Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a vorbit la finalul anului trecut despre un ajutor financiar acordat pensionarilor cu pensii mici în 2025.
”Vom lucra la aceste calcule în cursul lunii ianuarie. Vom veni cu detalii după data de 20 ianuarie. Impactul trebuie calculat exact. Da, mi-ar fi plăcut ca statul român să-şi asume angajamente care pot fi respectate. Efectul creşterilor de cheltuieli din 2024 se va duce în lanţ, pe foarte mulţi ani înainte. Obligaţia mea ca viceprim-ministru şi ca ministru al Finanţelor este să caut soluţia plăţilor corecte, a tuturor angajamentelor din 2024, la nivelul sfârşitului de an, în 2025. Putem asigura acest lucru, urmând ca în 2026 să revedem care sunt posibilităţile de compensare a acestor amânări, practic, care au avut loc o dată cu aprobarea Ordonanţei de urgenţă”, a explicat Tanczos Barna.
Șeful Casei de Pensii susține că ar putea fi luate în calcule veniturile de până în 3.000 de lei. O decizie finală va fi adoptata cel mai probabil dupa ce va fi adoptat si bugetul pe 2025. Totodată, seful Casei de Pensii a declarat ca va lucra la acest impact imediat dupa ce va fi stabilit plafonul pentru ca vorbim despre ajutoare care se oferă o singura data romanilor cu venituri mici.
Astfel de ajutoare au fost acordate și în anii trecuti. Pensionarii au primit atunci ajutoare cuprinse intre 600 si 1000 de lei. Aceasta masura vine dupa ce statul a decis sa amâne indexarea pensiilor prin ordonanta trenule.
Peste 1,7 milioane de pensionari încasează venituri până în 2.000 de lei lunar. Conform datelor de la Casa de Pensii, pensia minimă în Romnânia este de 1.281 de lei, iar pensia medie în sistem era în decembrie 2024 de 2.803 lei.
Deși au fost recalculate pensiile și multe dintre ele au crescut din septembrie 2024, la început de 2025 puterea de cumpărare a pensionarilor este în continuare scăzută. Pensia medie din sistemul public a înregistrat o creștere de doar 8 lei în decembrie 2028, față de noiembrie, la 2.803 lei de la 2.795 lei. Veniturile pensionarilor rămân sub valoarea coșului de consum, ceea ce indică faptul că majoritatea pensionarilor se confruntă cu dificultăți în a acoperi plata facturilor, dar și în a își asigura un trai decent.
Peste 3,6 milioane de români se află la limita de vârstă, iar pensia medie a acestora a ajuns la 3.141 de lei. Aceste pensii sunt mai mari decât media sistemului public, dar tot nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de trai ale pensionarilor.
În plus, 4.954 de români pensionați anticipat beneficiază de o pensie medie de 3.876 de lei, iar 89.993 de pensionari anticipat parțial încasează o pensie medie de 2.722 de lei.
Pensionarii pe grad de invaliditate constituie o categorie vulnerabilă, având o pensie medie de doar 1.124 de lei, în timp ce 431.493 de beneficiari ai pensiei de urmaș încasează o pensie medie de 1.469 de lei.
Coșul de consum pentru o persoană este calculat la 3.972 de lei/lunar, potrivit Capital.