Amenzile sunt foarte enervante pentru șoferi, care urăsc să fie opriți de Poliție, însă amenzile abuzive sunt cu atât mai deranjante. De aceea, toți trebuie să își știe drepturile și ce să facă dacă au fost sancționați și consideră că nu merită această „pedeapsă”.
Cum poți contesta amenzile abuzive ale poliției
Amenzile pot fi contestate în următoarele cazuri:
- În cazul în care vehiculul implicat nu corespunde cu cel menționat în procesul-verbal sau dacă șoferul nu se afla la volan în momentul faptei.
- În cazul în care amenda are ca bază date obținute prin aparatură de măsurare defectă sau neverificată (spre exemplu, în cazul pistoalelor radar).
Citește și : Statul înapoiază bani românilor în 2025. Decizia a fost deja luată
- În cazul în care agentul constatator nu semnează procesul verbal, nu există dovezi foto-video sau procesul verbal este completat greșit.
- În cazul în care există diferențe între locul faptei, data sau ora sancțiunii
Dacă primiți o amendă pe care o considerați nedreaptă, puteți să faceți următorii pași:
- În primul rând, verificați datele trecute în procesul verbal pentru a vă asigura că datele trecute sunt corecte și complete
- Adunați dovezi suplimentare privind toată situația, precum imagini de la camerele de supraveghere sau martori
Citește și : Angajaţii de la stat care pierd 2.000 de lei la salariu din ianuarie. Detaliul secret din ordonanţa-trenuleţ
- Formulați o contestație către judecătoria de pe raza însemnată în procesul-verbal în termen de 15 zile de la primirea amenzii.
- Depuneți contestația fizic la judecătorie sau prin poștă, cu confirmare de primire.
După depunerea contestației, judecătoria va analiza documentele și va stabili o dată pentru audiere, instanța va decide dacă procesul-verbal rămâne valabil sau amenda este anulată, iar dacă decizia nu este favorabilă, veți primi dreptul de a face recurs în termen de 30 de zile.