Românii sunt norocoși în 2025, deoarece vor primi noi subvenții de la stat, iar banii intră direct pe card. Este vorba despre subvențiile pentru fermieri, introduse de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), ce se va acorda anual, atât pentru înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile, cât și pentru menținerea de zone neproductive.
Ajutorul de stat anunțat de APIA face parte din ecoschema PD-28, ce este un program ce urmează să fie aplicat pe toate suprafețele de teren arabil, cu scopul de a promova un management mai sustenabil al terenurilor agricole. Subvenția este de aproximativ 50 de euro pe hectar și urmează să fie acordată pe baza angajamentelor asumate de fermieri în mod voluntar.
Pentru a beneficia de ajutorul de la stat, fermierii trebuie să respecte mai multe criterii de eligibilitate. Aceștia trebuie să fie fermieri activi și beneficiari ai plății BISS, să utilizeze o suprafață agricolă localizată pe teritoriul țării și care să fie identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) din categoria teren arabil.
Exploatația agricolă trebuie să fie de minimum un hectar, iar fiecare parcelă eligibilă trebuie să aibă cel puțin 0,3 hectare. De asemenea, fermierii trebuie să se angajeze la respectarea cerițelor specifice ale ecoschemei și să țină evidența tuturor activităților agricole ce au loc pe terenurile aflate sub angajament.
Citește și : Facturi mai mari la energie! Clienții Hidroelectrica vor plăti mai mulţi bani pentru curent începând cu luna ianuarie
Cel puțin 2% din suprafața arabilă a fermei va trebui alocată pentru menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj. Printre zonele neproductive se pot număra petice, zone tampon pentru parcele, terenuri lăsate pârloagă, zone umede mici sau margini de câmp. Elementele de peisaj ce pot fi implementate pentru obținerea ajutorului de la stat sunt gardurile vii, șiruri de arbori și arbușit, grupuri de arbori, arbori în aliniament, pâlcuri arbustive, arbori solitari și chiar movile.
Citește și : AJUTOARE SOCIALE 2025. Câţi bani vor primi şomerii, mamele cu copii mici şi persoanele care adoptă
Elementele de peisaj trebuie să fie create pe terenuri arabile și să fie supuse unor verificări, conform standardului GAEC 8.1, ce prevede menținerea elementelor de peisaj pe termen lung.
În proiect se mai menționează faptul că fermierii ce optează pentru ecoschemă pot să combine sprijinul financiar cu alte scheme de plată, precum ecoschemele PD-04 și PD-05, ce vizează aplicarea unor practici agricole benefice pentru mediu și pentru fermele mici.