ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025. Miercuri este o şedinţă crucială a Coaliţiei de guvernare, dar se pare că Guvernul nu va da joi HG pentru alegeri. Asta înseamnă că nu mai pot fi organizate alegerile prezidențiale înainte de Paște și că alegerile ar putea fi împinse până la începutul lunii iunie. Potrivit România TV, prezidențialele ar putea fi în mai-iunie.
Unul dintre partidele importante din Coaliţie susține că nu și-a dat acordul pentru cele două date, 23 martie, pentru primul tur, și 6 aprilie, pentru al doilea. Cele două date sunt dorite de PNL și UDMR, dar PSD nu s-a pronuntat pe niciun calendar.
Astfel, alegerile prezidențiale vor fi împinse în luna iunie. Campania electorală ar urma să înceapă după Paște, iar primul tur ar putea avea loc pe 25 mai, iar cel de al doilea, pe 8 iunie.
Potrivit acelorași surse, Crin Antonescu nu va fi invitat la ședința de miercuri a coaliției de guvernare.
Ilie Bolojan a declarat duminică după-amiază că, dacă Coaliția nu decide rapid asupra calendarului alegerilor prezidențiale, nu va mai fi posibilă organizarea scrutinului înainte de Paște. El a spus că problemele legate de funcționarea birourilor secțiilor de votare și termenele legale sunt principalele obstacole. „Dacă nu se va adopta săptămâna viitoare, atunci în mod evident se vor organiza după Paște, adică în luna mai”, a declarat Bolojan.
Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat duminică, la EuropaFM, că Crin Antonescu are dreptate, iar coaliţia ar trebui să stabilească data alegerilor prezidențiale cât mai repede. „Nu putem tergiversa”, a spus el, subliniind că din partea formațiunii sale nu este nicio problemă cu validarea candidaturii lui Antonescu.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent în alegerile prezidenţiale, i-a contrazis duminică pe Crin Antonescu, Ilie Bolojan și Kelemen Hunor, spunând că mai important decât stabilirea unui calendar al alegerilor este să se lămurească toate amănuntele legate de anularea acestora.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, care şi-a anunţat candidatura independentă la alegerile prezidenţiale, a declarat luni, despre data alegerilor, că în momentul în care oamenii se duc la vot, trebuie să avem garanţia că am lămurit ce s-a întâmplat la 24 noiembrie, şi că aici sunt informaţii pe care el nu le are, dar îşi închipuie că oamenii din conducerea coaliţiei trebuie să le aibă. Cât a costat, cine a plătit, care a fost traseul banilor, toate lucrurile astea trebuie lămurite pentru a dovedi, clar, pentru cât mai mulţi oameni, că a fost un dezechilibru în campanie şi un competitor a fost în mod ilegal favorizat, a mai spus Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan a fost întrebat despre noile date privind organiarea alegerilor prezidenţiale, care sunt vehiculate pe surse, şi anume 25 mai primul tur de scrutiny şi 8 iunie turul doi de scrutin.
”Eu am spus că nu comentez asupra datelor, însă în momentul în care oamenii se duc la vot, trebuie să avem garanţia că am lămurit ce s-a întâmplat la 24 noiembrie. Şi aici sunt informaţii pe care eu nu le am, dar îmi închipui că oamenii din conducerea coaliţiei trebuie să le aibă. Adică sunt nişte instituţii, preşedinte, servicii, Parchet, AEP, care sunt în curs de a face nişte investigaţii şi aceste instituţii trebuie să dea o dată estimativă despre când vor finaliza aceste investigaţii şi ne vor da o poză completă ce s-a întâmplat la 24 noiembrie”, a afirmat Nicuşor Dan.
El a menţionat că este foarte important ca românii să fie convinşi că decizia Curţii Constituţionale a fost cea corectă, pentru că altfel, o să fie o uriaşă neîncredere în întregul sistemul administrativ din România şi asta nu face bine.
”Cât a costat, cine a plătit, care a fost traseul banilor, toate lucrurile astea trebuie lămurite pentru a dovedi, clar, pentru cât mai mulţi oameni, că a fost un dezechilibru în campanie şi un competitor a fost în mod ilegal favorizat”, a completat el.