pot fi folosite trotinetele electrice, cât costă asigurarea și care sunt regulile de circulație

Potrivit noilor reglementări intrate în vigoare în 2024, pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani. În plus, trotinetele electrice folosite în regim de self-service vor fi supuse unui chestionar obligatoriu referitor la legislația rutieră în momentul efectuării plății în aplicație.

În plus, bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. De asemenea, este obligatorie purtarea căștii de protecție pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, cu excepția trotinetelor închiriate.

Una dintre cele mai importante schimbări aduse de noua legislație este introducerea obligativității de a avea asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților pentru trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice. Această măsură vine în urma constatării că un număr tot mai mare de vehicule noi, precum trotinetele și bicicletele electrice, nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării, dar sunt implicate în accidente de circulație, producând daune materiale și vătămări corporale.

Proiectul de lege adoptat de Guvern are la bază necesitatea de a acoperi despăgubirile victimelor accidentelor de circulație produse de vehicule care, deși nu sunt înmatriculate sau înregistrate, sunt utilizate în trafic sau în zone private deschise circulației publicului. Aceste vehicule, care acționează fie cu motoare pur electrice, fie cu echipamente auxiliare, trebuie să fie luate în considerare la definirea noțiunii de „vehicul” pentru care este impusă obligația de asigurare RCA în Uniunea Europeană și în România.

Noile reglementări privind utilizarea trotinetelor și bicicletelor electrice pe drumurile publice aduc o serie de schimbări importante în ceea ce privește regulile de circulație și necesitatea de a avea asigurare de răspundere civilă. Aceste măsuri au ca scop protejarea victimelor accidentelor de circulație și asigurarea unui mediu mai sigur pentru toți participanții la trafic.

Citește și: Ce amenzi riscă trotinetiștii care încalcă regulile de circulație / Restricțiile conducătorilor de trotinete electrice pe care mai nimeni nu le respectă

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
De ce au, de fapt, prosoapele o linie ciudată pe ele. Așa sunt și la hotel, dar și cele pe care le cumperi pentru casă
Capital.ro
Elena Udrea, grațiată?! Anunțul cel mare despre ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Vremea se schimbă radical în prima zi de Paște. Vin temperaturi de vară
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Preparatul cu care dai lovitura de Paște. Face senzație pe orice masă
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul