Virusul periculos din China a ajuns şi în România. Medicul şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea, a anunţat, miercuri, confirmarea unui caz de metapneumovirus uman (HMPV), virusul respirator care se răspândeşte în nordul Chinei, în special în rândul copiilor sub 14 ani. Pacienta, în vârstă de 67 de ani nu a călătorit în străinătate, este în spital, izolată şi este în stare bună.
”Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat, miercuri, pentru Bihoreanul, medicul şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea.
Potrivit acestuia, pacienta este o femeie de 67 ani din Oradea care nu a călătorit în afara ţării. Ancheta epidemiologică urmează să stabilească modul în care s-a îmbolnăvit.
Primele simptome au apărut în 26 decembrie, femeia este în spital, izolată şi se simte bine.
Virusul, care a fost identificat pentru prima dată în 2001, ridică îngrijorări în rândul experţilor pe fondul unei creşteri globale a infecţiilor respiratorii în această iarnă. În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva acestuia, cât şi a virusului respirator sinciţial (VRS). Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut, care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sinciţial.
Cu toate acestea, el prezintă un risc pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bebeluşii, persoanele în vârstă şi cele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, are unele caracteristici care îl pot face mai dificil de depistat decât alte virusuri.
Virusul provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, congestie şi dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot fi grave, necesitând spitalizare.
Copiii şi adulţii în vârstă sunt mai susceptibili de a fi spitalizaţi cu HMPV, care poate provoca, de asemenea, boli mai grave la persoanele cu deficienţe ale sistemului imunitar sau afecţiuni pulmonare cronice.
Citește și: Gripa face ravagii în România. Numărul cazurilor a explodat, trei oameni au murit într-o săptămână
Ce este HMPV, virusul care se răspândeşte rapid în nordul Chinei? Cum se manifestă şi cum poate fi prevenit
HMPV face parte din aceeaşi familie cu virusul sinciţial respirator (RSV) şi a apărut cel puţin din 2001, când a fost identificată pentru prima dată în Ţările de Jos. Virusul provoacă simptome asemănătoare gripei sau răcelii, dar care poate creşte riscurile sau duce la complicaţii mai grave precum bronşita sau pneumonia, scrie The Guardian.
În prezent, numărul cazurilor persoanelor cu HMPV este în creştere în nordul Chinei, în special în rândul copiilor.
Simptomele HMPV sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli sau gripe şi este unul dintre mai mulţi viruşi adunaţi adesea sub o definiţie largă a „răcelii comune”, a declarat Dr. Jacqueline Stephens, lector superior în domeniul sănătăţii publice la Universitatea Flinders din Australia.
HMPV se poate răspândi de la o persoană infectată la alte persoane prin tuse, strănut sau contact personal. Unele simptome comune includ:
-Tuse;
-Febră;
-Congestie nazală;
-Durere în gât;
-Dificultăţi de respiraţie.
HMPV poate duce la boli mai grave precum bronşita şi pneumonia în rândul persoanelor în vârstă, al copiilor foarte mici şi al persoanelor imunocompromise.
În prezent, HMPV nu are un vaccin, însă „există unele vaccinuri în curs de dezvoltare”, a declarat profesorul Paul Griffin, director de boli infecţioase la Mater Health Services din Brisbane.
Centrul de control al bolilor (CDC) din China a avertizat populaţia să ia măsuri de precauţie în ceea ce priveşte sănătatea şi igiena, precum spălarea pe mâini şi evitarea aglomeraţiei. Totodată, CDC a respins afirmaţiile online privind spitalele copleşite şi temerile legate de o altă pandemie de tipul Covid-19.