În perioadele delicate, depozitele bancare sunt considerate o soluție sigură de economisire. Chiar dacă băncile plătesc dobânzi care sunt, în general, mai mici decât cele de anul trecut, există și oferte care depășesc rata inflației (5,11 la sută în noiembrie 2024) și, astfel, ajută la ”conservarea” economiilor și chiar la realizarea unui profit.
Cea mai mare dobândă pentru un depozit în lei pe termenul de 12 luni este de 7 la sută. Această dobândă este oferită de TechVentures Bank, pentru depunerile de peste 5.000 de lei făcute online. Concret, pentru un depozit de 10.000 de lei la această bancă, se obține un câștig de 630 de lei după impozitarea de 10 la sută aplicată veniturilor din dobânzi, notează click.
După TechVentures Bank, următoarea dobândă avantajoasă este oferită de TBI Bank – 6,9 la sută pe an, pentru depozite online care pot fi deschise cu o sumă minimă de 100 de lei.
Urmează, în topul celor mai bune dobânzi, ProCredit Bank, care oferă 6 la sută pe an pentru depozitele în lei de minimum 5.000 de lei.
La Credit Europe Bank, pensionarii pot beneficia de o ofertă specială – dobândă de 5,9 la sută pentru depozitele constituite prin Monet, pentru sume de cel puțin 300 de lei.
Citește și Reduceri masive în luna ianuarie. Cât costă produsele de mobilier, telefoanele și televizoarele
Intesa Sanpaolo și Patria Bank oferă o dobândă de 5,75 la sută, condițiile fiind depozitul online la prima dintre aceste bănci, respectiv suma minimă de 100 de lei la cea de-a a doua.
La Vista Bank, constituirea unui depozit online este posibilă fără o sumă minimă, iar dobânda este 5,7 la sută pe an.
Alte bănci, printre care First Bank și Salt Bank, oferă o dobândă de 5,6 la sută pentru depozitele pe 12 luni, în timp ce la Exim Banca Românească și Alpha Bank dobânda oferită este de 5,5 la sută, deschiderea depozitului la aceasta din urmă nefiind condiționată de o sumă minimă.
Ce dobânzi oferă cele mai mari bănci
Tot în ianuarie 2025, la depozitele în lei pe 12 luni, Banca Transilvania oferă o dobândă de 5,2 la sută, CEC Bank – 5,25 la sută, iar BCR – 5 la sută. În ciuda faptului că aceste dobânzi sunt mai mici decât oferta concurenței, mulți clienți preferă băncile mari datorită încrederii în stabilitatea financiară, mai notează sursa citată.
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) garantează un depozit bancar până la suma de 100.000 de euro.