Ajutor de deces 2025. Statul dă bani de colivă, coroane şi sicriu modern. Suma importantă primită de familie în cazul în care ruda moartă avea asigurare

În timp ce ordonanţa-trenuleţ impune măsuri de austeritate, există şi câteva situaţii, derivate din majorarea salariului minim, unde se impun indexări.
Filip Stan
04 ian. 2025, 12:46
Ajutor de deces 2025. Statul dă bani de colivă, coroane şi sicriu modern. Suma importantă primită de familie în cazul în care ruda moartă avea asigurare

Începând cu 1 ianuarie 2025, se majorează saalriul minim, ajutorul de deces, iar pensiile, alte salariil, dar și indemnizațiile mai aşteaptă eventuale rectificări bugetare. Dacă ar fi să vorbim despre ajutorul de deces în 2025, suma crește semnificativ. Un factor important îl reprezintă însă dacă persoana este sau nu asigurată. Astfel, suma încasată poate fi una mai mică, sau mai mare.

Astfel, ajutorul de deces pentru persoanele asigurate va fi de anul viitor de 8.354 de lei, iar persoanele neasigurate urmează să primească suma de 4.177 lei.

O firma de pompe funebre din Bucuresti a transmis recent un mesaj de interes major pentru familiile care, din pacate, se asteapta la un deces in 2025. Acest anunt vizeaza in special familiile care au membri in varsta sau cu probleme grave de sanatate. Intr-o astfel de situatie delicata, este esential sa fiti informati despre ajutorul de deces, o suma care ar urma sa creasca substantial anul viitor.

Cresterea punctului de referinta: impact asupra ajutorului de deces si altor beneficii

Incepand cu 2025, valoarea punctului de referinta va creste de la 81 de lei la 91 de lei, conform calculelor. Aceasta schimbare va influenta pozitiv mai multe categorii de venituri si indemnizatii, inclusiv salariile, pensiile, alocatiile si, desigur, ajutorul de inmormantare. Aceasta majorare reflecta un efort constant de a sustine familiile in momentele dificile.

Valoarea ajutorului de deces: o crestere substantiala pentru 2025

Daca in 2024 ajutorul de deces pentru persoanele asigurate este de 7.567 de lei, iar pentru cele neasigurate de 3.784 de lei, din 2025 aceste valori vor creste semnificativ. Astfel, pentru persoanele asigurate, ajutorul de inmormantare este prognozat la 8.354 de lei, iar pentru cele neasigurate la 4.177 de lei. Cresterea de cateva sute de lei va aduce un sprijin suplimentar in gestionarea cheltuielilor necesare in astfel de situatii.

Noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), care se aplică de la 1 septembrie 2024, stabilește, în primă fază, că, în cazul decesului unui asigurat sau pensionar, se acordă ajutor de deces unei singure persoane, care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau oricare persoană care face această dovadă. De altfel, astea sunt și regulile momentului, și anume cele stabilite de actuala lege a pensiilor (Legea 263/2010).

Dovada suportării cheltuielilor se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege (de pildă, chitanțe sau bonuri fiscale).

Suplimentar, din septembrie, ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului persoanei care, în ultimele șase luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în respectiva perioadă.

Pentru 2024, valoarea ajutorului de deces s-a majorat cu 778 de lei, potrivit Legii 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, și a ajuns la 7.567 de lei.

Totodată, ajutorul se poate cere și dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care, la data decesului, nu era asigurat sau pensionar al sistemului public de pensii. În aceste cazuri, ajutorul de deces reprezintă jumătate din cuantumul acordat pentru decesul unui asigurat sau pensionar, adică, în 2024, este de 3.784 de lei.Potrivit noii legi a pensiilor, dar, în același timp, și vechii legi, membri de familie sunt considerați:
  • soțul;
  • copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani ori, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, sau indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;
  • părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

O noutate adusă de Legea 360/2023 este posibilitatea ca ajutorul de deces să se acorde, din septembrie 2024, și în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu (…)”.

Tot de luna viitoare, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie al acestora, ajutorul de deces va putea fi achitat și către o persoană juridică, dacă aceasta face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Ca și-n prezent, din septembrie, acordarea ajutorului de deces se face la cerere, pe baza certificatului de deces și a documentelor justificative, și nu este condiționată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

De asemenea, ajutorul de deces se achită în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare, de către casa teritorială de pensii competentă.

De la 1 septembrie 2024, în situația persoanelor fizice care solicită ajutor de deces, plata acestuia se va putea face și prin virament bancar.

Potrivit actualei liste a actelor necesare acordării ajutorului de deces, stabilită de Casa Națională de Pensii Publice și valabilă, cel puțin, până în septembrie 2024, solicitarea ajutorului se face în baza:

  • cererii pentru acordarea ajutorului de deces;
  • certificatului de deces;
  • actului de identitate al solicitantului;
  • actelor de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actului care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar;
  • dovezii că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces;
  • actului medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani;
  • adeverinţei care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii;
  • adeverinței eliberate de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extrasului din REVISAL, după caz.

Dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces.

DailyBusiness
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
”Îngerul” lui Călin Georgescu, prieten la cataramă cu Jean-Claude Van Damme. Dezvăluiri uluitoare despre bodyguardul fostului candidat la Cotroceni
Capital.ro
Călin Georgescu, demascat. Adevărul îi va deranja pe mulți români: Legături cu Securitatea
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Plan pentru instrucția tinerilor
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se prăbușește planul lui Călin Georgescu. Mitică Dragomir l-a dat în sfârșit de gol
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Daniel Funeriu promite 3,5% din PIB pentru apărare dacă devine președinte
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican