În funcţie de cum va merge economia spre mijlocul anului, premierul ştie că dacă lucrurile se stabilizează din punct de vedere financiar, are de onorat promisiunile pentru educaţie, spune ministrul Educaţiei, Daniel David, întrebat dacă salariile profesorilor vor fi majorate.
„Premierul, la întâlnirea cu partenerii de dialog social, a spus foarte clar că şi după discuţia pe care am avut-o şi eu în coaliţie şi cu premierul, în care şi eu am spus că la încheierea grevei, au fost nişte promisiuni făcute profesorilor. Sigur, o parte din acele promisiuni, o parte a fost onorată iar premierul a spus că în funcţie de cum va merge economia spre mijlocul anului, el ştie că dacă lucrurile se stabilizează din punct de vedere financiar, are de onorat promisiunile pentru educaţie. Iar reprezentanţii sindicatelor au participat la întâlnirea respectivă şi pot să confirm acest lucru”, spune la Antena 3 ministrul Educaţiei, Daniel David.
Despre nemulţumirile studenţilor privind subvenţionarea transportului, el spune că „e foarte greu când pierzi un drept pe care l-ai avut”.
„Sigur că puteam discuta dacă ar fi trebuit dată opţiunea aia, dar odată ce le-ai dat-o, este un drept. Eu înţeleg, le înţeleg frustrările, dar acelaşi lucru pot să le spun şi lor, trebuie să vedem cum se va stabiliza situaţia financiară a ţării şi sunt convins că dacă lucrurile vor merge bine şi nu văd de ce să nu meargă bine cel puţin în a doua parte a anului, în condiţiile în care ne uităm la economia internaţională, nu pare să vină o criză. Sigur, avem această problemă foarte mare şi măsurile, într-un fel, sunt justificate la un astfel de deficit care pune la risc ţara. Măsurile sunt justificate, dar eu sunt optimist pe ce se va întâmpla în a doua parte a anului şi atunci, repet, premierul a spus acest lucru. El ştie care de onorat nişte promisiuni. (…) Vom rediscuta acest lucru, fiindcă a fost un drept dat şi nu a fost doar ceva ce a îngheţat, a fost ceva ce s-a luat”, încheie David.
Daniel David, despre abandonul şcolar: Este o problemă, şi grea, şi complicată, şi reală
Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat, joi seară, că abandonul şcolar ”nu este o problemă uşoară” în România şi precizează că se regăseşte atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în cel universitar.
Ministrul Educaţiei, Daniel David, a fost întrebat, joi seară, la Antena 3, despre abandonul şcolar, România fiind ţara unde anual 23.000 de copii abandonează şcoala.
”Nu este o problemă uşoară – este o problemă, şi grea, şi complicată, şi reală (…) Trei cauze sunt foarte importante”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Potrivit acestuia, principala este ”contextul social”. ”Copilul nu are sufcienţi bani, familia nu are suficienţi bani să-l ţină la şcoală”, afirmă ministrul. Potrivit acestuia, una dintre rezolvări este continuarea programului ”Masă sănătoasă”, întrucât mulţi copii din familii vulnerabile vin la şcoală impulsionaţi de mâncarea pe care o primesc. O altă problemă importantă este, potrivit ministrului, ”modalitatea de predare şi modul în care profesorii ştiu să-i inspire pe copii, să le facă un context în care copiii vin cu plăcere la şcoală”.
Salarii profesori 2025. Ministrul Educației, Daniel David, anunț alarmant la început de an
Potrivit lui David, modalitatea de predare – ”stai jos şi scrie după dictare din manualul ce-l am aici” – îndepărtează copiii. Al treilea factor este, potrivit ministrului, mai ales la nivel universitar, orientarea profesională şi orientarea în carieră.
”Abandonul nu este mare doar în preuniversitar, abandonul este mare şi în zona universitară. La nivel universitar foarte mulţi ajung acolo şi constată că nu este ceea ce au căutat”, a mai declarat ministrul.
Potrivit ministrului Educaţiei, există în prezent trei trei Românii, ”una autoctonistă, care, faţă de instituţiile euroatlantice nu le refuză, dar se teme de ele”.
”Această Românie se vede ca o pierzătoare a integrării României în UE (…) Pe acest fond se nasc o serie de motivaţii care pun sub semnul întrebării instituţiile democraţiei”, a afirmat Daniel David.
Potrivit acestuia, mai avem ”o Românie foarte interesantă” – o zonă anti-sistem: ”Vezi o combinaţie de oameni cu studii superioare şi medii, au o atitudine critică faţă de UE, dar nu în sensul în care se tem de ea ci au, mai degrabă, o atitudine de frustrare şi ură. Ura vine din faptul că nu se simt valorizaţi”.
A treia Românie, potrivit lui Daniel Davin, este cea integrată în spaţiul vestic, ”o Românie care uneori face mici greşeli” şi se manifestă prin aroganţă.
Actualul ministru al Educaţiei a afirmat că mulţi au ignorat România antisistem şi au fost surprinşi de ce s-a întâmplat şi la ultimele alegeri, deşi el a avertizat din timp că ar trebui acordată atenţie acestei Românii.
”Am spus să fim atenţi la România antisistem cam de cinci ani. Este un moment foarte periculos pentru societatea noastră, cred că este foarte important să avem un partid, politicieni responsabili, care să vină cu un proiect de ţară, un proiect care reuneşte aceste Românii”, a mai afirmat Daniel David.
Potrivit acestuia, în caz contrar, ”această fragmentare şi antagonizare ne poate duce într-o direcţie periculoasă”.