Motivele din spatele autosuspendării lui Crin Antonescu din cursa prezidențială: ”Sunt două chestiuni minimale, absolut necesare”

Crin Antonescu a subliniat, într-un interviu recent, importanța stabilirii unei date clare pentru alegerile prezidențiale, argumentând că întârzierea acestui proces este o „tergiversare nejustificată”.
Mircea Filipescu
06 ian. 2025, 12:07
Motivele din spatele autosuspendării lui Crin Antonescu din cursa prezidențială: ”Sunt două chestiuni minimale, absolut necesare”

Fostul lider al PNL a declarat că, începând cu 7 decembrie 2024, guvernul trebuia să își asume stabilirea datei pentru alegeri, subliniind că întârzierea de aproape o lună este o perioadă prea lungă pentru o decizie atât de simplă. Potrivit lui Antonescu, acest subiect este de interes public și ar trebui clarificat urgent pentru a nu contribui la o atmosferă de incertitudine.

Referitor la candidatura sa, Crin Antonescu a precizat, în interviul de la Europa FM, că nu s-a retras și că nu intenționează să renunțe la această posibilitate, deși a solicitat clarificări privind statutul său în cadrul coaliției de guvernare. Antonescu a afirmat că, deși nu a abandonat ideea candidaturii, consideră că este esențial ca partidele care susțin această candidatură să ia deciziile necesare pentru a clarifica situația. De asemenea, el a subliniat că toate aceste cerințe au fost exprimate public, într-o încercare de a menține transparența procesului politic.

În ceea ce privește reacțiile la solicitările sale, Crin Antonescu a menționat că nu a fost contactat de Marcel Ciolacu și a insistat asupra faptului că acest subiect face parte dintr-o discuție publică, nu privată. Antonescu a adăugat că nu crede că acțiunile sale ar fi de natură să arunce o „notă de neseriozitate” asupra coaliției, subliniind că solicitările sale sunt motivate de dorința de a asigura un proces electoral clar și corect.

Citește și: SURSE: Alegerile prezidențiale ar putea fi amânate până în luna Mai. Crin Antonescu nu a fost chemat la ședința coaliției

Crin Antonescu: Doresc să se stabilească – guvernul să stabilească, în conformitate cu legea – data alegerilor prezidențiale. Pare o amânare, o tergiversare nejustificată. Și doi: partidele care compun coaliția de guvernare și care au susținut, prin acordul lor, candidatura mea să-și ia în forurile statutare deciziile în legătură cu această candidatură, sau eventual o alta. Dar să se clarifice acest lucru. Sunt două chestiuni minimale, absolut necesare, pentru a definitiva sau a anula, a abandona această candidatură. Și în ce privește prima – stabilirea cât mai rapidă a datei alegerilor – cred că este o urgență a întregii societăți, nu a unui candidat sau altul, sau a unui partid sau altul.

Reporter: Nu credeți că timpul a fost, totuși, foarte scurt? Adică între Crăciun și Revelion, practic.

Crin Antonescu: Nu, nu cred. Eu cred că dacă, în 6 decembrie anul trecut, Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, începând din 7 decembrie, chiar vechiul guvern ar fi trebuit să aibă ca prioritate stabilirea unei noi date pentru refacerea alegerilor. Suntem, totuși, o țară care nu și-a încheiat ciclul electoral, suntem într-o atmosferă destul de tensionată legată de anularea primului tur, și, în orice caz, suntem o țară care trebuie să-și aleagă cât mai repede președintele. Așa că nu e vorba de perioada dintre Crăciun și Anul Nou, e vorba de perioada dintre 7 decembrie și, iată, aproape o lună de zile – 4-5 ianuarie, cât suntem astăzi – ceea ce mi se pare mult pentru a stabili, pur și simplu, data alegerilor, care e simplu de stabilit.

Reporter: Aveți motive să credeți că e vorba de o tergiversare?

Crin Antonescu: Aici nu e de crezut. Aici e vorba de o constatare. Nu știu dacă tergiversare e termenul, nu știu cum s-o calific, doar o constat. Văd, însă, cum e normal, o așteptare publică în legătură cu acest lucru simplu, elementar. Și -ce e mai important- este ca, totuși, indiferent de motivele pentru care s-a întârziat până acum, totuși, să avem o decizie -sper eu- mâine-poimâine, la începutul săptămânii viitoare.

Reporter: Totuși, după alegerile parlamentare, guvernul care a fost atunci în funcțiune a fost unul interimar. Potrivit Constituției, după ce alegerile parlamentare sunt validate, guvernul devine, așadar, interimar, se ocupă numai de treburi curente și nu ar fi putut să stabilească data alegerilor.

Crin Antonescu: Nu mi-e clar acum dacă putea sau nu s-o facă. În orice caz, putea să anunțe foarte clar când e data acestor alegeri. Sau, dacă aveți dreptate, nu știu exact acum dacă putea sau nu – nu sunt convins că nu putea – dar dacă e așa, atunci, în 23 decembrie, pentru că a fost învestit guvernul pe 22 decembrie, cred că în prima ședință de guvern putea să facă asta. Dar, repet, nu e neapărat un subiect de gâlceavă. Este pur și simplu un lucru pe care l-am cerut – și cred că nu numai eu.

Reporter: Dar dumneavoastră mai vreți să fiți candidatul acestei coaliții ?

Crin Antonescu: Eu am spus foarte clar – deși știam că se va răstălmăci, pentru că sunt răstălmăcitori de profesie – nu am abandonat, nu m-am retras, nu dau înapoi. Am spus doar – și am folosit acest termen de suspendare – că lucrurile trebuie clarificate. Nu în ce mă privește a existat vreo ezitare. De a doua zi după ce acest anunț a fost făcut public sub semnătura celor patru lideri de partide și formațiuni politice am intrat, practic, într-o precampanie și nu am niciun motiv să dau înapoi sau să renunț. Dar am toate motivele să solicit niște clarificări absolut necesare tuturor.

Citește și: Ilie Bolojan o pune la punct pe Elena Lasconi: ”Eu am încercat să nu înjur gratuit pe cineva și a doua zi să-i cer să mă susțină sau să mă respecte”

Reporter: Înțeleg că ați anunțat câțiva dintre membrii coaliției de această intenție a dumneavoastră, mai puțin pe Marcel Ciolacu – nu v-a fost la îndemână, probabil, să comunicați cu dumnealui. Care au fost reacțiile din partea PNL-ului, de exemplu ?

Crin Antonescu: Eu nu povestesc reacțiile altora. Pot să le calific absolut normale. I-am anunțat pe toți public, oricum.

Reporter: Au încercat să vă convingă să mai așteptați, să nu anunțați această suspendare?

Crin Antonescu: Nu, nu! și apoi sunt, până la urmă, niște discuții private. Nu, n-a încercat nimeni. E decizia mea. Pur și simplu, este o solicitare transparentă de clarificări.

Reporter: Dar de ce le-ați cerut public?

Crin Antonescu: Pentru că, în general, eu consider că în activitățile politice – cât se poate de mult, că nu se poate totul, întotdeauna – cât se poate de mult trebuie să fie public. Nu este o afacere privată între două, trei, cinci persoane. Sunt chestiuni de interes public, trebuie să fie făcute public.

Reporter: Nu credeți că aruncă așa… o notă de neseriozitate asupra a ceea ce se întâmplă în coaliție?

Crin Antonescu: Eu nu găsesc absolut nimic neserios în ceea ce am făcut sau în ceea ce am cerut. Și tocmai am spus că e nevoie de multă seriozitate în aceste chestiuni.

Reporter: V-a contactat domnul Ciolacu, de exemplu, după anunțul de aseară?

Crin Antonescu: Astea sunt chestiuni, repet, de natură privată. Dar pot să vă spun că nu. Dar, încă o dată: astea sunt niște chestiuni care țin de sfera privată. Liderii politici – nu Ciolacu, alții … comunică public ceea ce au de comunicat.

Citește și: Sondaj alegeri prezidenţiale 2025, comandat de Nicuşor Dan. Finală între Călin Georgescu şi Crin Antonescu

 

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Șocant! Aaron Boupendza a murit! Fostul atacant al Rapidului a căzut de la etajul 11 al unui bloc din China
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Paște sau Paști, care e forma corectă, de fapt? Varianta acceptată de Academia Română
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
wowbiz.ro
Vlad Pascu, în doliu! Vestea fulgerătoare a dimineții. A fost găsit mort în casă
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Construcția-minune din România. Un triumf al ingineriei, cu tragedii și povești bizare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul celor doi medici rezidenți din Iași care au murit la câteva zile distanță. Rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluire șoc despre Băsescu. Cine l-a pus, de fapt, președinte: Mi-a spus el cu o noapte înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Friptura de miel la cuptor cu vin si usturoi verde. Reteta traditionala pentru masa de Paste
MediaFlux
Curtea de Apel, decizie în scandalul dintre Elena Lasconi și USR! Instanța anunță dacă partidul îl poate susține pe Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți