În lume se beau, zilnic, 3,7 miliarde de căni de ceai și două miliarde de cești de cafea, cifre ce arată uriașa popularitate de care se bucură aceste două băuturi, cele mai consumate la nivel mondial, după apă.
Principalul criteriu când alegem dintre ceai și cafea este, evident, gustul. Care gust, se știe, nu se discută, ține de preferințele fiecăruia.
Din perspectiva sănătății însă, alegerea se face în funcție de beneficiile pe care le aduc cele două băuturi.
Experții au comparat avantajele includerii ceaiului și cafelei într-o dietă și ne dezvăluie care sunt acestea.
În primul rând, ceaiul este considerat un calmant clasic, datorită conținutului mai scăzut de cofeină în comparație cu cafeaua.
Ceaiurile pe bază de plante (de pildă, mușețelul sau menta) nu conțin cofeină și sunt considerate excelente pentru relaxare.
Apoi, ceaiul verde este recunoscut, datorită antioxidanților săi, pentru reducerea riscului bolilor de inimă. În plus, tot ceaiul verde poate îmbunătăți funcția creierului și poate sprijini gestionarea greutății. Este considerat, de asemenea, un excelent hidradant, în special pentru cei reticenți în privința consumului de apă.
Includerea cafelei în rutina zilnică este preferată de cei care vor un booster de energie. Datorită conținutului ridicat de cofeină, cafeaua mărește atât vigilența, cât și nivelul de energie al organismului.
Din punct de vedere strict medical, cafeaua este asociată cu reducerea riscurilor de afecțiuni precum boala Parkinson sau diabetul de tip 2.
Prea multă cafea însă poate provoca nervozitate, insomnii sau deranjamente stomacale. Riscul insomniilor este prezent și în cazul consumului de ceai negru.
Potrivit specialiștilor, alegerea dintre ceai și cafea depinde de stilul de viață și de prioritățile legate de sănătate.
Pentru un început de zi relaxant, ceaiul ar putea fi cea mai bună alegere. Dacă în schimb avem nevoie de un impuls de energie rapid sau de o concentrare mai bună, cafeaua poate fi băutura ideală în 2025.
Se recomandă atenție la adaosurile de zahăr și lapte, deoarece acestea pot transforma o băutură sănătoasă într-una plină de calorii.
Indiferent de alegerea făcută, se recomandă și consumul moderat, scrie publicația The Economic Times, citată de jurnalul.ro.