CURS BNR. Leul românesc a câştigat aproape şapte bani şi jumătate în raport cu lira sterlină, astfel că lira sterlină a ajuns să fie cotată la 5,9269 lei româneşti, cel mai scăzut nivel înregistrat din 4 noiembrie 2024 şi până în prezent.
De asemenea, leul românesc a câştigat teren în raport cu moneda unică euro, cotată la 4,9736 lei româneşti, dar a pierdut mai mult de jumătate de ban în raport cu dolarul american, cotat la 4,8269 lei româneşti, şi în raport cu francul elveţian, cotat la 5,2922 lei româneşti.
Nu în ultimul rând trebuie precizat că preţul pentru un gram de aur a crescut cu aproape 2,7 lei, astfel că gramul de aur a ajuns să fie cotat la un nou nivel record, 414,0962 lei.
ROBOR la trei luni a scăzut la 5,91%, anunţă BNR. La începutul anului trecut, indicele ROBOR era de 6,21%.
Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 5,97% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a menținut la nivelul de 6,03%.
În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,66% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul III 2024, în scădere față de cel din trimestrul anterior, de 5,99%.
În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.
Principalul risc în 2025 pentru România va fi deteriorarea continuă a situaţiei fiscale pe fondul randamentelor în creştere ale obligaţiunilor globale.
„Cel mai mare risc pentru România în 2025 nu îl reprezintă politica tarifară a lui Trump, recesiunea din Germania sau războiul din Ucraina, ci deteriorarea continuă a situaţiei fiscale în contextul creşterii randamentelor obligaţiunilor globale. Randamentele scăzute ale investiţiilor şi inflaţia persistentă vor împinge cursul USD/RON la 5,00, de la nivelul actual de 4,73. În schimb, cursul EUR/RON este aşteptat să rămână stabil în 2025, fiind susţinut de intervenţiile BNR”, se arată în analiză.
În opinia specialiştilor iBanFirst, pieţele financiare globale se pregătesc pentru un posibil război valutar în 2025, alimentat de temerile că China ar putea devaloriza yuanul ca răspuns la escaladarea tensiunilor comerciale cu Statele Unite. O astfel de mişcare ar putea declanşa devalorizări competitive în lanţ, în special în Asia, amintind de volatilitatea pieţelor din urmă cu 15 ani. Cu toate acestea, analiştii iBanFirst contestă acest scenariu, susţinând că o depreciere semnificativă a yuanului este puţin probabilă.