FSLI: Dacă examenul a fost viciat la „Dimitrie Bolintineanu”, trebuie repetat doar la acest liceu

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că, dacă se va dovedi că proba de Limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" a fost viciată, această probă trebuie să fie repetată doar în acest centru de examen, nu în toată ţara.
Filip Stan
01 iul. 2013, 18:41
FSLI: Dacă examenul a fost viciat la

FSLI se declară „indignată” de ceea ce s-a întâmplat la proba scrisă de limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat, la centrul de examen de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, într-un comunicat emis luni.

Este regretabil că există dascăli care se pretează la astfel de fapte reprobabile, iar în situaţia în care organele abilitate care cercetează acest caz vor demonstra presupusa fraudă, împotriva personelor implicate trebuie luate cele mai dure măsuri. Din cauza unui grup restrâns de dascăli, care au un astfel de comportament nedemn pentru această meserie, nu trebuie să fie împroşcaţi cu noroi toţi cei care participă în aceste zile la examenul naţional de bacalaureat”, declară preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Liderul FSLI consideră că dacă, va fi dovedit clar că examenul la limba şi literatura română de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” a fost viciat, această probă trebuie să fie repetată doar în acest centru de examen, nu în toată ţara, aşa cum au cerut anumite voci, scrie Mediafax.

Este un adevăr că salariile din învăţământ sunt de mizerie, că sumele pe care le primesc cei implicaţi în comisiile de la examenele naţionale sunt umilitoare, dar un dascăl adevărat, aşa cum sunt cei mai mulţi oameni din sistem, nu trebuie să se preteze la astfel de gesturi„, consideră Hancescu.

Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, luni, din cauza unor suspiciuni de fraudă la proba scrisă la limba şi literatura română.

Inspectorul şcolar adjunct al Capitalei, Florin Lixandru, a declarat, luni, că procurorii l-au informat doar că în cazul Liceului „Bolintineanu” s-a deschis un dosar penal pentru presupuse fapte de corupţie, singurul document privind ancheta pe care l-a văzut fiind autorizaţia de percheziţie.

Citește și Dezvăluiri ULUITOARE despre neregulile petrecute la Liceul Bolintineanu din Capitală

Este un dosar în lucru. Tot ce ştiu este că la Liceul Bolintineanu există suspiciuni de corupţie. Anchetatorii nu mi-au dat niciun fel de detalii, mi-au arătat doar autorizaţia de percheziţie„, a spus inspectorul şcolar adjunct Florin Lixandru, preşedintele Comisiei de bacalaureat din Capitală, la ieşirea din sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, unde a participat la şedinţa în care s-a hotărât înlocuirea comisiei de examen de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au început urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Anchetatorii au mers luni la Liceul „Dimitrie Cantemir” pentru a ridica probe, fiind ridicate înscrisuri şi unităţi de calculator, care urmează să fie expertizate din punct de vedere informatic.

Percheziţiile au vizat „o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă”, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti într-un comunicat de presă.

Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi)„, au mai arătat procurorii.

Aproximativ 20 de profesori supraveghetori la examenul de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală au fost duşi, luni, la Poliţia Capitalei pentru a fi audiaţi, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Sursele citate au precizat că până la acest moment nu a fost pusă sub învinuire în acest caz nicio persoană, iar profesorii supraveghetori vor da declaraţii prealabile privind procedurile de supraveghere şi modul în care s-a desfăşurat examenul.

Potrivit aceloraşi surse, la audieri nu au fost chemaţi până în prezent membri ai conducerii Liceului „Dimitrie Bolintineanu” sau elevi care au susţinut proba scrisă la limba română.

Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare, precizând că reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi.

Citește și Suspiciuni de FRAUDĂ la BACALAUREAT 2013. Subiectele la ROMÂNĂ, aflate de elevi înainte de examen

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Orașul din România care a pregătit deja cea mai frumoasă piață de Crăciun. Vrea să atragă turiști din țară și din toată lumea, are un concept unic, iar intrarea va fi liberă
Capital.ro
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
O nouă formă de hoție îi vizează pe turiștii români într-un oraș european aflat la mare căutare. „Nu vă lăsați, fotografiați tot”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Daniel Pancu, un trecut aventuros în fotbal. Abandonat de Lucescu la Londra, bătut la băută de Tamaș, fan al lui Kadîrov
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Singura stațiune exotică din România. Seamănă izbitor cu Maldive sau Bora Bora
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
O celebră bancă a fost închisă. Toate conturile au fost blocate. Cum se vor returna banii
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Kelemen Hunor despre viitoarea guvernare: „Unul dintre PSD sau PNL trebuie să fie în opoziție”
MediaFlux
Dobrogea a fost ȚINTA unui ATAC AERIAN! Au intervenit avioanele de luptă!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Depresia nu mai este boala secolului. Care e afecțiunea ce lovește tot mai puternic