Pensii 2025. Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre situația pensionarilor din Armată, în contextul în care tot mai mulți tineri aleg această carieră. El a clarificat faptul că aceștia pot duce o viață liniștită după pensionare și a prezentat media pensiilor din această instituție.
Conform ministrului, pensionarii din Armată se bucură de diferite venituri, în funcție de grad. Media veniturilor soldaților gradați este de 3.258 de lei, iar aceasta urcă la 4.000 de lei pentru subofițeri. Ofițerii se bucură deja de o pensie liniștită, având venituri lunare, în medie de 6.441 de lei.
Cele mai mari pensii din Armată sunt cele ale magistraților militari, care ajung la valori imense, cuprinse între 43.123 și 56.160 de lei, iar în cazul generalilor, această sumă atinge 38.998 de lei.
„La începutul lui 2024 a fost o indexare de 13,8%, ea a fost precedată de o indexare de 5,1%. Media pensiilor de serviciu, pentru soldat gradat – 3.258, subofiţeri – 4.000, ofiţeri – 6.441, general – 12.873. Vreau să demontez un mit, că pensiile în Armată sunt uriaşe. Într-adevăr, avem 10 pensii care sunt între 43.123 şi 56.160 lei. Ele aparţin unor magistraţi militari. Cea mai mare pensie militară este 38.998 lei pentru generali”, a declarat Angel Tîlvar, marţi seară, pentru Digi24.
În același timp, ministrul Apărării a precizat că există mai multe măsuri prin care persoanele din Armată care beneficiază de pensii mici să fie sprijinite. Printre acestea, acoperirea parțială a costurilor pentru tratament și refacere, indemnizații pentru compensarea cheltuielilor la energia electrică, precum și forme de ajutor pentru veterani, orfani, văduve de război și răniți din teatrele de operații.
Citește și : Pensii 2025. Şeful Casei de Pensii dă marea veste, cine primeşte majorări consistente din martie
„În afară de pensii avem indemnizaţii prin care ajutăm pe cei care au pensii mici din punct de vedere al compensărilor la energia electrică, decontăm o parte din cheltuielile pentru tratament şi pentru refacere, de asemenea, pentru că MApN este o Românie în miniatură, întâlnim militari activi, dar întâlnim şi personal civil, sunt ai noştri şi orfanii şi cei răniţi în teatrele de operaţii şi văduvele de război şi veteranii de război, în MApN avem spitale, policlinici, cultul eroilor, ansambluri artistice, sport, instituţii de învăţământ, este o Românie în miniatură”, a mai spus Tîlvar.