La sfârşitul lunii ianuarie, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o minivacanţă de trei zile, ca urmare a faptului că pe 24 ianuarie (vineri) se sărbătoreşte Ziua Unirii Principatelor, care va fi zi liberă legală.
Zilele libere care urmează în 2025 sunt:
24 ianuarie (vineri – Ziua Unirii Principatelor)
18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
20 – 21 aprilie (duminică şi luni) – Paştele
1 mai (joi – Ziua Muncii);
8 – 9 iunie (duminică şi luni) – Rusalii
15 august (vineri – Sfânta Maria);
30 noiembrie (duminică – Sfântul Andrei);
1 decembrie (luni – Ziua Naţională a României);
25 şi 26 decembrie (joi şi vineri – prima şi a doua zi de Crăciun).
În aprilie 2025 se sărbătoreşte atât Paştele Ortodox, cât şi Paştele Catolic. Iar ambele pică duminică, 20 aprilie 2025, astfel că românii vor avea parte de o nouă minivacanţă de cel puţin patru zile.
NF-1O altă zi liberă legală mult aşteptată de români este Ziua Muncii. Anul acesta, Ziua Muncii este sărbătorită joi, 1 mai 2025, ceea ce înseamnă, evident, posibilitatea de a avea o minivacanţă în program prin legarea zilei respective de weekendul 3-4 mai 2025.
În august avem liber de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august. Şi cum 15 august pică într-o zi de vineri, evident, pentru români urmează o nouă minivacanţă de trei zile, vinerea respectivă fiind cuplată cu weekendul 16-17 august 2025.
De ce intrăm în decembrie 2025 cu o minivacanţă? Pentru că după 30 noiembrie 2025, când ar trebui să avem liber de Sfântul Andrei, urmează luni, 1 decembrie, când avem liber de Ziua Naţională a României şi cuplăm ziua respectivă cu weekendul 29-30 noiembrie 2025.
Mai mult, în decembrie 2025 ar trebui să primim liber şi pentru primele două zile de Crăciun, 25 şi 26 decembrie 2025. Şi cum zilele respective pică joi şi vineri, le cuplăm cu weekendul 27-28 decembrie 2025 şi, practic, încheiem anul cu o nouă minivacanţă. Minivacanţă care, în anumite cazuri, ar putea fi prelungită, din nou, până după Sfântul Ioan, fiind de aşteptat ca mulţi români să-şi ia concediu pentru perioada 29-31 decembrie 2025.
HG-1
Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.
Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.
Mai aveţi zile de concediu din 2024? Vedeţi aici când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut
Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.
Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2024 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2026.
Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:
Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Concediu 2024: Când şi cum se recuperează zilele libere neefectuate în acest an. Zile libere 2025
Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui in care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul încetării contractului individual de munca.
Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2024 se pot lua până la data de 30 iunie 2026.