PENSII 2025. Ce impozit pe pensie plătesc seniorii după anularea indexării TABEL

Potrivit Ordonanţei-trenuleţ. „valoarea punctului de referinţă, element esenţial în calculul pensiilor, se va menţine la nivelul de 81 lei, iar valoarea indicatorului social de referinţă se menţine la nivelul în plată în luna noiembrie 2024”. Pensiile militare și cele speciale vor fi, de asemenea, blocate. Cum vor fi impozitate pensiile aflate în plată.
Filip Stan
07 ian. 2025, 10:14
PENSII 2025. Ce impozit pe pensie plătesc seniorii după anularea indexării TABEL
Sorina Bucura Oprescu, veste proastă pentru bătrânii României. Pensiile de peste 2.000 de lei vor fi impozitate din 2024

PENSII 2025. Care sunt impozitele pe care le vor plăti pensionarii începând cu 1 ianuarie? Eliminarea indexării pensiilor generează schimbări în legislație.

Pensiile au suferit schimbări majore în 2024. În luna ianuarie 2024, pensionarilor le-a fost indexată pensia cu 13,8%, iar pensia medie li s-a majorat cu aproape 200 de lei. În luna septembrie a fost Marea Recalculare, realizată pe baza unei noi legi a pensiilor și a unei noi formule. Pensia medie a fost majorată cu 520 de lei. 4.000.000 de pensionari au beneficiat de creșteri cuprinse între 1 leu și 12.000 de lei. Astfel, cea mai mare pensie contributivă a atins 100.000 de lei pe lună, în timp ce cea mai mică 1.281 de lei.

PENSII 2025. Aproape UN MILION de seniori nu iau un leu în plus la indexare. Veste proastă şi pentru ceilalţi 4 milioane

Această măsură permite pensionarilor cu venituri mici să fie scutiți de impozit, iar celor cu pensii mai mari să plătească doar sumele corespunzătoare depășirii pragului

1.000.000 de pensionari încasează pensia minimă sau indemnizație socială.

Pensii 2025. Pragul de impozitare a pensiilor a fost majorat în octombrie. Acesta a crescut de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

De la 1 ianuarie 2025, toți pensionarii ar fi trebuit să primească o creștere de 12,2%. Pensiile s-ar fi indexat cu rata inflației de 10% plus jumătate din procentul de creștere a venitului mediu brut, puțin peste 2%.

PPrin indexarea pensiilor de la 1 ianuarie, pensia medie ar fi crescut cu 330 de lei. Totodată, impozitele plătite de pensionari ar fi urmat să crească cu câteva zeci sau chiar sute de lei pe lună în cazul unor pensii mari.

Pensionarii care au o pensie între 2.700 și 3.000 de lei ar fi trebuit să plătească impozite. Așa cum se știe, guvernul a hotărât să anuleze indexarea pensiilor de la 1 ianuarie. Explicația a fost lipsa banilor la buget și faptul că în România nu există nici măcar un buget pentru anul 2025.

Prin urmare, în aceste condiții, grila de impozitare a pensiilor nu se modifică din ianuarie 2025. Plătesc impozit numai pensionarii care au o pensie mai mare de 3.000 de lei.

Grila de impozitare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025:

  • Dacă ai pensie mai mică de 3.000 de lei nu plătești impozit
  • La 3.500 lei pensie, impozitul este de 50 lei,
  • La 4.000 lei pensie, impozitul este de 100 lei,
  • La 4.500 lei pensie, impozitul este de 150 lei,
  • La 5.000 lei pensie, impozitul este 200 lei.
  • La 5.500 lei pensie, impozitul este 250 de lei
  • La 6.000 lei pensie, impozitul este 300 de lei, scrie sursa.

PENSII 2025. Se impozitează şi pensiile militare

Curtea Constituţională a decis că articolul din Codul Fiscal care prevede impozitarea progresivă a părţii necontributive din pensie, inclusiv a pensiilor militare, este neconstituţională.

Actul normativ „creează premisele pentru ca pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuţie şi să fie supusă unei recalculări anuale”. Se va aplica cota de impozit de 10% fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil.

Barometrul sărăciei. Aproape un milion de seniori încasează indemnizaţia socială de 5-600 de lei. Pensiile mici s-ar putea indexa cu rata inflaţiei în 2025

Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal sunt neconstituţionale.

În esenţă, Curtea a constatat că, în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a impozitului care se bazează pe partea contributivă şi pe partea necontributivă a pensiilor, precum şi pe doi indicatori variabili – câştigul mediu salarial brut şi câştigul mediu salarial net – textul nu precizează care este concret modalitatea de calcul a părţii contributive, respectiv perioada la care se raportează partea contributivă a venitului din pensii, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituţie, transmite CCR.

Curtea a reţinut că „raportarea la aceiaşi indicatori variabili se menţine şi în cazul pensiilor care au doar componentă necontributivă, respectiv pensiile militare”.

„Din moment ce indicatorii folosiţi în formula de calcul nu sunt constanţi, iar valoarea lor se stabileşte anual, o dată cu adoptarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul respectiv, textul de lege criticat creează premisele pentru ca pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuţie şi să fie supusă unei recalculări anuale, prin raportare la fiecare nou nivel al câştigului salarial mediu brut şi al câştigului salarial mediu net, ceea ce încalcă dispoziţiile art.1 alin.(3) şi (5), precum şi ale art.15 alin.(2) din Legea fundamentală”, spune CCR.

Legiuitorul, spune CCR, are dreptul să reglementeze formarea, administrarea, întrebuinţarea şi controlul resurselor financiare ale statului, astfel cum rezultă din prevederile Legii fundamentale, însă acest drept este supus cerinţelor constituţionale referitoare la principiul legalităţii şi securităţii raporturilor juridice fiscale, în componenta privind calitatea normelor.

„Curtea a constatat că, în aceste condiţii, rămân aplicabile dispoziţiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil. Decizia este definitivă şi general obligatorie.”

Art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, suspus dezbaterii, prevede că:

(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligaţia de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plăţii pensiei, de a-l reţine şi de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reţinut este impozit final.

(2) Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii, astfel:

a) pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;

b) pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât şi componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, pentru partea contributivă se aplică dispoziţiile lit. a), respectiv o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

(i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;

(iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

*) Prin derogare de la prevederile art. 101 alin. (2) lit. b) şi c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, acordate în baza Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, plafonul de venit neimpozabil lunar este de 3.000 lei.

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 3 camere la doar 20.000 de euro. E mobilat și complet utilat, iar în apropiere ai magazine, dar și o benzinărie
Capital.ro
Americanii dau alerta în România. Anunț urgent despre Călin Georgescu înainte de noile alegeri
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
Romeo și Julieta din Tulcea, cei doi adolescenți găsiți morți, s-au aruncat de la peste 20 de metri înălțime în Cariera Bididia. Nu au avut nicio șansă
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Schimbări fiscale în 2025. ANAF te pândește cu amenzi. Ce poți să faci
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
BREAKING | Dani Mocanu a fost condamnat la închisoare! Câți ani de pușcărie a primit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Traian Băsescu a uimit toată România. Nimeni nu l-a mai văzut așa pe fostul președinte
StirileBZI
Ce taxe ar mai putea crește Guvernul: Ordinul a venit de la Banca Mondială și Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Distribuirea pensiilor de ianuarie începe joi: Poșta Română mobilizează peste 14.000 de angajați
MediaFlux
PENSIILE din ianuarie ÎNTÂRZIE și MAI MULT! ANUNȚUL Poștei Române
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025