Da, este adevărat. În multe supermarketuri funcționează un dispozitiv de monitorizare. Și nu, nu este vorba despre vreo cameră video, ci despre cu totul altceva.
Mai precis, la casele de marcat din multe supermarketuri există un dispozitiv special care are un rol extrem de precis: să numere produsele scanate pe minut și pe cele aflate pe bonul fiscal.
De ce? Pentru ca managementul magazinului să aibă permanent informații privind rapiditatea cu care scanează angajații aflați la casele de marcat și, de asemenea, să știe câte produse cumpără, în medie, clienții respectivului supermarket. Cele două categorii de informații sunt extrem de importante pentru business, întrucât oferă indicii atât despre randamentul salariaților, cât și despre impactul ofertei de la rafturi în rândul cumpărătorilor.
O angajată a lanțului de magazine german Aldi a dezvăluit ”secretul” referitor la dispozitivul de monitorizare despre care majoritatea clienților habar nu au că există.
Dată fiind monitorizarea strictă făcută cu ajutorul acestui dispozitiv, angajații care lucrează la casele de marcat au un plafon minim de scanări ce trebuie depășit zilnic.
”Trebuie să ajungi la peste 3.000 de scanări pe tură. Dacă nu reușești, primești un avertisment roșu”, a explicat angajata cu pricina, potrivit ziarulromanesc.de.
Plafonul minim de scanări îi ține mereu sub presiune pe angajații de la casele de marcat, însă și pe clienții supermarketului. Iar asta deoarece aceştia din urmă sunt, practic, obligați să țină ritmul atunci când își pun produsele în coș sau sacoșă și când plătesc.
Angajata lanțului de supermarketuri a mai spus că managerii cer viteză și când e vorba despre despachetarea produselor ce ajung ulterior pe rafturi. ”Chiar și când despachetăm produsele pentru rafturi, se așteaptă de la noi să fim mai rapizi decât mașinile, ceea ce devine extrem de frustrant”, spune femeia.
În ciuda presiunii date de monitorizarea permanentă, angajații din supermarketuri au în ”fișa postului”, pe lângă rapiditate, și zâmbetul pe buze.
”Stresul este aproape insuportabil. Cu toate acestea, trebuie să ne menținem zâmbetul pe buze”, a mai spus angajata.
Rapiditatea angajaților poate fi observată și în unele lanțuri de supermarketuri prezente în România. Se poate astfel presupune că și aceștia ar fi monitorizați cu dispozitive precum cel descris de angajata lanțului Aldi.