Acest ”paradox” are însă explicații. În primul rând, prețurile asigurărilor pentru case și apartamente au crescut considerabil odată cu dezastrele naturale. Totodată, taxele pe proprietate au crescut și ele, odată cu valoarea locuințelor, potrivit unei analize realizate de Intercontinental Exchange.
În acest context, în luna septembrie a anului trecut, 32 de procente din plata medie a creditului ipotecar pentru o singură familie au fost alocate către impozite pe proprietate și asigurările locuinței, arată studiul, citat de New York Post, potrivit capital.
Conform cercetării citate, un exemplu sugestiv în acest sens vine din statul New York, unde proprietarii de case din orașele Rochester și Syracuse, care și-au cumpărat locuințele prin credit ipotecar, cheltuie mai mult de jumătate din plata lunară pe impozite și asigurări, arată studiul.
Același lucru se întâmpla în alte state, în orașe precum Omaha, New Orleans sau Miami.
În orașul Rochester, 35 la sută dintre proprietarii care au contractat credite ipotecare cheltuiesc mai mult de jumătate din banii lunari pe impozite și asigurări, iar în Syracuse procentul este de 34 la sută.
”Cele cinci orașe menționate sunt cunoscute pentru impozitele mari pe proprietate sau pentru asigurarea scumpă a locuințelor sau pentru ambele”, spun realizatorii studiului.
”Paradoxul” ar fi însă prezent la nivel național în SUA, unde taxele și asigurările reprezintă mai mult de jumătate din plata ipotecii. Potrivit Wall Street Journal, taxele și asigurările reprezintă mai mult de jumătate din plata ipotecii pentru 9 la sută dintre proprietarii caselor unifamiliale. În 2014, procentul era de doar 4 la sută.
Pe de altă parte, aceeași cercetare relevă că asigurătorii privați evită orașele Miami și New Orleans, deoarece pagubele provocate de uragane și furtunile tropicale nu pot fi compensate cu banii de asigurare.
Cât privește nivelul ratelor la creditele ipotecare, acesta continuă să rămână relativ mare, în ciuda faptului că Rezerva Federală a redus rata dobânzii de trei ori în 2024.
Astfel, rata medie pentru un credit ipotecar standard pe 30 de ani a fost de 7 la sută la sfârșitul lunii decembrie 2024, în creștere cu 0,21 la sută față de săptămâna trecută. Totodată, rata medie pentru un credit ipotecar fix pe 15 ani a fost, tot în ultima săptămmână din decembrie, de 6,27 la sută, mai mare cu 0,16 la sută față precedentele șapte zile.
Experții susțin că ratele la creditele ipotecare, deși au scăzut de la maximele din 2023, este puțin probabil să scadă sub 6 la sută.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis că va reduce ratele ipotecare la circa 3 la sută, așa cum erau înaintea pandemiei de Covid.
Cu toate astea, experții rămân rezervați. ”Ratele ipotecare nu vor scădea atât de mult pe cât ne așteptam, iar accesibilitatea va fi în continuare o mare provocare”, consideră Lisa Sturtevant, economist șef la agenția imobiliară Bright MLS.