Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică AVERTIZEAZĂ: Fraude cibernetice, via REVOLUT, prin firme de curierat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, joi, că, pe măsură ce cumpărăturile online sunt tot mai frecvente, continuă campania de fraudă prin folosirea identităţii unor companii de curierat. Victimele sunt direcţionate spre un site fals şi trebuie să pătească, prin Revolut, o presupusă taxă de livrare.
Filip Stan
09 ian. 2025, 22:02
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică AVERTIZEAZĂ: Fraude cibernetice, via REVOLUT, prin firme de curierat

Revolut are numeroase faciităţi, dar prezintă şi riscuri pentru utilizatori. Conform specialiştilor DNSC, atacatorii trimit mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi o companie de livrare.

Pentru această nouă livrare, se solicită plata unei presupuse taxe de livrare, prin intermediul Revolut. Această plată va ajunge, în realitate, direct în conturile atacatorilor.

Mesajul conţine un link care, odată accesat, direcţionează victima către un site web fals, unde infractorii susţin că livrarea unui colet fictiv nu a putut fi efectuată şi că acesta trebuie livrat din nou. ”Pe măsură ce cumpărăturile online devin tot mai frecvente, primim din ce în ce mai multe notificări, mesaje şi email-uri de la servicii de curierat sau Poştă. Infractorii cibernetici profită de această rutină şi trimit SMS-uri pretinzând că sunt din partea unor astfel de entităţi pentru a ne întinde capcane.  SMishing-ul este o formă de fraudă similară cu phishing-ul, dar realizată prin intermediul mesajelor text (SMS), combinând termenii SMS şi phishing”, a transmis, joi, DNSC, într-un text institulat AVERTIZARE.

Cum să procedezi pentru a primi acasă cardul Revolut. Schimbări majore în România

>Specialiştii explică şi cum funcţionează frauda: ”Atacatorii trimit mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi o companie de livrare, ca în exemplul din imagini. Mesajul conţine un link care, odată accesat, direcţionează victima către un site web fals, unde infractorii susţin că livrarea unui colet fictiv nu a putut fi efectuată şi că acesta trebuie livrat din nou. Pentru această nouă livrare, se solicită plata unei presupuse taxe de livrare, prin intermediul Revolut. Această plată va ajunge, în realitate, direct în conturile atacatorilor”.

Cum să vă protejaţi:

  • Gândiţi logic, citiţi cu atenţie când primiţi un mesaj şi nu acţionaţi în grabă
  • NU faceţi clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute. Nu apelaţi numere de telefon furnizate şi nu răspundeţi la astfel de mesaje suspecte
  • Nu furnizaţi niciodată informaţii sensibile prin SMS
  • Fiţi atenţi la mesajele text care vă solicită să acţionaţi imediat sau să efectuaţi plăţi în regim de urgenţă

Ce să faceţi dacă credeţi că aţi fost victima unui atac de smishing:

  1. Contactaţi imediat banca dumneavoastră, în cazul în care aţi furnizat date de card sau de autentificare la contul dvs., sau dacă aţi efectuat o plată către atacatori
  2. Notificaţi entitatea a cărei identităţi este folosită pentru a ajuta la soluţionarea cât mai rapidă a confuziei generate de tentativa de fraudă
  3. Raportaţi incidentul către DNSC (prin platforma PNRISC sau la telefon 1911) şi către Poliţia Română (petiţ[email protected]) în cazul în care aţi suferit pagube financiare

Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023.

În primul său raport cu privire la principalele tendințe legate de fraude și scam-uri în 2023, Financial Crime and Consumer Security Report, Revolut arată că scam-urile cu oportunități de angajare au crescut de aproape 13 ori, iar cele cu investiții cu 142% în 2023. De asemenea, în 2023, pierderile provocate de fraudele autorizate de clienții din România au fost de 16 ori mai mari decât cele provocate de fraudele neautorizate.

”Escrocheriile online reprezintă o amenințare în creștere și au generat, în 2022, pierderi de peste 1 trilion de dolari, potrivit GASA (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, raportul Global State of Scams)”, arată raportul REvolut în expunerea sa de motive. Acesta este motivul pentru care mulți dintre clienții REvolut au primit mesaje de atenționare despre cum se pot feri de fraude.

ANAF verifică toate conturile Revolut. Cum poţi să rămâni fără bani pe card

Potrivit raportului, fraudele autorizate, în care posesorii de carduri și conturi își oferă date de bună voie, sunt net superioare celor neautorizate (cand clienților li se fură bani din cont fărăr știrea lor). În 2023, sistemele Revolut de detectare a fraudelor, bazate pe machine learning și inteligență artificială, au reușit să prevină fraude care ar fi produs clienților pagube de 475 de milioane de lire sterline, circa 2,8 miliarde de lei, potrivit datelor interne analizate de companie.

În 2023, pierderile provocate de fraudele autorizate au fost de 16 ori mai mari decât în cazul fraudelor neautorizate, printre utilizatorii din România, cu o medie de 619 lire sterline (3.570 de lei) în medie per caz, față de 34 lire sterline (196,10 lei) per caz, pentru fraudele neautorizate.

Atenție la investiții și la cripto

După numărul de cazuri înregistrate, forma cel mai des întâlnită de fraude autorizate a fost cea a scamurilor de achiziții (48%, în medie 244 de lire sterline, circa 1.447 lei, per caz), dar tactica ce a condus la cea mai mare pierdere financiară medie per caz a fost cea a fraudelor de investiții 1.041 lire sterline, circa 6.044 lei, în medie (22% din numărul total de cazuri de fraudă cu autorizare). Deseori, prin scamurile de investiții, escrocii pun presiune pe victime și le presează să trimită bani în conturile lor, oferind câștiguri greu de crezut. De aceea, înainte de a apăsa pe orice link sau de a trimite bani unui străin e bine ca utilizatorii să-și ia un timp de gândire și să se întrebe în ce măsură respectiva ofertă ar putea fi o capcană.

Următoarea modalitate prin care utilizatorii au fost atrași în capcane, în 2023, au reprezentat-o scamurile cu impersonare, care au condus la pierderi medii de 646 de lire sterline, circa 3.750 lei,per caz (3% din numărul total al cazurilor). Scamurile cu oportunități de angajare au determinat pierderi medii per caz de 640 de lire sterline, afectând 19% din numărul total al victimelor, anul trecut.

Fraudă neautorizată versus Fraudă autorizată  

Revolut face distincția între fraudele neautorizate, prin care infractorii reușesc să aibă acces la conturile și datele unui client fără știința și fără permisiunea victimelor, față de fraudele cu autorizare (scam-uri), care se referă la practici înșelătoare prin care victimele sunt convinse de escroci să facă transferuri sau plăți.

Potrivit datelor disponibile, ingineriile sociale continuă să fie principalul mecanism pentru ambele tipuri de fraude, dar mai ales pentru cele autorizate. Deși 62% dintre utilizatorii Revolut care au suferit pierderi financiare în 2023 au fost vizați de fraude neautorizate, suma medie pierdută/ victimă a fost de 110 lire sterline (634,44 lei), față de o sumă medie de 1.400 lire sterline (8.074 lei)/ utilizator, în cazul fraudelor autorizate.

„Protejarea clienților noștri de amenințarea crescândă a escrocheriilor la nivel global este esențială pentru Revolut. Datele noastre exclusive nu numai că fac lumină asupra peisajului în evoluție al fraudei, dar sunt și un punct de plecare util pentru a informa utilizatorii și a pune la dispoziția lor cunoștințele de care au nevoie pentru a rămâne vigilenți. Cu sistemele noastre avansate de detectare a fraudelor și angajamentul față de inovare, dăm putere clienților noștri să-și protejeze finanțele și să navigheze în lumea digitală cu încredere”, a declarat Woody Malouf, Head of Financial Crime la Revolut.

Fraude neautorizate – tendințe  

  • Fraudele cu carduri reprezintă 98% din totalul cazurilor de fraudă, printre tacticile cele mai comune aflându-se atacurile de tip phishing. Utilizarea cardurilor de unică folosință, puse la dispoziția clienților direct în aplicația Revolut, a oferit o protecție superioară deoarece acestea reduc semnificativ rata de fraudă comparativ cu cardurile tradiționale.
  • Furtul fizic – deși doar 1% dintre victime au fost ținta unor astfel de situații, 39% dintre toate fraudele neautorizate semnalate de clienții Revolut s-au încadrat în această categorie de amenințări. În zilele noastre, escrocii operează în rețele infracționale structurate, având capacitatea să urmărească modul în care oamenii își folosesc telefoanele și intră în posesia codurilor de acces, cu tehnici atent pregătite. Pentru a reduce acest risc, este important ca utilizatorii să fie mereu vigilenți la ceea ce se află în jurul lor atunci când utilizează un cod PIN și să nu stocheze date de conectare pe telefon.

Tendințe privind fraudele cu autorizare

  • Scamurile cu oportunități de angajare (job scam): au crescut cu peste 1.200% în 2023, țintind mai ales tinerii aflați în căutarea de locuri de muncă.
  • Scamurile cu investiții: au crescut cu 142% anul trecut în Europa. Majoritatea acestora au avut ca mecanism oferirea de Bitcoin sau criptomonede.
  • Scamurile cu achiziții: rămân forma de frauda cel mai des întâlnită în toate piețele, reprezentând 63% din totalul scamurilor raportate în 2023, dar cu mai puțin de 15% din valoarea totală a pierderilor suferite de utilizatori.

Recomandări pentru a evita scamurile:

  • Faceți cumpărături numai de la comercianți recunoscuți, de renume – verificați întotdeauna review-urile lăsate de clienți. Comercianții de încredere au, în general, review-uri pozitive.
  • Puneți întrebări – Fiți atenți dacă vânzătorul evită să vă dea informații complete sau vă presează să plătiți imediat. Insistați să verificați în persoană produsele de valoare însemnată sau, prin intermediul unui apel video, solicitați toate documentele importante pentru a verifica dacă vânzătorul este cu adevărat proprietarul bunurilor propuse spre vânzare.
  • Alegeți un mod sigur de plată, cum ar fi cardurile de unică folosință de la Revolut – sau un card de debit/ credit bancar. Uneori, escrocii vă pot cere să plătiți prin transfer bancar în loc de plata cu cardul. Transferurile sunt greu de urmărit și, în caz de înșelătorie, posibilitățile de recuperare a banilor sunt limitate.
  • Nu ignorați niciodată avertismentele din aplicație, mai ales dacă vânzătorul vă împinge să faceți plata rapid.
  • Verificați autenticitatea site-ului web – introduceți adresa acestuia în browserul dvs. web. Nu urmați linkurile din e-mailurile sau textele nesolicitate. Odată ce accesați site-ul web, verificați dacă arată relativ profesional. Culorile, logo-ul sau aspectul care nu arată corect pot fi un indiciu că site-ul este fals.

DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Românii care stau la bloc riscă amenzi usturătoare. Gestul banal care le poate aduce o sancțiune de 3.000 de lei
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. NU mai are scăpare. Decizia care scoate totul la suprafață
Playtech.ro
Cum arată acum comisarul Corrado Cattani în „Caracatița”. Michele Placido, de nerecunoscut
DailyBusiness
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Concedieri masive printre bugetari, la început de 2025. Cine sunt angajați care vor fi nevoiți să dea concurs pentru a-și păstra postul ⤵
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Statul român îți ia 70% din ce câștigi. Nivelul colosal al taxării, explicat de un economist
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine este tânărul de 22 de ani, care și-a pierdut viața în tragicul accident din Argeș. Bărbatul era tatăl unui băiețel de doar un an
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu s-a răzgândit. Decizia sa răstoarnă complet alegerile în România
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Imagine sfâșietoare cu Andreea Cuciuc în rochie de mireasă! Igor Cuciuc, zdrobit de durere
substantial.ro
Vizita Maiei Sandu în Zona de Securitate din Republica Moldova, pe fondul crizei de gaz în Transnistria
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite